Színes Ötletek

a kézügyes blog

10 egyszerű tipp a műanyaghulladék csökkentése érdekében

foldnapja_cover.jpg

1970 óta minden év április 22-én tartják a Föld napját, melynek célja a környezetvédelem támogatása és hogy cselekvésre ösztönözzön bolygónk természeti környezetének megóvása érdekében. Az eseményt először az Amerikai Egyesült Államokban rendezték meg Gaylord Nelson szenátor és környezetvédelmi aktivista kezdeményezésére. A Föld napja mára globális eseménnyé növekedett, több mint 190 országban ünneplik és milliók vesznek részt a hozzá kapcsolódó különböző programokon. A jeles nap központi üzenete, hogy a környezet védelme közös felelősségünk, és minden egyes ember hozzájárulhat a pozitív változáshoz. 2024-ben a központi témát ismét a műanyaghulladék környezeti hatása adja és hogy felhívják a figyelmet a műanyagtermékek használatának csökkentésére és az újrahasznosítás fontosságára. E gondolat mentén készültünk nektek 10 olyan egyszerű tippel, amik nem járnak komoly anyagi befektetéssel, mégis hasznosak, hosszú távon pedig legalább egyéni szinten számottevő változás érhető el velük a műanyaghulladék csökkentése érdekében. 

1. VÁSÁROLJ ZACSKÓMENTESEN...

Hatalmas mennyiségű szemetet termelünk azzal, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket – sokszor egyesével - külön műanyag zacskóba tesszük, amiket silány minőségük révén még továbbhasználni sem tudunk. Ahelyett, hogy ezeket választanád, hogy aztán pár perc után ki is dobd őket, vigyél magaddal a vásárláshoz kis vászonzsákokat, hálós szütyőket, amiket akár maradék anyagokból magad is megvarrhatsz, de számos áruházban készen is megvásárolhatók. Korábbi cikkünkben találsz segítséget az elkészítésükhöz!

1_130.jpg

2. ...ÉS CSOMAGOLÁSMENTESEN!

Ahol és amikor csak teheted, vásárolj csomagolásmentesen! Ma már nagyon sok helyen nemhogy elfogadják, de örömmel veszik, ha saját tárolóidba – üvegekbe, dobozokba, textilzsákokba – kéred a kimérve kapható termékeket. A csomagolásmentes boltok kifejezetten erre specializálódtak, és a piacokon is nagyon széles az így elérhető választék, de a legtöbb áruházban, közértben sem fognak visszautasítani. A gabonaféléken, magvakon túl már sokféle szárazárut, különféle élelmiszer alapanyagokat, tej - és húsipari termékeket, nassolnivalókat, tisztítószereket, kozmetikumokat, és még sok minden mást is megvásárolhatsz ezzel a módszerrel. Ha szeretnéd kipróbálni, tervezd meg előre, milyen típusú és méretű tárolókkal viszel majd magaddal! A témához kapcsolódó bejegyzésünket ITT találod.

4_109.jpg

3. TEXTILTÁSKA A NAGYOBB BEVÁSÁRLÁSOKHOZ

A heti nagybevásárlásokhoz, ruházati cikkek beszerzéséhez is vigyél magaddal sokszor használható szövetzsákot, kosarat! Pakolj hátizsákba, vagy tárazz be néhány apróra összehajtogatható, könnyű textilszatyrot - ne a pénztárnál kelljen szembesülnöd vele, hogy megint nejlonszatyrot kell kérned! Ha korábban már vásároltál óriás, erős, de műanyag bevásárlótáskát, ne válj meg tőle környezettudatosnak gondolt megfontolásból addig, míg jól funkcionál, inkább arra figyelj, hogy ne maradjon otthon! Annak sincs akadálya, hogy egyedi táskával légy környezettudatos - bámulatos kézműves termékek sokaságából válogathatsz, sőt, varrhatsz magadnak, vagy akár egy nagyon egyszerű technikával, textilfestéssel is feldobhatsz egy hétköznapi vászontáskát.

6_92.jpg

4. MOSHATÓ KENDŐK A KONYHÁBAN

A szalvéta és a papírtörlő a legnagyobb konyhai hulladékforrások közé tartoznak. A többség számára vannak olyan tevékenységek, amihez elhagyhatatlannak találja valamelyiküket, de a többi esetében könnyedén kiválthatók textil változatra. A pult vagy az asztal letörléséhez, a kiömlött folyadék felitatásához, és még sok minden máshoz is tökéletes megoldást nyújt egy egyszerű, természetes anyagból készült konyharuha is, de azok számára is elérhető sokszor használható, mosható törlőkendő, akik ragaszkodnak a letéphető, tartón elhelyezhető változathoz. Ha te is közéjük tartozol, szerezz be egy tekercset és próbáld ki, vagy még jobb, varrd meg magadnak – igazán nem bonyolult! Ha magad készíted el szalvétáidat, még a mintákat is az aktuális ünnepkör szerint variálhatod, csakúgy, mint a papír változat esetében, hiszem készíthetsz rá egyedi mintát,például textilfestéssel. ebben a bejegyzésben találod.

17_21.jpg

5. MŰANYAGMENTESEN A FÜRDŐSZOBÁBAN

A konyha után a legtöbb műanyagot vonzó helyiség a fürdőszoba. A számos egészen könnyen, különösebb lemondás nélkül lecserélhető termék közül az egyik az arctisztító korong. Saját kezű elkészítéséhez senkinek sem kell képzett varrónőnek lennie, itt találsz egy lépésről lépésre útmutatót is. A vatta eredetileg csak pamutszálakból készült, de néhány kivételével a ma kaphatók többsége már nem tisztán természetes anyag vagy ha igen, akkor nagyon drága. Használj inkább ebből is sokszor újrahasználható, mosható, életútja végén komposztálható változatot! Nemcsak környezetbarát alternatívát, de egyben szuper bőrradírt is nyersz vele! 

20220130_144626_1.jpg

6. EGY KÉZENFEKVŐ ÖTLET, HA ÚTRA KELSZ

Egy újdonságnak már szerencsére nem számító, mégsem kihagyható tipp következik: ha útra kelsz, vidd magaddal a saját kulacsod! Vihetsz benne csapvizet, szűrtet, megtöltheted a kedvenc italoddal, a lényeg, hogy a segítségével elkerülheted a kis kiszerelésű, PET palackokban forgalomba hozott termékek vásárlását. Szerencsére sok helyen a legnagyobb örömmel meg is töltik neked! Hasonlóképpen járhatsz el akkor is, ha rendszeresen elvitelre kávézol vagy étkezel - érdeklődj az érintett helyeken a lehetőségekről!

16_30.jpg

7. JAVÍTSD MEG, ADD TOVÁBB, KÖLCSÖNÖZZ!

Minden háztartásban sorra termelődnek az olyan, jobbára műanyag részekkel bíró használati tárgyak, amiktől ezért vagy azért, de inkább megválnánk, pedig számos lehetőségünk van arra, hogy továbbra is az aktív használat körforgásában tartsuk ezeket. Tehetjük ezt úgy, hogy mi magunk keresünk nekik más funkciót, felújítjuk vagy megjavítjuk, megjavíttatjuk őket, és úgy is, hogy új gazdát keresünk nekik. Megunt vagy tévedésből vásárolt tárgyainkat eladhatjuk, elajándékozhatjuk, de szívesen fogadják ezeket az újrahasználati központokban, karitatív gyűjtőpontokon, adományboltokban. Emellett különféle szervezetek is segítségünkre lehetnek, hogy a megfelelő helyre kerüljenek holmijaink. A barkácsgépektől a sporteszközökön át a könyvekig sok minden végzi egy használat után jobb esetben a polcon, rosszabb esetben a lomtalanításon, holott olyan termékekről van szó, amiket bérelhetünk is vásárlás helyett.

Tedd fel magadnak a kérdést, kihasználnád-e a megvásárolni kívánt gépet hosszútávon is, ki tudod-e valahol próbálni a kiszemelt eszközt, vagy hogy valóban nem okoznál-e ugyanakkora örömet egy használtan beszerezett ajándékkal? Szülőként jól tudjuk, hogy akár több polcnyi könyvet összegyűjthetünk, ha az összes kiadványt hazavisszük, amit valaki ajánlott, vagy amiről jókat olvastunk, de amik bármilyen értékesek is, kinövik őket a gyerekek, akárcsak a ruhákat. Ezeket a könyvtárban is megtaláljuk, így azzal együtt biztosíthatunk gyermekünknek változatos olvasnivalót, hogy csak a kedvenceinket vesszük meg, és mellé beiktatunk egy remek közös programot. Hasonló ötleteket találsz a 10 tipp egy zöldebb gyerekszobáért című cikkünkben.

pexels-cottonbro-studio-3661366.jpg

8. „KACATMENTÉS"

A magunk részéről sok mindent készítettünk már az elmúlt években a lakásdekorációtól a gyerekjátékokig otthon fellelhető, örökölt holmikból, egy-egy lomtalanítás során talált kincsekből, vagy más által kidobott „hulladékokból". Ha szeretsz barkácsolni, festeni, felújítani, jár te is nyitott szemmel, mert bárhol találhatsz olyan alapanyagot, ami kezed munkája által újjászülethet, és akár évekig használatban maradhat, ahelyett, hogy valamelyik hulladékgyűjtő telep egyébként sem kevés szeméttömegét gyarapítaná. Kacatmentő projektjeink talán téged is inspirálnak az újrahasználatra!

jatekkonyha.jpg

9. ÜLTESS MAGADNAK!

A saját élelmiszer termesztése nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnhet, és bárhol belevághatunk, hiszen a legkisebb otthonban is elfér egy-két cserép a zöldfűszereknek vagy egy balkonláda a koktélparadicsomoknak. Újra és újra használható eszközökkel, csomagolásmentes finomságok kerülhetnek az asztalra, amiket ráadásul a szállítással járó környezeti terhelés sem érint. Közelebb kerülhetsz a saját kiskert nyújtotta élményekhez akkor is, ha létrehozni nincs módod, de van a környezetedben közösségi kert, ahol hódolhatsz ennek a kikapcsoló időtöltésnek, miközben magadnak termelhetsz haszonnövényeket. A zöldség- vagy gyümölcsfogyasztásodat azzal is környezetbarátabbá teheted, ha az egyre szaporodó közösségi gazdaságok valamelyikéhez csatlakozol, ahol a munkát a gazdálkodó végzi, míg a termésből az egész vásárlói közösség részesül.

filip-urban-ffj8qa0vqu0-unsplash_1.jpg

Bár ezekkel a lépésekkel a globális problémák ellen nem sokat tehetünk, azzal biztosan meghálálja magát a befektetett munka, hogy egy kicsivel több ponton kapcsolódjunk a Földhöz, hogy kreatív élelmiszerfelhasználásra és a természet rendjével összehangolt fogyasztásra ösztönözzük magunkat. 

10. TARTSD TISZTÁN A KÖRNYEZETED!

Nemcsak azzal tehetsz sokat a hulladékok környezetkárosító hatásai ellen, ha mellőzöd a műanyag vagy a csomagolt termékek vásárlását, helyettesíted őket fenntartható anyagokból készült változatokkal, vagy szelektíven gyűjtöd a műanyaghulladékot, de azzal is, ha kisebb vagy nagyobb mértékben részt veszel a mások által felelőtlenül széthagyott szemét összeszedésében. Ha a családdal kirándultok, akár a gyerekeket is bevonva nagyszerű célt szolgáltok, ha felszeditek az utatokba kerülő flakonokat, dobozokat, és a sok más, viszonylag könnyen kezelhető és szállítható hulladékot. Akik nehezített pályára vágynak, kisebb erdőrészeket is kitisztíthatnak egy-egy célirányos út alatt. Könnyebb dolgotok lesz, ha mindig visztek magatokkal erre a célra egy szemeteszsákot, esetleg gumikesztyűt. Nagyon szomorú, hogy sokak számára nem nyilvánvaló: ami teli állapotában elfért a táskában, az kizárt, hogy üresen ne férjen bele. Tegyünk róla, hogy ne az ő hozzáállásuk legyen a példa!

26_1.jpeg

Ha gyerekekkel elkészíthető kézügyes ötleteket kerestek a Föld napjára, kattintsatok IDE! Kreatív ötleteiteket saját merítésű papíron akár saját öntésű zsírkrétáitokkal is megvalósíthatjátok!

Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket Pinteresten, TikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3818387267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

lginsta_1200_1.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása