Színes Ötletek

a kézügyes blog

Oviból a festés világába - Kipróbáltuk a Nebulo kenőfejes temperát
Tippek, ötletek, valamint érdekességek az új kivitelű, kisebbeknek szánt festékekről

nebulo-kenofejejs-tempera-blogcover.jpg

Akik az elmúlt napokban olvasták a Színes Ötletek friss cikkeit, már biztosan tudják, hogy most zajlott a Színes Medvehét, a hozzá kapcsolódó nyereményjáték pedig még mindig tart! Ennek főszereplői természetesen szintén brummogó, mézkedvelő barátaink, akikkel ugyan túrázás közben nem szívesen futnánk össze, de a mesekönyvek lapjain és a rajzfilmekben rendre a pozitív szereplők között tűnnek fel, szemben a sokkal rosszabb renoméjú rókákkal és farkasokkal. Hogy utóbbiak mivel szolgáltak rá hálátlan szerepükre, annak egyszer érdemes lenne utánajárni, ugyanakkor amíg erre sor kerül, szeretnénk nektek bemutatni egy érdekes, itthon még abszolút újdonságnak számító, elsősorban ovis és kisiskolás korosztálynak szánt kézügyes terméket, a Nebulo nemrég debütált kenőfejes temperakészletét, amit az elmúlt napokban élesben is kipróbáltunk.

nebulo-kenofejejs-tempera-blog_v3.jpg

Az inspiráció

A Nebulo Kenőfejes Tempera története több mint érdekes, hiszen amellett, hogy az alkotóelemek külön-külön már rendelkezésre álltak a Nebulo kínálatában, az inspiráció forrását valójában a legkisebb felhasználók jelentették, tudtuk meg a gyártó munkatársától.

„Az eszközeink részben adottak voltak, hiszen a kenőfejes tubust a ragasztóknál már sok éve használjuk, és régóta forgalmazunk temperafestéket is. Maga az ötletet viszont onnan jött, hogy gyakran veszünk részt olyan eseményeken, melyeknek részei különböző kreatív foglakozások, és az ilyen alkalmak során lettünk figyelmesek arra, hogy a felkenéskor lila, majd száradásra elszíntelenedő, színváltós ragasztóstiftünket a gyerekek előszeretettel használták rajzeszközként. Innentől már csak egy lépés volt, hogy elkezdjünk dolgozni az új termékcsaládon. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, onnantól még elég sok időt és fejlesztést igényelt, hogy a kenőfejes tempera végül a boltok polcaira kerüljön.”

A terméket a Nebulo 3 éves kortól ajánlja. A kenőfejes kivitel lényege, hogy könnyen, eszközök nélkül használható, tehát az alkotáshoz nem szükséges ecset, víz, vagy ecsetmosó tál. Így jóval kevesebb dolgot kell megtanulnia a kisebbeknek, és a tubuson belül található védőkupak eltávolítása után gyakorlatilag azonnal indulhat az alkotás. A könnyű kenhetőség érdekében a festék kicsit hígabb a hagyományos temperánál, maga a kenőfej pedig sokféle módon használható, lehet vele vonalakat húzni, pöttyözgetni, pontozni, és a nagy felületek fedése sem jelent gondot. A gyerekek így hamar elkezdhetik az ismerkedést a festékkel, a színekkel, fejlődnek a motorikus képességeik, és kicsit később már gond nélkül ötvözhetik a technikát a hagyományos módszerekkel. Ráadásul, mivel nem szükséges vizesedény használata, a kis művészpalánták elkerülhetik azt, hogy a túl vizes festék miatt a papír, és vele maga az alkotás is elázzon, hullámosodjon, netán át is szakadjon.

nebulo-kenofejejs-tempera-blog_v7.jpg

Gyártás és fejlesztés

Bár a kenőfejes kivitel nem előzmények nélküli, a Nebulo az első és jelenleg az egyetlen magyar cég, aki ilyen terméket gyárt. 

„A tubus és az anyag adott volt, a kenőfejet illetően viszont sokat kísérleteztünk, hiszen kicsit más szempontoknak kell megfelelnie, mint a ragasztók esetében. Fontos volt, hogy a festék a segítségével könnyen adagolható legyen, hogy kényelmes legyen a munka, hogy az anyag ne száradjon be, ne színeződjön el a kinyitott tubusban. Ilyenkor mindig különféle variációkat próbálunk ki, és igyekszünk minden olyan tényezőt számításba venni, ami befolyásolhatja a termék rendeltetésszerű használatát. A teszt minden alkotóelemet érint a tubustól a kupakon és a kenőfejen át a temperáig, amíg sok-sok változattal később megtaláljuk az ideális kombinációt.”

nebulo-kenofejejs-tempera-blog_v8.jpg

Tippek és ötletek

A Nebulo Kenőfejes Tempera tavaly év vége óta már kapható a Nebulo viszonteladóinál. A csomag hat alapszínt - sárga, zöld, kék, piros, barna és fekete - tartalmaz, de nem kizárt, hogy hamarosan további árnyalatokkal bővül a kínálat. A festékek használata során csak az ilyenkor szokásos alapvető dolgokra kell odafigyelnünk, és az sem kizárt, hogy a megcélzott ovis és kisiskolás korosztályon kívül mások is felfedezhetik maguknak ezt a könnyen kezelhető kivitelt.

„Amire érdemes odafigyelni, hogy használat előtt távolítsuk el a védőkupakot, amit viszont bármikor vissza is tehetünk a helyére, ha úgy látjuk, hogy egy darabig nem fogjuk használni a festéket, hiszen így növeljük a termék élettartamát. Akkor sincs gond, ha nem kerül vissza, mert a tempera nem szárad be, ha a tubus le van zárva. Előfordulhat, hogy a festék a kenőfejen beszárad, de ilyenkor is csak annyit kell tennünk, hogy langyos, szappanos vagy mosószeres vízben kiáztatjuk, és már festhetünk is tovább.

A puha flakont a kisebbek marokra foghatják, ami nem igényel olyan fejlett finommotorikus mozgást, mint a ceruzahasználat, mégis fejleszti ezt a képességet is. A festék a nyomás erősségétől függően adagolható. Egyenesen a tubusból kinyomva jól lehet vele hosszú egyenes vonalakat festeni, ugyanakkor remekül rétegezhető, illetve különféle dekorációs célú felhasználás esetén arra is alkalmas, hogy nagyobb, egybefüggő felületeket egyenletes fedéssel, ecsetszőr- és csíkmentesen lefessünk vele.  A kísérletezésnek itt is csak a fantázia szab határt! Tehát azzal együtt, hogy elsősorban a kisebbeknek szánjuk a kenőfejes temperákat, nem leszünk szomorúak, ha esetleg egy másik korosztály és közönség is felfedezi a benne rejlő lehetőségeket!”

nebulo-kenofejejs-tempera-blog_v4.jpg

A Színes Ötletek tippjei

A kenőfejes temperakészletet természetesen mi is teszteltük, és egy nagyon izgalmas, sokoldalúan  használható terméket ismertünk meg vele. Néhány további ötlet és észrevétel, amik jól jöhetnek, ha ti is kipróbálnátok.

  • A festék közvetlenül a tubusból kinyomva nagyon szépen fed. Vastagabb rétegekben felhordva egészen különleges struktúrákat hozhatunk létre, nyomdázhatunk vagy akár mintát is karcolhatunk bele. Ha vékony rétegben használjuk, megszáradva kicsit világosabb árnyalatú lesz, olyan hatást érhetünk el, mintha a tempera és a pasztellkréta ötvözete lenne.
  • Kifejezetten tisztán lehet vele dolgozni. Arra viszont figyeljetek, hogy miután eltávolítottátok a védőkupakot, a kenőfej legyen teljesen a helyére tekerve, különben a festék szivároghat a tubus oldalán!
  • Előfordulhat, hogy a kupakok összecserélésekor vagy a színek papíron való keverésekor a kenőfejek elszíneződnek. Ebben az esetben tisztítsátok meg a korábban említett módon vagy dolgozzátok el egy darab papíron a nem kívánt színt addig, míg már a tiszta árnyalat jön a tubusból, ezután folytathatjátok az alkotást!
  • Ha a kicsik összekennék magukat festékkel, nincs ok az aggodalomra: a tempera szerencsére még száradás után is könnyen és egyszerűen kimosható a ruhából.  Akár több óra után is, kipróbáltuk!

nebulo-kenofejejs-tempera-blog_v9.jpg

További újdonságok 2024-ben

Amellett, hogy a kenőfejes temperát szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a vásárlókkal, a közeljövőben több új termék is debütál majd a Nebulo kínálatában. A boltokban már kapható a nemrég bemutatott pasztellhegyezőjük, de idén saját gyártású, különböző korosztályoknak szánt füzetcsomagokkal, egyedi megjelenésű dizájntollakkal is készülnek az iskolakezdésre, az év második felére pedig egy gyöngyházcsillogású vízfesték bevezetését is tervezik a felsoroltak mellett. Az újdonságokkal és a friss hírekkel kapcsolatban kövessétek a Nebulo weboldalát és közösségi felületeit!   

Ne feledjétek, macis képeitekkel részt vehettek a Nebulo és a Színes Ötletek közös játékában, amiben megvalósítható az idei vagy tavalyi Színes Medvehét alatt közzétett ötletek bármelyike - lehet ragasztani, hajtogatni, rajzolni, varrni, álarcot, bábot vagy más kiegészítőt készíteni, kézügyeskedhettek újrahasznosított alapanyagokkal, de nevezhettek akár az otthon fellelhető játékokból és eszközökből összeállított ötletes képpel is, amin lehet bármi a plüssmackótól kezdve a könyveken át a szivárványig. Építhettek állatkertet vagy medveotthont, amit csak szeretnétek! A részleteket ITT találjátok!

nebulo-medvehet-banner-0129.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7018317243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása