Színes Ötletek

a kézügyes blog

10 tipp egy zöldebb gyerekszobáért
Környezettudatos ötletek nem csak kézügyeskedőknek

teddy-bear-1710641_1920.jpg

Szívügyünk a hulladékmentes életmódra való törekvés és a mindennapokban is igyekszünk környezettudatos döntéseket hozni úgy vásárlásaink, mint témaválasztásaink tekintetében. Szeretnénk minél több kreatív tippet adni azoknak, akik már régóta építgetik fenntarthatóbb életüket, és azoknak is, akik az első lépéseknél tartanak, hiszen ezek épp olyan fontosak. Most induló tematikus sorozatunk létrejöttét az a tapasztalat motiválta, hogy ötletbörzéink során a gyerekekkel vagy gyerekeknek készíthető környezetbarát kézügyes ötletek sorát kissé hiányosnak találtuk, főképp ha az is elvárás, hogy az valóban hasznos, praktikus, mutatós vagy tanulságos legyen - ezért megpróbálunk valamennyit pótolni ebből. A sort most 10 olyan gondolattal indítjuk, melyek nyomán elindulhatsz a szemléletváltás felé.

1. Vásároljunk meggondoltan!

denisse-leon-0k795_hzzns-unsplash.jpg

Mielőbb bármit is a kosarunkba teszünk akár egy áruházban, akár egy weboldalon, számoljunk el háromig - vagy inkább tizenháromig - és mérlegeljük, valóban szükségünk van-e egy újabb játékra vagy ruhadarabra? Ha igen, tegyük fel a következő kérdést: elég jó minőségű ahhoz, hogy ne váljon kacattá egyetlen használat után? Ezzel a meggondolatlan, impulzív vásárlások számát jelentősen visszaszoríthatjuk. Mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, de érdemes átgondolni, tudnak-e féltett kincsként gondolni egy-egy darabra, ha két ládányi áll halomban belőle.

2. Szerezzük be használtan!

susan-holt-simpson-gq327rpuxhi-unsplash.jpg

Mindenkinek máshol van a határ, mi az a termék, amit semmiképp nem venne meg használtan. Mivel személyes elgondolás és valamennyire meggyőződés kérdése, kinek mi fér bele, nem szeretnénk ebben állást foglalni. Az viszont vitathatatlan, hogy a legtöbb játék, tartós használati cikk vagy felsőruházat beszerezhető lényegében újszerű állapotban a bolti ár töredékéért. A gyerekek gyorsan nőnek és fejlődnek, idejük sincs elhasználni a dolgokat, azontúl sokszor kerülnek rosszul választott ajándékok, átnőtt holmik a turkálókba vagy a virtuális piacokra. Az sem mellékes szempont, hogy ez a megoldás csomagolás szempontjából legtöbbször teljesen hulladékmentes. Nézzetek körül, érdemes!

3. Válasszunk ökotudatos gyártók kínálatából!

kieran-wood-uok1ghq7juy-unsplash.jpg

Ha körültekintően válogatunk vásárlásaink során, láthatjuk, hogy ma már egyáltalán nem ritkaság, ha egy gyártó fenntartható forrásból származó alapanyagból készíti árucikket, újrahasznosít, egyáltalán nem termel hulladékot vagy ha igen, környezettudatosan hasznosítja azt, környezetbarát módon fest, ragaszt és csomagol - vagy akár mindezt együtt teszi. Ha módunkban áll, részesítsük őket előnyben! Sok esetben ezzel a választással hazai kézműveseket is támogathatunk.

4. Adjuk tovább!

sandy-millar-koaf_klhofi-unsplash.jpg

Gondoskodjunk róla, hogy az általunk már nem használt, de megkímélt állapotú játékok és ruhák a lehető legtovább körforgásban maradjanak. A jó minőségű termékek sok-sok gyereket kiszolgálhatnak minőségromlás nélkül. Akár el is adhatjuk őket, ha néhány percet rászánunk a hirdetések szerkesztésére, de ha ehhez és a vele járó egyeztetésekhez nincs kedvünk, biztosan akad rokon, barát, ismerős, aki szívesen fogadja őket. Ráadásul ma már minden városban találunk karitatív gyűjtőpontokat, adományboltokat, és különféle szervezetek is segítségünkre lehetnek, hogy a megfelelő helyre kerüljenek holmijaink. Gondoljunk azokra, akik szerényebb körülmények között élnek nálunk, miközben a környezetért is teszünk!

5. Készítsük el saját kezűleg!

13_35.jpg

Valószínűleg nem meglepetés, hogy nekünk ez a pont a legkedvesebb! A magunk részéről igyekszünk titeket folyamatosan ellátni jobbnál jobb ötletekkel, hogy a kicsiktől a nagyokig mindenki találjon magának olyat, amit szívesen elkészít. Van, aki sok mindent kipróbált már, és van, aki csak egy valamiben mélyült el igazán, néhányan ma kezdték, és biztosan akadnak olyanok is, akiknek nem tudunk újat mutatni. Tartozhatunk bármelyik csoportba, annyi bizonyos, hogy a kreatív tevékenység kikapcsol és fejleszt, ha pedig az egész család együtt végzi, remek közösségi tevékenység. Lehet, hogy nem saját kezünk által születnek a világ legtökéletesebb alkotásai, de a gyermekünk szemében csillogó, vagy az elkészült munka feletti öröm aligha pótolható bármivel. És hogy zöldebb lenne? Sorolhatnánk, mi minden miatt még, de hogy addig sem vásárolunk műanyag kacatokat, az egyszer biztos!

6. Használjunk újrahasznosított alapanyagokat!

23_5_1.jpg

Ha nyitott szemmel járunk otthon és megállunk egy pillanatra minden alkalommal, amikor eszünkbe jut a szemetes, meglátjuk, rájöhetünk, mennyi minden van, amit még használhatunk ahelyett, hogy kidobnánk! Felszabdalhatjuk kinőtt ruháinkat, átértelmezhetünk sok mindent a konzervdobozoktól a papírhulladékokig, olvaszthatunk maradék gyertyát és zsírkrétát vagy átfesthetjük a hokedlit! Nem is gondolnánk, mennyi mindenből lehet játék, jelmez, kézműves alapanyag, dekorációs kellék, de ha nyitottak vagyunk rá, idővel egyre több mindenben látjuk meg a lehetőséget!

7. Használjunk természetes, gyorsan lebomló, komposztálható alapanyagokat!

ksenia-makagonova-ojeosvaq2ik-unsplash.jpg

Rengeteg olyan apróság, alapanyag és kellék van, amit a gyerekekkel közös kreatív játék során használhatunk, és persze sok olyasmi is, ami nem váltható ki mással. Legyünk figyelmesek, és amikor van rá lehetőségünk, részesítsük előnyben a természetes anyagokat! Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, hiszen sok mindent összeszedhetünk sétáink során - fát, terméseket, leveleket, köveket, és törekedhetünk például papír és pamut használatára a műanyag vagy műszálas textilek helyett.

8. Ha nem jó, csereberéljünk!

vanessa-bucceri-gdirwiyama8-unsplash.jpg

Előfordul, hogy miden odafigyelésünk ellenére valamiből nem jó méretet vásárolunk, nem megfelelő ajándékot kapunk, vagy csak az első használat során derül ki, hogy nem egyezik a termék valamely tulajdonsága az elképzeléseinkkel! A legegyszerűbb módszer, ha visszavisszük a boltba és kicseréljük, de ha erre nincs lehetőségünk, viszont szeretjük a keresgélés izgalmát, vegyünk részt olyan programokon, ahol az ilyen sorsú cikkek találhatnak új gazdára. Még most is, amikor a személyes kapcsolattartással járó alkalmak háttérbe szorultak, számos lehetőség akad a közösségi felületeken, ahol kifejezetten csere alapú üzleteket lehet kötni. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, hátha megtetszik a dolog!

9. Javítsuk meg, újítsuk fel!

rashid-sadykov-3nebkp7zfvc-unsplash.jpg

Még a számunkra kedves tárgyak is óhatatlanul elhasználódnak idővel. Ez az idő sajnos sokszor számottevően kevesebb, mint szeretnénk, vagy mint ami elvárható lenne, de ez csak az egyik baj. A másik, hogy nagyon könnyen le is írjuk őket. Ha szeretnénk változtatni, szánjunk egy kis időt a probléma megvizsgálására! Sokszor csak egy kis takarítás, esetleg új elem kell egy játékba, és máris zenélő kedvenccé avanzsál. Ugyanígy egy régi, törött asztalka is évekig szolgáltathat felületet az ügyes kis kezeknek némi csiszolás és festés árán. 

10. Használjuk sokszor!

vova-undercliff-ujeoamkgzra-unsplash_1.jpg

Törekedjünk arra, hogy a lehető legtöbb területen kerüljük az egyszer használatos termékeket, és amivel már rendelkezünk, azt használjuk sokáig! Erről többnyire mindenkinek a nejlonzacskók problémája jut eszébe, amiket könnyedén kiválthatunk mosható, többször használható textilzsákokkal, és a gyerekek uzsonnáját is tudjuk például újraszalvétába csomagolni. Találhatunk új funkciót találunk egyes tárgyainknak, hogy a hulladékudvar helyett inkább csak a másik szobába kelljen átköltözniük. A kicsiknek ez könnyen megy, azért is játszik el szinte minden gyerek akár egy üres flakonnal is. Ne vegyük el tőlük az esélyt, hogy a képzelőerejüket is használják! Ha az első lépéseket már megtettük, legyünk kreatívak! Egy idő után már azonnal meglátjuk majd a lehetőséget minden, első ránézésre kacatnak tűnő tárgyban is!  

Nem kell, hogy túl szigorúak legyünk magunkhoz, mert a hirtelen és nagymértékű változás a legritkább esetben válik tartóssá. De ha lassan becsempészünk az életünkbe egy-egy apróságot, és ezek rutinná válnak, többé már nem akarunk másként cselekedni - aztán jöhet az újabb kihívás! Mindig tartsuk szem előtt, hogy gyermekeinknek jó példát mutatva többet teszünk, mint gondolnánk. 

Fotók forrása: unsplash.com, szinesötletek.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr416427926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása