Színes Ötletek

a kézügyes blog

Játékajánló gyereknapra nem csak kézügyeskedőknek

13928491020_f73fbf012c_k_1.jpg

Anyák napját követően a szülők többsége azonnal fókuszt vált, és máris a gyereknap jár az eszében. Ajándékötletek, családi programok között válogatunk, ami igazán nem könnyű feladat, hiszen a lehetőségek száma végtelen. Az állatkertektől a múzeumokig minden intézmény a gyerekek szórakoztatására koncentrál ebben az időszakban, így egész biztosan találunk olyan elfoglaltságot, amivel örömet okozhatunk a család aprajának, nagyjának. Ahogy a Föld napja előtt is tettük, hamarosan egy kis programajánlóval jelentkezünk, amiben a teljesség igénye nélkül válogatunk össze néhány klassz eseményt az ország számos pontjáról. De addig is jönnek az elmaradhatatlan kreatív ötletek. (Illusztráció forrása:flickr.com)

A Kicsivagyok Nagyleszekkel közösen indított DIY játékkészítő sorozatunk következő részében, ahogy már kitalálhattátok, a gyereknapra hangolódunk. Olyan ötletes, saját kezűleg elkészíthető játékokat mutatunk, amikre még elegendő időt is találhattok addig, hiszen nem szükséges hozzájuk különleges alapanyag, kézügyesség, vagy szakmai tudás. Minden ötlethez ajánljuk majd egy-egy olyan készen kapható kedvencünket is, amivel kiegészthetitek, izgalmasabbá tehetitek a játékot, vagy akár helyettesíthetitek is azt, ha szükséges. Bármelyik megoldást választjátok, mindenképp próbáljátok ki együtt is, hiszen a közös játéknál nincs nagyobb öröm. 

Memóriajáték saját kezűleg

A memóriajátékok megunhatatlanok, kicsik, nagyok, felnőttek méltán kedvelik őket. Ráadásul saját magunk is sokfélét készíthetünk. Ha kavicsokra rajzoljuk a párosítandó figurákat, a szórakozás több szempontból is garantált. Kaland, míg összegyűjtjük az alapanyagot, a gyűjtéshez jó esetben sétálni vagy kirándulni kell, ami már önmagában minőségi időtöltés. Kisebb gyerekek kitalálhatják, milyen motívumok szerepeljenek a játékban, a nagyobbak pedig akár meg is rajzolhatják őket, és a játék még csak ezután következik! A festéshez használhattok például akrilfestéket, vagy posca filcet, de bármilyen tartós, vízálló anyag megfelel. 

1_168.jpgKép forrása: kicsivagyoknagyleszek

Ha inkább gyerekek nélkül készítenétek el, egyúttal szívesen megszabadulnátok a textilmaradékaitok egy részétől, próbálhatjátok más módon is. Ez egy mosható változat, ami éppúgy megfelel a fenntarthatósági elveknek, mint az előző, és nagy sikert arathattok vele a 1,5 - 3 éves gyerekek körében. Ráadásul van egy nagy előnyük, ugyanis szinte lehetetlen kárt tenni bennük. 

274501435_499942144832634_3411361822369953497_n.jpgKépek forrása: Színes Ötletek

Ha memóriajáték, és készen kapható változat, akkor a Little Dutch kártyái a kedvenceink. A holland gyártó termékeiről általánosságban is elmondható, hogy a  fenntarthatóság jegyében készült, maximálisan környezet- és gyermekbarát játékok, ráadásul jellegzetes képi- és színvilágukkal még a felnőtteket is elvarázsolják. Az intenzívebb színek, kedves mesefigurák kedvelői a Djeco bőséges kínálatában találhatnak a klasszikus memóriakártyáktól kezdve a képes lottókon át a párkeresőkig mindenféle, memóriát fejlesztő társasjátékot. Nézzetek körül!

169106365_475871287104154_542521835295398994.jpgKép forrása: kicsivagyoknagyleszek.hu

Növénykereső

Egy másik ikifejezetten pénztárcabarát DIY ötlet a növénykereső. Az elkészítése nem is lehetne egyszerűbb! Szaladjatok ki néhány percre kiszaladjatok a kertbe, vagy a legközelebbi parkba! Gyűjtsetek néhány ott megtalálható, jellegzetes küllemű növényt és ragasszátok őket kartonlapokra! A gyerekek nagyon sok tapasztalatot gyűjthetnek a különféle élőlényekről, miközben teljesítik a feladatot, azaz megkeresik azokat, amelyek az ő lapjukon szerepelnek. Ha van kedvetek, növényhatározóból kikereshetitek azokat, amiket nem ismertek, hiszen úgy még izgalmasabb a játék, ha meg tudjátok válaszolni a keresztkérdéseket. Előre szóliunk, jól jöhet, ha rovarhatározó is van nálatok! 

169106365_475871287104154_5425218352953989947_n.jpgKép forrása: kicsivagyoknagyleszek

Ennek a roppant egyszerű oktatójátéknak kiváló kiegészítője lehet egy felfedező szett. Az Egmont Toys játékai környezetbarát alapanyagokból készülnek, a belga gyártó egyaránt kiemelt figyelmet fordít a gyerekek és a szülők igényeire. A fajátékoktól kezdve a fém, fonott, textil és puha játékokig, valamint a 0 és 10 év közötti gyermekek számára készült dísztárgyakig sok minden megtalálható a kínálatukban. Ebben a készletben a kíváncsi felfedezők mindent megtalálnak, amire szükségük van a természet csodáinak felfedezéséhez: valódi távcsövet, iránytűt, nagyítót, zseblámpát és rovar megfigyelő dobozt. Vizsgáljatok meg mindent alaposan, gyűjtsétek be óvatosan kedvenc bogaraitokat megfigyelésre, vagy csodáljátok meg a madarakat a távcsővel!

egmont-toys-felfedezo-keszlet-2-768x875.jpgKép forrása: kicsivagyoknagyleszek

Irány a babakonyha! 

A szerepjátékok során a kicsik nagy örömmel utánozzák a felnőttek munkáját vagy mindennapos teendőit. Ezek közül az egyik legkedveltebb a konyhai munkálatok sora. Kisfiúk és kislányok egyaránt érdeklődő lelkesedéssel állnak anyukájuk mellett az igazi konyhában is, hogy sózzanak, kevergessenek, vagy éppen szaggassanak, ezért a babakonyha a legnépszerűbb játékok közé tartozik a gyerekek körében. Természetesen ebből is kapható kész, akár remekül felszerelt változat is, ami minden igényt kiszolgál, tartós és biztonságos. Akihez viszont közel áll a "csináld magad" filozófiája, bátran vágjon bele saját kezűleg! Tudjuk, hogy nem minden garázsban várakozik sorára egy régi hokedli, de ha tetszik az elgondolás, akár kartondobozokból, nem használt kis komódból, vagy egy rossz székből is elkészíthetitek. Az általunk mutatott verzió elkészítésének fázisait a Hokedliből babakonyha című cikkünkben követhetitek végig.

20211221_134758.jpgKépek forrása: Színes Ötletek

A főzőcskéhez kölcsönözhetünk a "nagy konyhából" is ezt-azt, pici edényeket, nem törékeny eszközöket, babot, száraztésztát, fakanalat, vagy éppen habverőt. Ha szeretnénk meglepni kis séfünket kifejezetten játéknak szánt kiegészítőkkel, érdemes a környezetbarát alapanyagokból, fenntartható módon gyártott fa élelmiszerek között körülnézni. Ezek között találtok zöldségeket, gyümölcsöket, lágytojásos szettet, de még palacsintakészítő készletet is.

nevtelen-1_7.jpgKép forrása: kicsivagyoknagyleszek

Hol bolt, hol nem bolt

Folytatván a sort, nem hagyhatjuk ki a boltos játékot sem. Viszonylag könnyen játszható játékról van szó, hiszen mindannyian tudjuk, akiknek kisebb gyermekeik vannak, hogy már néhány darab kaviccsal is egészen jól el lehet kezdeni a "szakmát": adjuk, vesszük, kosárba pakoljuk őket, miközben egyáltalán nem jelent problémát az, ha a tej ugyanúgy néz ki, mint a padlizsán. Tekintve, hogy ez a játék már egészen kicsi, nagyjából másfél éves kortól egészen a kisiskolás korig lekötheti a gyerekek figyelmét, a boltot vezető gyerekek szülei általában elkezdik apránként fejleszteni a készletet. Ehhez a témához mindjárt két nagyon jó DIY ötletet is mutatunk!

Az egyik a filcből készült élelmiszerek egész csoportja, amit a babakonyhához is bármikor bevethetünk. Elkészíthetjünk kedvenceinket, és mindenféle más terméket, amit a piacokon, pékségekben, áruházakban általában megtalálunk. A Beköltöztetjük a kiskertet a gyerekszobába! című cikkben az illusztráción is látható piaci kosár elkészítéséhez, ebben a bejegyzésben pedig filcfánkok varrásához találtok segítséget. 

20220314_092732.jpg

Most már van mit eladni, milyen jó lenne ehhez egy piaci stand! Eláruljuk, nekünk ez a pont a személyes kedvencünk, az pedig talán nem meglepetés, hogy hamarosan találkozhattok is a saját verziónkkal, és a hozzá kapcsolódó beszámolóval. Addig mutatunk egy klassz limonádés standot, ami hasonló módszerrel állítható össze. Nálunk ennek nincs igazán hagyománya, de nem kell hozzá sok fantázia, hogy a bolti vagy piaci változaton túl még egy fagyispultot is belelássunk, igaz? 

Képek forrása: flickr.com

A készen kapható boltos játékok közül a Jabadabado minden igényt kiszolgáló, magas minőségű piaci standját választottuk. A kerekeken gurítható készlet két polcból, és hat rekeszből áll, melyekre kipakolhatjuk áruinkat, a vevő pedig kedvére válogathat. A pulton egy kombinált mérleg és pénztárgép is helyet kapott, ráadásul különböző címletű érméket is találunk a szettben. A felsorolásnak még nincs vége: saját piacunkon a huszonnyolc különféle kiegészítő között húst, halat, tejtermékeket, gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket is árulhatunk. Nem mellesleg a svéd gyártót jellemző pasztellszínek gyönyörűvé teszik a játékot!

jabaw7193_1.jpg

jabaw7193_2_masolata.jpgKépek forrása: kicsivagyoknagyleszek.hu

Ha tetszett ez a bejegyzés, lehet, hogy érdekel egy korábbi cikkünk is, amiben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amik segíthetnek egy fenntarthatóbb gyermekszoba kialakításában. Követhettek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6417824447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása