Színes Ötletek

a kézügyes blog

Volt egyszer egy Zsebibolt
Avagy zero waste piaci stand saját kezűleg

0_75.jpg

Nyakunkon a gyereknap, és általában mindannyiunknak fejtörést okoz, melyiket válasszuk az ilyenkor egymást érő  gyerekprogramok közül akár családi időtöltés gyanánt. Vajon a kulturális intézmények, múzeumok, állatkertek felé vegyük az irányt, ahol ezen a hétvégén is rengeteg érdekes program várható országszerte, vagy inkább vállaljuk annak a kockázatát, hogy valahogy rávegyük a barkácsolást tervező, morózus családfőt is egy vasárnap délelőtti 100 Folk Celsius koncertre? A bőség zavara enyhe kifejezés, ha családi programot keresünk, de még nagyobb a választék ajándéktippek terén. Néhány napja megjelent cikkünkben azok is találhattak jópofa és könnyen megvalósítható ötleteket, akik saját kezűleg szeretnének meglepetést készíteni, és azoknak is gyűjtöttünk néhányat, akik inkább a készen kapható , de környezettudatosan gyártott termékek között válogatnának szívesebben. Mi kompromisszumos megoldásként ötvöztük a környezettudatos ajándékozás néhány lehetőségét: tulajdonképpen hulladéknak nevezhető alapanyagokból készítettünk egy klassz piaci standot, amit kerti és konyhai kellékekkel, saját kezűleg varrt élelmiszerekkel, innen-onnan beszerzett fa- és filcjátékokkal készítettünk fel a nyitásra. Ha szeretnétek hasonlót, nyugodtan vágjatok bele, annyira egyszerű, hogy még gyereknapra is elkészültök vele, ha van néhány szabad órátok! A folytatásban az elkészítés menetéről olvashattok! 

Első lépésként kerítettünk három epresládát. Ezt ti is megtehetitek bármelyik zöldségesnél, vagy a piacon, hiszen ezek nem masszív, értéket képviselő faládák, hanem fogyóeszközök, amiket egyébként kidobnának. Alapállapotban nem igazán tartósak, ezért erősítettünk kicsit a szerkezetükön - emiatt kellett három, hiszen maga a stand csak két ládából áll. Ez a lépés kihagyható, ha van néhány otthon kallódó, masszívabb darab, vagy van lehetőségetek ilyenek beszerzésére.  

1_170.jpg

Amire szükségünk van:

  • kalapács, apró szögek
  • csavarhúzó, kisebb facsavarok
  • kézifűrész
  • fúró (az előfúráshoz)
  • csiszolóvászon (vagy csiszológép)
  • lazúr vagy festék, ecset
  • ragasztópisztoly

A standunk lábát és keretét egy korábbi kacatmentő projektünk megmaradt anyagaiból építettük. Ez nem más volt, mint a kiszelektált ágyrácsból készített homokozó, amiről ITT olvashattok, és ami idén már második szezonját kezdte meg kis gazdája nagy örömére. A bontott fenyőlécek hossza éppen megfelelt a keret magasságának, csak a vízszintesen futó elemeket - a talpat és a keret felső részét - kellett méretre vágnunk. Ezeket egy enyhe csiszolás és előfúrás után összecsavaroztuk, a felső sarkokat pedig a leeső darabokból vágott sarokelemekkel együtt rögzítettük. 

A ládák megerősítéshez egyikük kapcsokkal tűzött elemeit szétbontottuk, majd a két rövid oldalt beépítettük a stand ládáinak közepébe. Ezzel nemcsak a gyengébb hosszú oldalakat merevítettük ki, de egy-egy polcot is nyertünk. Az egészet lekentük diószínű lazúrral, száradás után pedig következhetett az összeszerelés! A két ládát ragasztópisztollyal egymáshoz, majd apró szögekkel a kerethez rögzítettük. Ezzel a stand szerkezetkésszé vált, jöhetnek az extrák.

Önmagában nem volt elég, hogy hulladékból készítettünk játékot, emeltük a tétet, hogy sokféleképpen használható legyen! A keret felső, vízszintes elemére ezért két vékony léccel egy farostlemezt rögzítettünk, amit előtte méretre vágtunk, majd két rétegben lefestettük krétafestékkel. Az írható táblát így bármikor letörölhetjük, hogy a Zsebibolt helyett Minipiac, Fini Fagyizó, limonádézó, pizzázó vagy bármilyen más felirat kerülhessen rá. Ha az újonnan nyitott képzeletbeli üzlet jellege nem kíván polcokat, elég csak a másik oldalra állni, hogy a vevő felé nézzen a láda eredeti alja. Ebben az ütemben készült el a pult is ugyanezzel a módszerrel, bár ide nem tervezünk feliratot, de épp ez a festék volt kibontva, ráadásul így színvilágban is teljes az összkép.

Nem maradt más hátra, mint kis boltunk felöltöztetése, és persze a nyitókészlet feltöltése. 

11_2_1.jpg
Soha el nem fogyó textilmaradékainkból cikk-cakk ollóval háromszögeket vágtunk, és csak úgy, szegés nélkül végigvarrtuk őket egy darab zsinóron, majd dekoráció gyanánt a keretre kötöttük, és megrajzoltuk a tábla feliratát is. Ezután feltöltöttük áruval, elhelyeztük a pénztárgépet, a kosarakat, és néhány olyan apróságot, ami bár nem kifejezetten bolti kellék, de némi fantáziával bármilyen szerepjáték sokoldalú kiegészítője lehet. Ilyen például a kedvenc Grapat készletünk, vagy a friss fűszernövény csokor. A filc élelmiszerek egy részét magunk varrtuk még korábban - így került a polcokra fánk, kenyér és perec is. A zöldségeket, a tésztát és a halat pedig a kosárkával együtt egy online piactéren szereztük be használtan. Már meglévő fajátékaink, a pénztárgép és a vágható zöldségek szintén jól jöttek az árukészlet feltöltéséhez.

A nyitást már alig várjuk, hiszen kislányunk gyakran orientálódik a boltvezetői pálya felé mostanában. Nem állítjuk, hogy olyan tartós és szemet gyönyörködtető ez a saját készítésű változat, mint amiket készen kaphatunk, de a miénk, és az elkészítése ismét csak jó móka volt. Ráadásul kreatív szempontból mindig hatalmas sikerélmény, ha nyitott szemmel járunk és észrevesszük a lehetőségeket kidobásra ítélt, vagy már kidobott tárgyakban, új esélyt adva nekik arra, hogy örömet szerezzenek azoknak, akiket szeretünk. 

Ha tetszett ez a bejegyzés, olvassátok el a Saját készítésű játékok a babakonyhához - Filcfánkok vagy a Beköltöztetjük a kiskertet a gyerekszobába! című cikkeinket is, amikben játék ennivalókhoz találtok ötleteket és elkészítési útmutatókat. További gyereknapi ötletekért pedig IDE kattintsatok!

Tartsatok velünk itt, illetve a Facebookon és az Instagramon, hogy a következő Kacatmentésről se maradjatok le, hamarosan újabb saját kezűleg elkészíthető játékokkal jelentkezünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8917839261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása