Színes Ötletek

a kézügyes blog

DIY játékajánló gyereknapra

gyereknap.jpg

Gyereknap alkalmából minden évben klassz ajándékötletek és tartalmas családi programok között válogatunk, ami igazán nem könnyű feladat, hiszen a lehetőségek száma végtelen. Az állatkertektől a múzeumokig minden intézmény a gyerekek szórakoztatására koncentrál ebben az időszakban, így egész biztosan találunk olyan elfoglaltságot, amivel örömet okozhatunk a család aprajának, nagyjának. A folytatásban olyan ötletes, saját kezűleg elkészíthető játékokat mutatunk, amikre még elegendő időt is találhattok addig, hiszen nem szükséges hozzájuk különleges alapanyag, kézügyesség, vagy szakmai tudás. Ha bármelyiket elkészítitek, mindenképp próbáljátok ki együtt is, hiszen a közös játéknál nincs nagyobb öröm!

Űrutazóknak

Az űrhajózás világnapjára készített cikkünk eredeti főszereplője egy filcből készített űrhajó - pontosabban inkább visszatérőkabin - volt, de mire megvarrtuk, egy teljes készlet DIY játék kerekedett mellé. A képre kattintva az űrjármű ingyenes szabásmintáját, elkészítési útmutatóját és a kiegészítő elemek leírását is megtaláljátok. Ezek bármelyike jól jöhet a kis űrkalandoroknak akár gyereknapra is! (Babák és aszteroidák: Igrushka)

8_128.jpg

Memóriajáték saját kezűleg

A memóriajátékok megunhatatlanok, kicsik, nagyok, felnőttek méltán kedvelik őket. Ráadásul saját magunk is sokfélét készíthetünk. Ha kavicsokra rajzoljuk a párosítandó figurákat, a szórakozás több szempontból is garantált. Kaland, míg összegyűjtjük az alapanyagot, a gyűjtéshez jó esetben sétálni vagy kirándulni kell, ami már önmagában minőségi időtöltés. Kisebb gyerekek kitalálhatják, milyen motívumok szerepeljenek a játékban, a nagyobbak pedig akár meg is rajzolhatják őket, és a játék még csak ezután következik! A festéshez használhattok például akrilfestéket, vagy posca filcet, de bármilyen tartós, vízálló anyag megfelel. 

Ha inkább gyerekek nélkül készítenétek el, egyúttal szívesen megszabadulnátok a textilmaradékaitok egy részétől, próbálhatjátok más módon is. Ez egy mosható változat, ami éppúgy megfelel a fenntarthatósági elveknek, mint az előző, és nagy sikert arathattok vele a 1,5 - 3 éves gyerekek körében. Ráadásul van egy nagy előnyük, ugyanis szinte lehetetlen kárt tenni bennük. 

274501435_499942144832634_3411361822369953497_n.jpg

Irány a babakonyha! 

A szerepjátékok során a kicsik nagy örömmel utánozzák a felnőttek munkáját vagy mindennapos teendőit. Ezek közül az egyik legkedveltebb a konyhai munkálatok sora. Kisfiúk és kislányok egyaránt érdeklődő lelkesedéssel állnak anyukájuk mellett az igazi konyhában is, hogy sózzanak, kevergessenek, vagy éppen szaggassanak, ezért a babakonyha a legnépszerűbb játékok közé tartozik a gyerekek körében. Természetesen ebből is kapható kész, akár remekül felszerelt változat is, ami minden igényt kiszolgál, tartós és biztonságos. Akihez viszont közel áll a DIY filozófiája, miért ne próbálhatná meg saját kezűleg! Tudjuk, hogy nem minden garázsban várakozik sorára egy régi hokedli, de ha tetszik az elgondolás, akár kartondobozokból, nem használt kis komódból, vagy egy rossz székből is elkészíthetitek. Az általunk mutatott verzió elkészítésének fázisait a Hokedliből babakonyha című cikkünkben követhetitek végig.

20211221_134758.jpg

Süssünk, süssünk valamit!

A főzőcskéhez kölcsönözhettek a "nagy konyhából" is ezt-azt, pici edényeket, nem törékeny eszközöket, babot, száraztésztát, fakanalat, vagy éppen habverőt. Sok mindent pedig magatok is elkészíthettek, például korábbi cikkeink alapján filcből készült pizzát, vagy fánkokat is süthettek a készlethez. Ezeknek a nagyon egyszerűen, akár varrógéppel, akár kézzel elkészíthető apróságoknak akkor is bátran nekiláthattok, ha nem vagytok nagyon gyakorlottak a varrást illetően.

20220119_141411.jpg

20220204_115350_1.jpg

Hol bolt, hol nem bolt

Folytatván a sort, nem hagyhatjuk ki a boltos játékot sem. Viszonylag könnyen játszható játékról van szó, hiszen mindannyian tudjuk, akiknek kisebb gyermekeik vannak, hogy már néhány darab kaviccsal is egészen jól el lehet kezdeni a "szakmát": adjuk, vesszük, kosárba pakoljuk őket, miközben egyáltalán nem jelent problémát az, ha a tej ugyanúgy néz ki, mint a padlizsán. Tekintve, hogy ez a játék már egészen kicsi, nagyjából másfél éves kortól egészen a kisiskolás korig lekötheti a gyerekek figyelmét, a boltot vezető gyerekek szülei általában elkezdik apránként fejleszteni a készletet. Filcből vagy maradék pamutvászon darabokból ide is sok mindent varrhattok, vagy átcsoportosíthattok néhány cikket a játékkonyhából.

perec7.jpg

De ha van mit eladni, milyen jó lenne ehhez egy piaci stand! Eláruljuk, nekünk ez a pont az egyik személyes kedvencünk a játékonyha mellett, mivel a saját készítésű változatunk már egy éve sértetlenül üzemel, pedig csak néhány epresláda szolgált hozzá fő alapanyagként.

00_11.jpg

Mutatunk egy klassz limonádés standot is, ami hasonló módszerrel állítható össze. Nálunk ennek nincs igazán hagyománya, de nem kell hozzá sok fantázia, hogy a bolti vagy piaci változaton túl még egy fagyispultot is belelássunk, igaz? 

Képek forrása: Színes Ötletek és flickr.com

Ha végképp kifutottatok az időből, érdemes körülnéznetek a hazai készítők csodás munkái között. Néhányat küzülük megismerhettek tavaly indult sorozatunkból is. A kínálatukban társastól a fafigurákig, szabadban vagy otthon játszható és fejlesztő Egyszerűkártyajátékokig sok mindent megtalálhattok.

Ha tetszett ez a bejegyzés, lehet, hogy érdekel egy korábbi cikkünk is, amiben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amik segíthetnek egy fenntarthatóbb gyermekszoba kialakításában. Követhettek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8518125088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása