Színes Ötletek

a kézügyes blog

Sárkonyha újrahasznált alapanyagokból - Garántált móka a szünidőre fillérekből, kreatívan

decor_20240607_124356_0000.png
Egyre népszerűbb a kisgyermekes családok körében egy kültéri játék, ami ötvözi a homokozó és a kiskonyha minden klassz tulajdonságát és fejlesztő jellegét. Bár számos változatban készen is kapható, viszonylag könnyen összeállítható saját kezűleg is akár meglévő, maradék alapanyagokból. Az csak rajtunk múlik, mennyi időt és energiát szánunk a dizájnra és a tökéletes megjelenésre, hiszen a játékot épp az teszi olyan vonzóvá a kicsik számára, hogy jól koszolható darabról van szó, ami bírja az igénybevételt és teljesen szabad teret biztosít a játéknak. Felszereltség tekintetében is meghatározó lehet a fantáziánk és az otthon fellelhető eszközök tárháza, hiszen a PVC vízvezetékcsövektől a csapos kannán át az igazi konyhából kiszeleltált edényekig mindenfélét felhasználhatunk. Ha pedig egy tál ősszel gyűjtött gesztenye vagy a homokozókészlet darabjai kerülnek csak bele elsőre, akkor is biztosak lehetünk abban, hogy a gyerekek képzelete minden hiányzó elemet pótol majd, amikor beindul a játék. Ha még nem találtátok volna ki, ez az egyszerű és nagyszerű eszköz nem más, mint a sárkonyha, vagy ahogy még többen ismerhetik, iszapkonyha - akárhogy is, mindkét név nagyon találó! Korábbi cikkünkben alaposan körüljártuk a témát, és egy nagyon jó animációt is megosztottunk veletek, ami látványosan és érthetően mutatja be, hogyan készíthetünk egy ilyet raklapokból. A folytatásban - a kisebb módosításokkal ez alapján épített - saját verziónkat mutatjuk meg, amihez régóta kerülgetett, elszíneződött raklapjainkat használtunk fel, az időtállóság és a trendi megjelenés érdekében pedig a Sadolin egyik új termékét vetettük be.

„Ilyen volt" fotónk jól illusztrálja, hogy a felhasznált raklapok nem éppen az újonnan, bútorminőségben gyártott kategória tagjai voltak, hanem sokszor használt, elszíneződött, már-már építési hulladéknak minősülő darabok. A kertes házban élők valamilyen aktuális felújítási munkálatot követően előbb vagy utóbb szert tehetnek ilyesmikre, amikre éppúgy tekinthetünk bosszantó lomként, mint hasznos alapanyagként. Tudjuk, hogy a foltos és durva felület sok és nehéz munkát sejtet, de olvassatok nyugodtan tovább, mert nálunk is jellemző az időhiány, úgyhogy egy megúszós, mégis működő megoldást mutatunk!

1_291.jpg

Az már a tervezéskor eldőlt, hogy mindenképp festett verzióban gondolkodunk. Egyrészt, hogy könnyebben jussunk el egy viszonylag egységes megjelenésű, víztaszító felületig, másrészt, hogy egy négyéves kislány számára is kedves, vonzó legyen a végeredmény. Ha van választási lehetőségünk, mindig a vizes bázisú festékeket részesítjük előnyben környezetvédelmi szempontok, meg azon praktikus ok mentén, hogy ezek általában teljesen szagtalanok. A projekt tehát jó apropót biztosított arra, hogy kipróbáljuk a Sadolin Super Deckfarbe időjárásálló fedőfestéket, ami a gyártói ajánlás szerint minden elvásárunknak megfelel, ráadásul bár beltéren is használható, számos ütős tulajdonsága miatt nagyon jó választás kültérre.

A fa erezetét megtartó, kiváló fedőképességű, selyemfényű fa fedőfesték rugalmas bevonatot ad, nem repedezik meg, nem pereg le, víztaszító és ellenáll az UV sugárzásnak. Természetesen nemcsak raklapbútorok, hanem számos puha- és keményfából készült faszerkezet kezelésére alkalmas, mint például faház, homlokzati borítás, oromdeszka, fakorlát vagy kerítés.

2_277.jpg

1. lépés - Szétszedés és csiszolás

Első látásra azt gondolhatjuk, hogy egy megviselt raklapot deszkáira kell szétszednünk, majd miután egyesével lecsiszoltuk azokat, újra össze kell állítanunk, ami mindenképp több munka, mint amit egy hasonló projektre általában szánni szeretnénk, nem is beszélve a nehezen eltávolítható rozsdás szögek okozta bosszúságról. A jó hír, hogy a kiskonyha összeszereléséhez pont úgy kell elvágnunk az elemeket (lásd az említett videóban), hogy azok szinte minden oldalról hozzáférhetők lesznek a csiszolás folyamán. A nagyobb felületeken géppel, a kicsiken kézzel dolgoztunk.

5_242.jpg

Csak a pulton, az első és oldalsó felületeken végeztünk alapos munkát, nehogy a kis kukta egy fájdalmas szálkával indítsa a főzést, de a belső-hátsó elemeken csak felületes csiszolást végeztünk a festék jobb tapadása érdekében.

Tipp! Ha beépített mosogatót szeretnétek a bútorba, annak a helyét is vágjátok ki még csiszolás előtt! A mi változatunkban egy használt króm tál kapta ezt a szerepet - a peremét körberajzoltuk, és egy 1 centiméterrel kisebb kör mentén dekopírfűrésszel kivágtuk a helyét. 

4_251.jpg

2. lépés - Egyszerűbb javítások

A kiálló szögeket beütöttük, egyet-kettőt pótoltunk egy menthetetlen deszkával együtt, majd a lyukakat, repedéseket, felületi hibákat Sadolin folyékony fával javítottuk. Száradás után a tapasszal javított felületeket még egyszer, finoman átcsiszoltuk.

3_266.jpg

3. lépés - Alapozás

Ezek a raklapok korábbi útjaik során már ázhattak eleget, ezért szerettünk volna mindent megtenni, hogy sokáig bírják még kint a strapát, azaz nem sajnáltunk egy kis plusz munkát az alapozásra. Sadolin Base Plus impregnáló alapozóval telítésig alapoztuk, a felület 2 óra elteltével már festhetőre száradt. Ez a széles spektrumú vizes favédőszer védelmet nyújt a farontó gomba és a kékgomba ellen is, valamint elősegíti a festék tapadását a felülethez. 

7_172.jpg

4. lépés - Még mindig nem szerelünk, festünk!

Végre jöhet a - persze a berendezést leszámítva - leglátványosabb eredménnyel kecsegtető rész! A választott fedőfestékünk 14 különböző árnyalatban kapható és a színek szerencsére egymással is keverhetők, így semmi akadálya nem volt annak, hogy a már máskor is használt kedvenc mentazöldünket keverjük ki sok fehér, pici zöld és egy pötty királykék hozzáadásával.

8_152.jpg

Tipp! A keverésnél mindig a világosabb színt öntsétek ki először, és óvatosan, folyamatosan keverve adagoljátok hozzá a sötétebbet, míg el nem éritek a kívánt árnyalatot. Fordítva könnyen járhattok úgy, hogy túl sötét színű, vagy túl nagy mennyiségű kevert festéketek lesz.

6_199.jpg

A festék már egy óra múlva porszáraz, 2-4 óra elteltével pedig átfesthető, aminek szintén örültünk, hiszen az idei festéseink állandó társa lett a jövő-menő esőfelhő. Szerencsére még épp időben fedett helyre tudtunk szállítani a festett darabokat, bár az első dörgések hallatán kaszát-kapát eldobva kellett kesztyűt húznunk, nehogy a hirtelen lezúduló eső tönkretegye a munkánkat, de úgy látszik, ez az év már csak ilyen! 

5. lépés - A bútor összeállítása

Miután a második festékréteg is megszáradt, néhány facsavar segítségével összeszerelhettük az elemeket és a helyére tehettük a mosogatót. Ha úgy tetszik, bele is ragaszthatjátok, akárcsak az igazit, de mi nem tettük, hogy szerepet játszhasson az öntözgetésben is. Talán nem ez a fő szempont ebben az esetben, viszont így könnyebben tisztán tartható. 

17_26.jpg

6. lépés - Hasznos holmik és a dekoráció

A víz és a homok a legalapvetőbb adalékok a sarazáshoz, ezek jó, ha a közelben vannak, de hogy egy komplett homokozóval, egy vödörrel, az esővízgyűjtővel vagy egy erre a célra rendszeresített kannával oldjátok meg, hogy ezek kéznél legyenek, az már rajtatok múlik. Az ötletek ráadásul bármikor továbbfejleszthetők: mi éppen azon törjük a fejünket, miképpen vezessük be az esővizet egy kerti slag és egy kis műanyag csap beiktatásával - amihez szintén akadnak hasznos holmik a garázsban. Az eszközöket és edényeket már egy ideje gyűjtögetjük innen-onnan, de néhány sosem használt darabot a konyhából is kiszelektáltunk erre a célra.  

Ötlet! A hulladékból is lehet alapanyag elvén egy régi, üveg nélküli képkeretet és barátaink kisfiának tápszeres dobozait is bedobtuk az ötlettárba. Egységes és trendi megjelenést Dulux írható és törölhető táblafestékkel kölcsönöztünk nekik, amit már láthattatok nálunk egy ajtófelújítás során, és falon is használható. A dobozokra alapozás után, a keretbe szabott farostlemezre pedig közvetlenül vittük fel ezt a speciális akrilfestéket, így eső után vagy amikor kedvünk van, bármikor új rajzokkal és feliratokkal láthatjuk el ezeket az elemeket.

18_23.jpg

19_21.jpg

Szóval itt a nyár, vele pedig a vakáció, amikor a legtöbb időt tölthetjük szabad ég alatt - ha vannak kisgyermekek a családban és úgy gondoljátok, akad némi menthető alapanyag is, vágjatok bele bátran a kerti kiskonyha elkészítésébe, szerintünk megéri! A miénk éppen gyereknapra készült el, és ahogy sejtettük, nem lőttünk mellé, szinte minden nap használatban van, ha a kertben vagyunk. És nemcsak a kis tulajdonosa örül neki, hiszen vonzza a gyerekeket a szomszédságból és a baráti körből egyaránt.

13_68.jpg

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos legfrissebb posztjainkat ITT találjátok. 

Ha tetszett a cikk, követhettek minket PinterestenTikTokon,

Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5618422617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása