Színes Ötletek

a kézügyes blog

Csillagközi kalandra fel! - DIY űrhajó és más gyerekjátékok kartonpapírból
A Nebulo-sarok legfrissebb részében űrutazásra invitáljuk a gyerekeket

1000x522_blog_cover_20240404_195443_0000.png

Múlt hónapban startolt egyik új sorozatunk, a Nebulo-sarok, amiben ovisoknak, kisiskolásoknak, és persze az ő szüleiknek mutatunk izgalmas, mókás vagy épp hasznos kézügyes ötleteket. Az előző fejezet főszereplői kedves nyuszifigurák voltak, amiket önállóan, vagy egy kevés segítséggel akár legkisebbek is elkészíthetnek. A mai részben játékos űrutazásra inspirálunk titeket, a kézügyeskedésben pedig a szülők vagy nagyobb testvérek is több szerepet kaphatnak, mert a cél nem más, mint egy egyedi, saját tervezésű űrrakéta építése! A témaválasztás nem véletlen: április 12-én ünnepeljük az űrhajózás világnapját, emlékezve arra, hogy 1961-ben ezen a napon indult  útjára a világ első embert szállító űrhajója, fedélzetén Jurij Gagarin őrnaggyal, aki korábban a szovjet hadsereg vadászpilótájaként szolgált. Ha a gyermeketek érdeklődik az űrutazás iránt, imádja az univerzum érdekességeit feltáró könyveket és meséket, és legfőbb vágya, hogy űrhajós legyen, egy menő, saját - és nem mellesleg saját tervezésű - űrhajóval biztosan hatalmas örömöt okozhattok neki. A folytatásban megtaláljátok az űrjármű kartonból kivágható sablonját és persze sok-sok ötletet a részletek kidolgozásához, de arra biztatunk titeket, ötleteljetek közösen és alkossátok meg a saját verziótokat, hiszen úgy a tervezés, mint az összeállítás nagyszerű alkalom arra, hogy minőségi időt töltsön együtt a család apraja-nagyja!

13_urhajo.jpg

Különleges űrutazásunk leglátványosabb kelléke maga az űrrakéta. Bár elkészítése egyáltalán nem bonyolult, alapanyaga egyszerű kartonpapír, a formára vágáshoz az éles tapétavágó szikével, másnéven sniccerrel biztosan bánni tudó kezekre, azaz felnőtt segítéségére van szükség! A sablont akár közvetlenül, szabadkézzel is felrajzolhatjátok a kartonra, de segítségképpen készítettünk nektek egy letölthető változatot is. ITT az űrhajó testét, ITT pedig a szinteket elválasztó és a stabilitást biztosító padlóelemeket találjátok meg. Indulhat az űrprojekt!

Amire szükségetek lesz:

  • használt, szétbontott kartondoboz
  • sniccer
  • tempera
  • filctollak és kedvenc rajzeszközeitek

1. lépés - Az űrhajótest összeállítása

A mi űrhajónk az egyik oldalán, mondjuk úgy, kívülről látszik, a másik oldalon pedig a belső terek nyílnak meg a játékra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az első fotómontázson látható elemekre lesz szükségünk ahhoz, hogy a második képen szerinti térbeli formát kapjuk.

4_urhajo_sablon_1.jpg

6_urhajo_1.jpg

Tipp! Az űrhajó testét elég egyszer felrajzolnotok, mivel két teljesen egyforma elemből áll, ráadásul azok mérete is biztosan egyező lesz, ha az első, már kivágott darabot egyszerűen körberajzoljátok a kartonon a másodikhoz. Csak arra vigyázzatok, hogy az összeállításukhoz szükséges kivágásokat a sablonnak megfelelően végezzétek el, az egyiket alulról, a másikat felülről.

4_urhajo.jpg

2. lépés - Az alapozás

Ez még mindig a kevésbé izgalmas feladatok közé tartozik, de ne aggódjatok, mindjárt jön a kreatív alkotás is! Ha az egész család összefog, nagyon gyorsan végezhettek az alapozással, ami annyit jelent, hogy fehér temperával fessétek le a kartonból kivágott elemeket legalább két rétegben, mindkét oldalukon! A száradási időt is hasznosan tölthetitek néhány kiegészítő elkészítésével, ehhez a cikk végére görgetve találtok ötleteket!

7_urhajo.jpg

Tipp! Takarékoskodhattok a fehér festékkel, ha a nagyobb, színesnek szánt részeket már az alapozással egy időben megfestitek!

3. lépés - A részletek kidolgozása

Biztosan ez a legszórakoztatóbb fázis, magát a játékot leszámítva. Elő kedvenc rajzeszközeitekkel, hogy űrhajótok elnyerhesse végleges formáját! Az ablakokat beragaszthatjátok fekete kartonnal vagy akár alufóliával, majd festhettek, rajzolhattok, ragaszthattok rá, ahogy magára az űrhajótestre is: jöhetnek a csavarok, szegecsek, mindenféle kütyük, műszerek és vezetékek - engedjétek szabadjára a fantáziátokat!

8_urhajo.jpg

Tipp! Az alapozott felületen filctollat, vízfestéket, temperát is használhattok, mi bevetettük a Nebulo nemrég piacra dobott kenőfejes temperáját is. Jó választás lehet például a szegecsek megfestéséhez, pláne, ha a család - a festéssel még csak ismerkedő - legkisebb tagjai is részt vesznek az alkotásban, hiszen ezt, a kenőfejes ragasztóhoz hasonló kiszerelésű eszközt éppen az ő kezükhöz fejlesztette a gyártó. Ha nem olvastátok korábbi cikkünket, amiben részletesen bemutattuk ezt az újdonságot és szeretnétek többet megtudni róla, ITT megtaláljátok!

9_urhajo.jpg

Ha megszáradt a festék, már kezdődhet is a játékos bolygóközi kaland!

10_urhajo_1.jpg

DIY figurák a szerepjátékhoz

Ahogy ígértük, mutatunk még néhány szereplőt a játékhoz, amiket elkészíthettek akár a festék száradására várva is. Alapjuk a sokoldalú papírguriga; öltöztessétek kedvetek szerint szkafanderbe vagy űrlényjelmezbe! Használjátok hozzá kreatívan az eszközeiteket, krepp-papírt, színes papírt, filctollakat vagy akár olyan, hulladéknak számító alapanyagokat, mint a maradék karton vagy a műanyagkupak. Ha nem szeretnétek az összeállításhoz ragasztópisztolyt használni, a gyurmaragasztó is nagyszerű megoldás lehet, mi azzal rögzítettük űrhajósunk végtagjait.

12_urhajo.jpg

Nálunk nagyon hamar birtokba vették az űrlények a hajót, de talán a következő játék során majd másképp alakul. Próbáljátok ki ti is és meséljetek róla közösségi felületeink bármelyikén! 

11_urhajo.jpg

Ha ez még nem lenne elég, szintén a jeles napra készültünk az „Űrutazás játékosan, avagy hogyan készítsünk filcből űrhajót" című cikkünkkel, amiben a visszatérőkabin elkészítéséhez szükséges letölthető sablon mellett további DIY játékötleteket is találtok.

7_139_1.jpg

A sorozat következő fejezetében további kézügyeskedésre invitálunk benneteket, tartsatok velünk! Kövessetek minket PinterestenFacebookon és Instagramon is, hogy arról se maradjatok le!  

kenofejes_banner.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3818370659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása