Színes Ötletek

a kézügyes blog

Haszontalan színes bigyók vagy zseniális fejlesztő játékok?

0_56.jpg

Bevallom, bennem felmerült a címben elhangzó kérdés, amikor először találkoztam hasonló küllemű játékokkal. A válasz hamar megérkezett, mindjárt két úton is, az információk és a kislányom által. Sokáig a heurisztikus vagy a nyílt végű játékok fogalma nem jelentett számomra túl sokat annak ellenére sem, hogy egyébként tudatos játékvásárlónak tartom magam a szó nevelésre és környezetvédelemre irányuló jelentését tekintve is. Kevés és megválogatott játékunk többsége használtan került hozzánk, gyakran javítjuk vagy átalakítjuk a rászoruló darabokat, sok mindent magunk készítünk, és továbbadjuk, amire már nincs szükségünk.  A 10 tipp egy zöldebb gyerekszobáért című bejegyzésünkben hasonló, fenntarthatóbb életmódra ösztönző gondolatokat gyűjtöttünk össze, ott részletesebben is olvashattok a témáról. Az említett kifejezésekkel pedig A varázspallótól a tündérablakig cikkben találkozhattatok, ahol az ideális mennyiség, minőség, és a fenntarthatóság metszéspontját igyekeztünk megtalálni. A mai élménybeszámoló is ennek mentén született, ugyanis közben ismerkedtem meg egy családi projektként induló márkával, a Grapattal.

Akinek kisgyermeke van, az tudja, hogy játék minden, ami a környezetünkben van, a hajcsavarótól a zoknisfiókon át egy tálka babig. A leghétköznapibb tárgyak úgy alakulnak át a kicsik képzeletében, ahogy éppen az adott foglalatosság közben az szükséges. Mi már nem értjük, hogy egy marék kavics hogyan tölthet be megannyi szerepet a játék során, mégis lehet belőlük kerítés, repülő és egy egész falu népe is. Saját világukban a kreativitás szárnyal, közben pedig számos készségük és képességük fejlődik. Ezt a szabad folyamatot támogatják ezek a játékok, amikre nálunk sem azért van szükség, mert nincs odakint elég kavics. Vannak ajándékozást kívánó ünnepek, cserébe nincs kapacitásunk és szakértelmünk ahhoz, hogy mindent elkészítsünk, inkább szeretnénk kevés, de szép és hasznos tárgyat a polcainkon, és - mondjuk ki! - mindenki elcsábul néha. Ilyen esetben öröm, ha ökotudatos gyártótól természetes alapanyagú játékot választhatunk.

2_139.jpg

Már a csomagolást látva sejthető volt, hogy nem ér majd csalódás - az igényes, "Bye Bye Plastic" feliratú doboz 100%-ban természetes és újrahasznosított anyagokból készül. A fajátékok gyártása során fenntartható erdőből szerzik be az alapanyagot, növényi eredetű viaszokkal és olajokkal kezelik, minden darab kézzel készül. Ezen felül nagyon sok más olyan szempontot is érvényesítenek a működésük során, ami számunkra fontos. Nekem már az élmény volt, hogy átnéztem és kipakoltam. Biztosan veletek is előfordult már, hogy percekig forgattatok egy kellemes tapintású tárgyat az ujjaitok között, csak úgy ok nélkül, most velem is ez történt. Elvarázsolt a minimalista dizájn, a szuper színek és a természetes, finoman kimunkált faanyag összhangja.

És hogy mit lehet vele kezdeni? Nagyjából bármit. Fejleszti a finommotorikus képességeket, a koncentrációt, problémamegoldó készséget, fantáziát, gyakorolhatjuk vele a színeket, számokat. Az általunk választott készlet elemeivel remekül kiegészíthetjük meglévő építő-szettjeinket, vagy benépesíthetünk egy várat. Azt hiszem, nem is az én feladatom a többit kitalálni. Ami viszont amolyan felnőtt szempont, hogy ez egy időtálló és értéktartó, több generációt is kiszolgáló játék, amit - ha nincs kisebb testvér a családban - könnyedén tovább lehet adni a bolti árnál alig kevesebbért. 

A heurisztikus és a nyílt végű játékokról ITT és ITT találtok még sok érdekes tudnivalót.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9116753254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása