Színes Ötletek

a kézügyes blog

„Az igazán jó játékok hamar zsírkrétásak, csokifoltosak, és kicsit ütött-kopottak lesznek”
Fajáték-körkép, 7. rész – Bemutatkozik a Dadu

dadu_00.jpg

Ismét itt a Fajáték-körkép! A legújabb fejezet főszereplője igazi varázsvilágba kalauzol minket, ami tele van elképesztő, mulatságos, vagy akár éppen ismerősnek tűnő, mégis különleges, a valóságon túlmutató elemekkel. Ebben a sajátos univerzumban találkozhatunk forgatagos építőelemekkel, kiskertészek kedves ágyásaival, és olyan kirakókkal, amelyek láttán elsőre talán nem el sem tudjuk képzelni, mit rakunk majd ki belőlük. A folytatásban a Dadut és a márka mögött álló alkotópárost ismerhetitek meg, akik játékaikkal felébresztik, és ébren is tartják kicsik és nagyok fantáziáját. Móni és Lacek korábban filmes produkciókban dolgoztak szobrászként, majd környezettudatos meggyőződésből és az élhetőbb mindennapok reményében saját vállalkozásba, egyedi tervezésű fajátékkészítésbe fogtak. A folytatásban velük beszélgettünk.

A Fajáték-körképről

Manapság reneszánszukat élik a fából készült játékok. Talán számotokra sem meglepetés, hogy mi is nagyon szeretjük őket, ezért úgy gondoltuk, érdemes alaposabban foglalkoznunk a témával. Jellemzően hihetetlenül ötletes, szépen kivitelezett, a gyerekek fantáziáját és kézügyességét fejlesztő, természetes alapanyagú játékokról van szó, amik tartós és környezetbarát alternatívát jelentenek a sokszor csak ideig-óráig használható műanyagok helyett. A készítők pedig gyakran olyan családok, anyukák és apukák, akik saját gyermekeikkel szerzett tapasztalataikkal egészítik ki szakmai tudásukat, és szívvel-lélekkel, saját kezűleg készítik el azokat a kedves figurákat, melyek évekig lehetnek kisebbek-nagyobbak kedvencei.

A hazai játékkészítők között szoros a kötelék, sok mindenben segítik egymást, legyen szó tudásuk megosztásáról, vagy akár közös promóciók szervezéséről. Mi is egy ilyen, több műhely és vállalkozás által szervezett játék kapcsán figyeltünk fel a rendkívül szimpatikus, egymást támogató közösségre, akikkel most induló sorozatunk fejezeteiben külön-külön is megismerkedhettek. Bízunk abban, hogy a Fajáték-körkép kitűnő inspiráció lesz mindazoknak, akik kézműveskedéssel töltik napjaikat, akik szeretnék komolyabban venni a hobbijukat, vagy azoknak a kismamáknak, akik úgy érzik, támadt egy jó ötletük, és egy kis megerősítésre, biztatásra van szükségük, hogy belevágjanak a megvalósításba.

A Dadu annyira kiforrott arculattal rendelkezik, ami kifejezetten meglepő egy alig két éve létező márkától. Meséljetek arról, mi jelentette számotokra a fő inspirációt, amikor belevágtatok, pláne, hogy egy olyan izgalmas és kreatív szempontból is kihívásokkal teli területről érkeztek a fajátékok világába, mint a filmgyártás?

dadu_01.jpg

„Főleg filmekben dolgoztunk szobrászként, amit szerettünk és rengeteget tanultunk is belőle, de érlelődött a váltás gondolata. Fizikailag és lelkileg is egyre nehezebben viseltük, hogy néhány nap forgatás után mázsaszám dobjuk kukába a műanyagokat, hogy az időbeosztásunk gyakorlatilag összeegyeztethetetlen bármilyen saját programmal, és bár sokszor nagyon kreatívnak kell lenni, hogy egy tervező álmát megvalósítsd, mégsem a saját ötleteinken dolgozunk. Aztán kiköltöztünk a kis belvárosi lakásunkból egy kertes házba, így lett végre saját műhelyünk, a covid miatti leállás pedig jó alkalom volt arra, hogy kipróbáljuk végre az ötleteinket a gyerekjátékok tervezésével és kivitelezésével kapcsolatban, ami már korábban is sokszor felmerült.”

Móni a Kisképzőben festő szakon végzett és Milánóban, a Képzőművészeti Akadémián diplomázott szobrászként. A portrézástól a kandallófaragáson át lakberendezési dekorációként alkalmazott kisplasztikák készítéséig sok mindennel foglalkozott, mígnem egy filmes munka során találkoztak Lacekkel. Ő eredetileg szerszámkészítő, de sosem dolgozott a szakmájában, helyette kipróbált sok mindent az úgymond „rendes” szakmák közül: volt fotós, kamion- és buszsofőr, épületszobrász és dolgozott szitanyomdában is. Ilyen sokszínű tapasztalatok birtokában annyira nem is meglepő, ha együttműködésükből ennyire egyedi produktum született. Ráadásul a Dadu bizonyos szempontból még az egyediségre nagy hangsúlyt fektető fajátékkészítők között is kivételnek számít: 

„Amiben tudomásom szerint egyediek vagyunk, az az, hogy mi semmilyen játékból nem csinálunk kettőt. Ez még az olyan Dadukra is igaz, mint a Kiskertész, a Dadufalu, az Elefántovi, vagy Kacskarifák, amikre folyamatosan van kereslet, ezért több hasonló készült már. Ezeket is, ahogy minden más darabot egyedileg, szabad kézzel rajzolunk fel, tehát nemcsak a kézi festés miatt nincs két egyforma, hanem minden virágnak, házikónak, állatnak, karácsonyfának különböző a formája is. 

Persze ez a kirakósoknál a legegyértelműbb, már 300 fölött tartunk, mégis mindegyik teljesen új design. Ez egyben a fő inspirációforrásunk is, hiszen a magunknak állított kihívás miatt sosem válhat unalmas rutinná, munkává a dolog. Ugyanúgy szeretjük most, mint amikor elkezdtük. A másik, ami sokaktól megkülönböztet, hogy mi nem készítünk olyan játékot, amit nem mi magunk találtunk ki. Tehát nálunk nincs klasszikus szivárvány, tumi ishi, vagy szivárványhinta, amiket persze alkotóik sok esetben egyedivé tudnak tenni, mégis van egy közös alapjuk.”

dadu_02.jpg

Mindketten kreatív alkotók vagytok, akik megosztják a feladatokat a tervezés, a gyártás, az értékesítés, és a különféle háttérfeladatok során. Hogyan történik ez a gyakorlatban?

„Mindketten tervezünk, ami azt jelenti, hogy közvetlenül a fára rajzoljuk fel a Dadukat. Nyers pallókat veszünk, az alapanyag előkészítésének nagyobb részét Lacek csinálja, de a gyalulásba már én is beszállok. Ezután jön a vágás, a csiszolás, a letörések körbemarása, a festés és viaszolás, a tálcák legyártása, amikben mindkettőnknek megvannak a maga részfeladatai, ha épp nem közösen csináljuk. Szinte minden este mutatunk új Dadut a Facebook-oldalunkon és a csoportban, amik felkerülnek a webshopba. Ezekhez a szövegeket együtt írjuk, és sokszor sajátos történettel, egy kis mesével egészítjük ki őket. A mindkettőnk számára nyűgös adminisztrációval is közösen birkózunk meg. Lacek épít és fotóz, a képek szerkesztését is ő végzi*, levelezni viszont főleg én szoktam.”  

*A Dadura jellemző, hogy az építőjátékok a termékfotón túl kreatív példákkal együtt, inspiráló installációként jelennek meg. - a szerk.

dadu_04.jpg


Van egy visszatérő kérdésünk a sorozatban. Mi az, amit egy játékkészítő műhely tehet a környezetért azon túl, hogy természetes alapanyagból készülő, tartós darabokat gyárt a közönségének?

„Csak kezeletlen hársfából dolgozunk, és bababarát (EN 71-3) festékeket és viaszos védőréteget használunk. A feldolgozáskor képződött forgács és fűrészpor megy a komposztba, virágföldbe, talajtakarásnak, a repedezett pallóvégekből kényelmes méhecskehotel készül, a kisebb darabok pedig a kertben szerte lévő kupacokban kötnek ki, ahol gyíkok, sünik, és ki tudja még milyen lakótársaink vannak. A csomagolásnál is csak természetes anyagokat használunk.”

Tekintve, hogy majdnem minden nap előálltok egy új játékkal, feltételezzük, hogy bárki találhat magának valót, aki nyitott a játékra. Hogyan szűkítenétek mégis a kört mondjuk korosztályos besorolás vagy bármilyen más szempont szerint, azaz kinek javasoljátok a Dadut?

„A legtöbb Dadu ovis és kisiskolás gyerekeknek való, de vannak egyszerűbb kirakósaink, amiket egészen piciknek is bátran ajánlunk, például a forgatagosokkal sok felnőtt is szívesen játszik, ugyanakkor néhány kicsiknek tervezett játék dekorációként is díszíthet egy-egy nappalit vagy éppen irodát.

Főleg a nyugati világban, így nálunk is egyre inkább divat lett a fa-, vagy tágabb értelmezésben a természetes játék. Ebben fontos van szerepe van a környezetvédelemnek, a tudatosabb nevelésnek, van benne talán egy kis nosztalgia is. Szerepet játszik benne a törekvés az egészségesebb életmód és élhetőbb otthon kialakítására, és még ezer más ok. Ez egyrészt nagyon jó és hasznos, mert sokan azok közül is bevonódnak a divat által, akiknek talán maguktól nem lenne igényük - nem anyagi értelemben - értékesebb tárgyakkal körülvenni magukat és a gyerekeiket. Azonban a divatnak veszélyes hatása, hogy a felkapott dolgok gyakran egyre felszínesebbé válnak, míg végül elsikkad mögöttük a lényeg.

Szerintünk az a jó játék, ami kreativitásra ösztönöz. Ami szabadság, türelem, felfedezés, próbálgatás, agyalás, tapasztalatgyűjtés, a kihívás öröme és „nemadomfel” érzés is egyben. Lehet egy játék bármilyen zseniális, amiben megvan ezek lehetősége, ha nem kreativitással használják. Például ha képek vagy videók alapján másolod le, hogyan kell csinálni, azaz a gyermeked azt látja, anyu kottából épít várat, akkor talán ő sem mer majd magától próbálkozni. A kirakós Dadukról mindig többféle fotót készítünk, de csak egy-kettő közülük az összerakott játék, a többin lehetetlen építmények, fura lények, különböző dolgok születnek a játék elemeiből. Ezzel szeretnénk megmutatni, mennyi mindent kezdhettek vele, ugyanakkor reménykedünk, hogy ezeknél sokkal kreatívabbak épülnek kezeitek között, izgalmasabb dolgokat láttok bele, és eszetekbe sem jut többé megnézni a fotóinkat.”

dadu_03.jpg

Milyen személyes sikerélmények értek titeket a vállalkozás eddigi története során?

„Amikor egy anyuka megírta, hogy a gyereke már tapintásra tudta, hogy egy újabb Dadu van a kezében. Mindig nagyon örülünk annak is, ha kapunk néhány fotót, amin nemcsak azt látjuk, hogy a gyerekek bátran és vidáman használják játékainkat, de lehetőleg azok zsírkrétásak, csokifoltosak és kicsit ütött-kopottak is. Mert az igazán jó játékok azok lesznek hamar!”

dadu_05.jpg

Ha szeretnétek jobban elmerülni a Dadu kreatív mesevilágában, nézzetek körül weboldalán vagy közösségi felületein!

Web: https://www.dadu.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/egyikDadu

Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/daducsoport

Instagram: https://www.instagram.com/dadu.hu/

Csatlakozhattok a többi hazai vállalkozót is összefogó Játékok és kiegészítők magyar készítőktől csoporthoz, ahol első kézből értesülhettek az újdonságokról, akciókról, szülinapi játékokról.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2118065484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása