Színes Ötletek

a kézügyes blog

Készíts sokszor használható bevásárlótáskát, közismertebb nevén szütyőt!

producebags3.jpg

Nyilván rengeteg tényező van, ami nagyobb kárt okoz környezetünknek, mint a bevásárláshoz használt műanyag zacskó, ám az nem vitatható, hogy ez az egyik legkönnyebben kiváltható, legalábbis egy háztartás szintjén. Gondoljunk csak bele, hányszor nyúlunk érte a közértben, a zöldségesnél, a ruhaüzletben, a pékségben, vagy akár otthon! A hírek - és reményeink - szerint hamarosan be is tiltják, így már most gondoskodhatunk alternatív megoldásról, ami mosható, számtalanszor használható, strapabíró, különféle méretekben készíthető, mindezek tetejébe még nagyon mutatós is! Én szinte mindig bezsebelek a sajátjaimmal néhány dicsérő szót vásárláskor.

Mondhatnánk, hogy ma már a csapból is ez folyik, de egyrészt ha csak néhányan vagytok, akik épp most változtattok a napi rutinon, már megérte. Másrészt tágabb értelemben sajnos így igaz, ugyanis az egyszer használatos műanyagok nem véletlenül lettek az egyik legnagyobb bűnösnek kikiáltva. Legtöbbjük néhány perces használatot követően már megy is a szemetesbe, rosszabb esetben csatornákban, vizekben, tengerekben végzik, ahol tovább folytatják kártékony munkájukat, a legrosszabban meg élőlények gyomrában. Ha a lebomlás tekintetében vizsgáljuk, akkor sem jobb a helyzet. Elég riasztó, hogy a legtöbb zacskóval még évek múltán is elmehetnénk bevásárolni, mikroműanyag formájában pedig észrevehetetlenül maradnak velünk beláthatatlan ideig. A lebomlónak minősített verziók egy fokkal jobb választásnak tűnnek, de több kutatás szerint háztartási körülmények között nem komposztálhatóak hatékonyan, főleg, hogy a gyakorlatban bizony ezek is többnyire a kommunális hulladék közé, majd a szeméttelepre kerülnek. Nem célunk, hogy erről vitát nyissunk, hiszen rengeteg álláspont létezik, inkább úgy közelítünk a témához, ahogy az a Színes Ötletek profiljához legjobban illik: mutatunk egy alap varrótudással is megvalósítható verziót a sok közül, és hamarosan jelentkezünk egy másikkal, amivel még tartósabb, dekoratív mintás szütyőket varázsolhatsz az egész család számára! 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpgForrás: doradaily

Van egy Szütyő Challenge néven futó szuper országos kezdeményezés a Facebookon, ahol egymásra találhatnak a felesleges anyaggal és a varrás terén szabad kapacitással rendelkezők, illetve azok a támogatók, akik a kiosztásban segítenének önkéntes alapon. Ha valamelyikben magadra ismersz, csatlakozz a közösséghez!

A galériában láthattok még néhány elkészült példányt a legkülönbözőbb anyagokból.

Ha már nem használt, vagy egyik felén foltos, lyukas textileket  - például függönyt, ágyneműt, konyharuhát - használsz az új méteráru helyett, még többet tehetsz környezetedért! Az enyémek például elszabott szúnyogháló, kiszelektált kendő, cipőfűző, vágási hulladéknak minősíthető kis darab vászon felhasználásával készültek, és már évek óta használom őket. A tépőzáras változat is jól jön az apró magvak, tészták vásárlásakor. Az elkészítésük sajnos nem lett megörökítve annak idején - ezért is pótoltuk ezeket a képeket más forrásból - viszont épp most került elő egy nagy zsák függöny az egyik régi szekrényből - hamarosan veletek is megosztjuk, mi lett a sorsuk!

Ha ti is készítettetek hasonlókat, szívesen látjuk a Színes Ötletek Alkotói Csoportjában!

120702580_370451900804554_3735829479922622206_n.jpg

120581286_450577782582520_3020555385077939567_n.jpg

120572641_343788990171142_102245130929772457.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516223202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása