Színes Ötletek

a kézügyes blog

A varázspallótól a tündérablakig
Nagy Mónikával beszélgetünk minőségről, fenntarthatóságról, árról, nyílt és zárt végű játékokról

szo_keret_01_blog_cimlapkep_13.jpg
Bár a filmben nem ilyen összefüggésben hangzik el az idézet, a gyerekszobában is igaz: „A játék, az nem játék!” Minden szülő számára nehéz kérdés, mit válasszon, hiszen millió szempontot kell figyelembe vennünk, ezek közül van olyan is - például a biztonság -, ami elengedhetetlen. Mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, de felköthetjük a nadrágot, vagy a szoknyát, ha úgy keressük az ideális mennyiség, minőség, és a fenntarthatóság metszéspontját, hogy közben még a pénztárcánk tartalma is véges. Arról nem is beszélve, amikor kezdő szülőként a különféle fejlesztési módszerek adta lehetőségek között próbálunk eligazodni. A boltok kínálata óriási, az információk áradatába beleszédülünk, így nem árthat némi útmutatás. Legutóbb olyan tippeket gyűjtöttük nektek össze, amik segíthetnek egy fenntarthatóbb gyermekszoba kialakításában, most pedig Nagy Mónikát, az Anyaparadicsom játékwebáruház megálmodóját hívtuk segítségül, hogy vezessen körbe minket egy kicsit a környezettudatos játékok birodalmában. A bejegyzésben külön fókuszt kap sokak mumusa, az ár is. Ha ti is választ kerestek a fenti kérdésekre, olvassatok tovább!

Hogyan indult az Anyaparadicsom?

Régen bababoltom volt Budapesten, de a gyerekek mellett ezt már nem tudtam, meg nem is igazán akartam tovább csinálni. Két kislányom van, akik most már nem is annyira picik, hat és nyolc évesek. Amikor a kicsi 5 hónapos volt, rám talált egy lehetőség. Az Anyaparadicsom egy klasszikus értelemben vett játékwebáruház volt akkoriban, aminek én is vásárlója voltam, a tulajdonosa pedig friss anyukaként szeretett volna megválni tőle. Megláttam benne a potenciált, és átvettem tőle, de azóta a néven kívül a termékkínálattól az arculatig mindent megváltoztattam.

Ez voltaképpen a saját személyes fejlődésem útja is volt, mert bizonyos elvek mentén változtattunk a mindennapos, háztartásunkat, életvezetésünket érintő döntéseinken, ami kihatással volt arra is, hogy a vállalkozáson belül mire helyezzem át a fókuszt. Remélem, nagyon sokak közül vagyok az egyik, akinek a munkája egyben a szívügye is. Én nem tudok olyan terméket árulni, amihez nem adom jó szívvel a nevem, azok inkább lekerülnek a polcról. Volt olyan gyártó, akinek a kifejezetten keresett termékei azért kerültek ki a termékpalettáról, mert a gyártási folyamattal és a minőséggel kapcsolatos elvárásaimnak nem feleltek meg.

20210811_anyaparadicsom_10.jpg

A szülői fejlődésemhez is köthető a webáruház alakulása. Ahogy tapasztalatokat szereztem ezen a téren, egyre többet olvastam a témáról, átalakult bennem sok minden, amit egy erős nézőpontváltás követett úgy a termékválasztás kritériumait, mint a munkafolyamatokat illetően. A „színfalak” mögött is figyelünk a fenntarthatóságra, újratölthető patronnal újrahasznosított papírra nyomtatunk, a kapott műanyag csomagolást újra felhasználjuk, amit magunk vásárolunk, az pedig kizárólag papír lehet – ez a filozófia a mindennapjaink része. Az esztétikai különbség miatt tartottunk tőle, mégsem kaptunk a használt csomagolás miatt negatív visszajelzést, aminek nagyon örülök.

Játékok esetében a funkció és a gyermekek biztonsága az elsődleges. Tud ez mindig kéz a kézben járni a környezettudatos szempontokkal is? Például egy nagyon jó fejlesztő játékot kizársz-e amiatt a válogatás során, mert mondjuk a gyártás technológiája nem megfelelő?

Sajnos van olyan termék, amit az elveim miatt nem tartok, és hiába kerestem, nem találtam rá elfogadható megoldást. Az egyik ilyen a gyurma. Itthon is lehet venni kézzel készült gyurmákat, ha nem akarja valaki otthon elkészíteni – azt hiszem, az a legjobb módszer. De olyat nem lehet kapni, amin minden szükséges tesztet elvégeztek, én pedig csak olyat forgalmazok. Egy teljesen természetes alapanyagú gyurmát találtam, Amerikában, de nagyon költséges lenne a forgalmazása. Egyébként igyekszem mindenre alternatívát találni, de van olyan is, amit nem lehet például fából legyártani, azok sajnos kiesnek. Ugyanis játékaink fő alapanyaga a fa és a papír.

Kreatív hobbi blogként olvasóinkat bizonyára érdekli, hogy ezek az úgynevezett nyílt végű, elsőre egyszerűnek tűnő játékok hogyan tudják fejleszteni a kreativitást, mitől válnak különlegessé?

Ebből a szempontból vizsgálva az ilyen játékok fejlesztik legjobban a kreativitást, hiszen minden maximálisan a gyerekekre van bízva. Mondok egy példát: ha veszünk egy autót, a kicsi bármit is fantáziál, más szerepeiben is valószínű, hogy valamilyen jármű marad, viszont ezeknél a játékoknál annyira leegyszerűsített formákat találunk, hogy az tényleg bármi lehet! Eszméletlen kreatív dolgokat találnak ki a gyerekek – ezen a téren a két lányom a legpontosabb visszaigazolás, de nagyon sok vásárlói véleményt is kapok.

20210811_anyaparadicsom_04.jpg
A varázspalló például sokoldalú mozgásfejlesztő eszközként nagyon sok szerepjáték része lehet, ahogy akár dinókarám vagy csúszda is. A lányaim például teljesen megleptek, amikor a Bauspiel tündérablakokat használva - aminek a kövein a fény átsütve gyönyörű fényjátékot varázsol - egy zseblámpa segítségével rendeztek diszkót a lesötétített szobájukban maguknak és a kutyáinknak. A Grapat játékoknál az érmék, gyűrűk, figurák másfél éves kortól iskolás korig rendkívül sok játékba beilleszthetők - lehetnek manók, hercegnők és építőelemek, még a számoláshoz is használhatók.

Sokszor előfordul, hogy a játék közelebb tudja hozni a tanulnivalót a kicsikhez, a személtetésnek befogadhatóbb eszközévé válik, mint az írás. Van már olyan játék is, a Sumblox, ami egy amerikai matematikatanár fejlesztéseként kifejezetten az ilyen típusú megértést segíti, amellett szintén nagyon sokoldalúan felhasználható. Mindemellett fontos kiemelni, hogy mindkét típusú – zárt és nyílt végű – játékra szükség van. Erre most nem térnék ki részletesen, de ha érdekel titeket a téma, ITT olvashattok róla bővebben.

A minimalista dizájn, ami ezeket a termékeket jellemzi, remekül illeszkedik a mai trendekhez, de azon túl, hogy szabadabb felhasználási lehetőségeket enged a gyerekeknek, mit nyújt még?

A gyártók szerint a szépérzék fejlesztésében van szerepe. Már pici kortól kialakíthatjuk, hogy gyermekeink a széphez, a letisztult formavilághoz vonzódjanak, és ami még nagyon fontos, hogy ezzel nem stimuláljuk túl őket. Ami nagyon színes és harsány, az túl sok ingert jelenthet.

A játékboltok polcai előtt felnőttként is káprázik a szemünk a kínálattól. Mit tudsz tanácsolni, mit választhatunk - akár ajándékként - egy gyermeknek, akinek már roskadásig megtelt a polca műanyag csecsebecsékkel? Képesek ezek a játékok elérni olyan gyerekek ingerküszöbét, akik eddig a hagyományosnak mondható játékhalmozós környezetben szocializálódtak?

Mindenképp. Főleg ott, ahol úgymond már alapból túl van stimulálva a gyerek a rengeteg zenélő-villogó-színes játékkal, ez egy nyugalmi pontot jelenhet. A mindennapokban ahogy kimegyünk az utcára, mindenhonnan rengeteg inger ér minket, ami a gyerekek idegrendszerére különösen rossz hatással van. Ezért nagyon jót tesz nekik, amikor ebből a közegből hazaérve megfoghatnak egy fajátékot, ami még a tapintásával is egy egészen más, letisztult világba kalauzolja őket. Nyugalomba helyezkedhetnek vele, olyan ez, mint egy sajátos meditáció. Fontos viszont, hogy ez a szülő nélkül nem megy!

20210811_anyaparadicsom_23.jpg

Az elején egy csillogó-villogó és egy fajáték közül biztosan a harsányabbat fogják választani a gyerekek, de idővel ez változtatható. Ha korábban nem is volt olyan tudatos a vásárlás, de a szülő nyitott erre, és elpakolja szem elől a régieket, esetleg leül a kicsivel játszani, nagyon jól működhet ez a módszer. Sajnos gyakran szinte ráborul a gyerekre a sok játék, mégis unatkozik. Nem kérdés, hogy a legtöbb szülő szeretetből és törődésből vásárol túl sokat. Sőt, tudok olyan példát is, akinek fontos, hogy természetes alapanyagból készülő játékot adjon a gyermekének, de abból is túl sokat szerez be. Távol álljon tőlem, hogy nevelési tanácsokat adjak a szülőknek, viszont azt el tudom mondani, hogy mennyivel értékesebb az, ha műanyagok helyett ezeket választja valaki, mennyivel többet tanít a gyerekének egy ilyen játék, és hogy hosszú távú pozitív következményei lesznek.

20210811_anyaparadicsom_09.jpg

Ha egy termékkörnél ilyen fontos kulcsszavak említhetők, mint a minőség, a biztonság, a fenntarthatóság, ráadásul fejlesztő játékokról beszélünk, nem meglepő, hogy magasabb árfekvés kapcsolódik hozzá, ami sokakat visszatarthat a vásárlástól. Milyen konkrét tényezők állnak az ár mögött, amiket érdemes mérlegelnünk, mielőtt döntenénk?

Ha összeszámoljuk, a sok kicsi apró műanyag játék árából nagyon gyorsan kijön egy kiemelkedő minőségű, fából készült darab. Velünk is megtörtént, hogy egy ajándékba kapott műanyag játék 30 percig sem tartott ki, utána kettétört. Ez abszolút pénzkidobás, aminek nem csak az a káros következménye, hogy jóval a tervezett idő előtt hulladékként végzi, de a gyereknek is csalódást okoz. Annak az árából éppen kijött volna egy fajáték, például egy olyan, ami már nálunk van három éve, két gyermekem játszott vele, és most adjuk majd tovább az unokatesóhoz.

Nekem van egy 15 éves Plantoys játékom, nagyon boldog voltam, amikor egy használt játékok adásvételével foglalkozó csoportban rátaláltam. Számomra hatalmas értéket képvisel, mert annak ellenére sincs az égvilágon semmi baja, hogy legalább a negyedik tulajdonosa vagyok, gyönyörű állapotban van! Több ilyen témájú csoport tagjaként látom a tartós játékok élettörténetét: megveszik őket újonnan az anyukák, játszik vele a gyerek, aztán ha megunta, kinőtte, még mindig eladhatók majdnem az eredeti áron, hiszen kifejezetten értéktartó termékekről van szó. Ha valaki egy ilyen „drága” játékot megvesz mondjuk huszonötezer forintért, majd pár év múlva eladja húszezerért, gyakorlatilag ötezer forintért játszott vele a gyerek évekig. Vannak olyan márkák ezek közül, mint a Grimm’s, a Grapat, a Holztiger, amikre kifejezetten ugranak az anyukák, ha eladósorba kerül egy-egy darab.

Milyen konkrét tényezőkön múlik az ár?

Ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű a gyártási folyamat. Biztosan sokan hallottak már róla, hogy a távol-keleti országokban vagy Afrikában gyakran nem etikus feltételek mellett zajlik a gyártás, nem fizetik meg a munkaerőt. Cserébe 16 órákat dolgoztatják őket, sokszor mérgező körülmények között, védőfelszerelés nélkül, gyerekeket alkalmaznak és sorolhatnánk a rémhíreket, amiknek sajnos nagy része igaz. Ezeknél a gyártóknál ilyesmi nem fordulhat elő, és természetesen egy németországi bér egészen más, mint egy ázsiai, ellenben ezek a termékek nem utazzák át a világot. Maga a gyárkialakítás is olyan, hogy a fenntarthatósági szempontok maximálisan érvényesülnek: napelemekkel nyerik az energiát, a fának minden részét felhasználják, minimális a hulladéktermelésük, a dolgozókat plusz juttatásokkal látják el. Fontos az alapanyagok minősége is, illetve a faanyag FSC minősítése, ami azt jelenti, hogy ha nincs a gyártó által termelt faanyag, akkor fenntartható erdőkből vásárolják az alapanyagot.

Mik még a sarkalatos pontok ezen kívül?

Fontos a festékhasználat. Ha nem megbízható gyártótól vásárolunk, könnyen beleeshetünk a gyártói csapdákba. Hiába az európai unióban az egyik legszigorúbbak a gyerekjátékokra vonatkozó előírások, ami nagyon pozitív, ezek sajnos kijátszhatók. Ilyen esetekben nem lehetünk biztosak abban, hogy mondjuk azzal a festékkel van lefestve, ami a tanúsítványon szerepel. Nekem több olyan gyártóm van, aki növényi festékkel fest, vagy növényi ragasztóval ragaszt. Ezeknek természetesen nagyobb az előállítási költsége, de dupla a haszon, mert a biztonságos anyagok nem veszélyeztetik a gyerekeket, nagyon hosszú életútjuk végén pedig nem terhelik a környezetet.

20210811_anyaparadicsom_40.jpgIllusztrációk: Nagy Mónika, Anyaparadicsom

Sajnos nem bízhatunk 100 százalékban az olyan megfelelőségi jelölésekben sem, mint a CE, amivel kapcsolatban már sokféle hírt hallhattunk a visszaélésektől kezdve a szóközzel írt változatokig, ami china exportot jelent. Ezeket nagyon nehéz kiszűrni még a szakmabelieknek is, nemhogy anyukaként. A Plantoys játékokat egyébként Thaiföldön gyártják, amire sokan ugranak először, de fontos információ ezzel kapcsolatban, hogy a gyár helyi tulajdonosa Belgiumban tanult, ezért vitte vissza saját hazájába a gyártást, emellett pedig ez az egyik legmodernebb és a környezetvédelmi szempontokat elsődlegesen figyelembe vevő gyár.

Én egyébként többnyire európai gyártókat válogattam össze, akik minden alapanyagukat innen biztosítják, így a szállítással összefüggő környezeti terhelés is alacsonyabb. Ezek közül némelyik egészen apró, családi vállalkozás, vagy olyan cég, ami abból nőtte ki magát. Sokszor minden darabot egyedileg készítenek, kézzel festenek vagy éppen csomagolnak, és többszörös, személyes minőségellenőrzésen mennek keresztül. A mi polcainkra csak olyan termékek kerülhetnek, ahol nincsenek kétséges tényezők, és maradéktalanul megfelelnek a felsorolt elvárásoknak.

Talán közhely, de ezúttal is igaz: a mennyiség nem feltétlenül jelent minőséget, és ez hatványozottan igaz a most tárgyalt témában. Vásároljatok okosan, tudatosan, hiszen így nemcsak rengeteg potenciális hulladéktól kímélitek meg környezeteteket, de egy-egy jól kiválasztott játékkal, készségfejlesztő ajándékkal lehet, hogy többet tesztek a következő generációért, mint valamivel, ami nagyon gyorsan elavul azután, hogy a gyerekszoba polcára került. Ha van észrevételetek, tapasztalatotok a témában, vagy ajánlanátok általatok felfedezett, kevésbé ismert megoldásokat, írjatok nekünk kommentben, vagy üzenetben!   

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2516708500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása