Színes Ötletek

a kézügyes blog

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
Újraöntött zsírkréta a már nem használt apró darabokból

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_62.jpg

Bizonyára tudjátok, hogy ma van a Föld napja, ami különösen nagyszerű alkalom arra, hogy kézügyeskedés közben tanítsuk gyermekeinket arra, miért is fontos bolygónk védelme. Bármilyen tevékenység hasznos lehet, ami felhívja a figyelmüket arra, hogy mindennapi döntéseink és cselekedeteink hatással vannak a környezetünkre. Akár együtt olvastok a témához kapcsolódó jobbnál jobb kiadványokból, akár társasoztok, családi környezeti vetélkedőt rendeztek, közösen elviszitek a válogatott szemetet a szelektív hulladékgyűjtőbe, ültettek valamilyen növényt vagy újrahasznosított alapanyagokból hoztok létre valamit - a lényeg, hogy ezek mind kiváló lehetőségek arra, hogy munkálkodás közben elbeszélgessetek a közös felelősség jelentőségéről. A mai jeles napnál nem is találhatnánk jobb alkalmat egy kis újrahasznosításra - most a fiókszám kallódó zsírkréta darabokból készítünk újat!

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. A kezdeményezés 1990-re világmozgalommá vált, amihez Magyarország az elsők között csatlakozott. (Föld Napja Alapítvány

Ez a projekt nem nagy lépés, a sok kicsiből is a legkisebbekhez tartozik, de jelentősége nem ebben, hanem az értékes üzenet továbbításban rejlik. Sok mindent adhatunk át azáltal, hogy példát mutatunk, hogy együtt cselekszünk és beszélgetünk, és még ennél is tovább mehetünk, ha ajándékba készítjük el a kis barátoknak - például kartonlapra ragasztva, egy rövid üzenettel.

1_107.jpg

1. lépés - Gyűjtsd össze az apró, törött, nem használt zsírkrétákat és rendszerezd színek szerint, majd távolítsd el róluk a papírt, ha szükséges. A szorgos kis kezek itt nagyon jól jönnek ám! Az ünnepi kiadáshoz többnyire zöld és kék, kevés sárga és fehér került a tálkába, de elkészíthetitek bármilyen színösszeállításban. A válogatás egy nagyszerű pillanat a tanításra: magyarázd el gyermekednek, hogy a régi tárgyak újrafeldolgozása egy fenntartható választás, amellyel megakadályozhatja,  hogy a kréták a hulladéklerakókba kerüljenek!

Tipp! Az eltávolított papírborítást felhasználhatjátok a legközelebbi szalonnasütésnél vagy bográcsozásnál a tűz begyújtásához!

2_106.jpg

2. lépés - Készíts elő egy szilikonformát, de ügyelj arra, hogy sütőben is használható legyen! Ha csak hagyományos jégkockaformád van, az sajnos nem jó, helyette használhatod a muffinsütő formát is!

3_98.jpg

3. lépés - Ha szükséges, törd még apróbb darabokra a zsírkrétákat, hogy könnyedén bele tudd rendezni a formába. Igyekezz a színeket arányosan elhelyezni.

4_90.jpg

4. lépés - Süsd a zsírkrétákat olvadásig, ez csak néhány percet jelent 200 fokon. Ha vannak, vedd figyelembe a szilikonformán feltüntetett utasításokat! Hagyd hűlni egészen addig, amíg a zsírkréták oldala elválik a forma oldalától. Ha ezt türelemmel kivárod, nagyon egyszerűen kifordíthatók lesznek a formákból. 

Ha szerencséd van, a kréták csodaszép márványos rajzolatúak lesznek - nekem ez sajnos nem sikerült. Talán túl sokáig tartottam a sütőben, és nagyon összekeveredtek a színek. Kicsit csalódott vagyok a végeredményt illetően, de rajzolni kiválóan lehet vele így is. Ha lett volna még elég kék és zöld krétám, készítettem volna egy újabb adagot, de inkább megbarátkoztam ezzel a küllemmel, hiszen ebben a projektben különösen nem biztatunk senkit arra, hogy vásároljon meg egy doboz új terméket azért, hogy összetörhesse. Azért a rend kedvéért megmutatom, milyen lett volna az elképzelés.

earth-day-crayons_pinterest-3-1-800x1200.jpg

Nagyon sok ötletes módja van a zsírkréta újrahasznosításának, soha ne dobjátok el! A többi színből hamarosan készítünk valami mást, amiről beszámolunk nektek is! Ha készítettetek már hasonlót, mutassátok meg nekünk Facebookon, a Színes Ötletek Alkotói Csoportjában!  

Követhettek minket Instagramon is, ahol további ötletekkel találkozhattok!

5_90_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9916506784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása