Színes Ötletek

a kézügyes blog

Gyerekekkel elkészíthető kreatív ötletek a Föld napjára

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_18.jpg

A Föld napját minden évben április 22-én tartjuk azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. A világ 175 országában különféle programokat, előadásokat, tudományos rendezvényeket, közösségi környezeti megmozdulásokat szerveznek annak érdekében, hogy minél többen komolyan vegyék az üzenetet, akár globális, akár egyéni szinten. A jeles nap 2022-es évre meghirdetett témája: "Invest In Our Planet". A jelmondat arra utal, hogy mindannyiunk érdeke és feladata, hogy már most - és nem később -, befektetésként tekintsünk a Földre, egyének, vállalkozások, közösségek és kormányok szintjén egyaránt. Bármilyen tevékenység hasznos lehet, ami arra figyelmeztet, hogy látszólag jelentéktelen cselekedeteink hatással vannak a környezetünkre. A kérdést számtalan irányból megközelíthetjük a szemétszedéstől a faültetésen át a mindennapi fenntarthatóság trendivé válásáig. Mi a magunk részéről szokás szerint a kreatív ötleteket kerestünk annak érdekében, hogy kézügyeskedés közben taníthassuk gyermekeinket arra, miért is fontos környezetünk védelme. Egyszerű, gyerekekkel elkészíthető tippek a Föld napjára a folytatásban!

"A változás titka abban rejlik, hogy ne a régivel való küzdelemre összpontosítsd az energiádat, hanem az új építésére." (Szókratész)

Újrahasznosítás a fiókból újraöntött zsírkrétával

Ha nektek is tele a fiók apró zsírkrétadarabokkal, érdemes kipróbálnotok ezt az egyszerű megoldást, amivel nemcsak új, különleges alakú vagy árnyalatú krétákat varázsolhattok, hanem akár gyertyákat is. Míg előbbihez sütésálló szilikonformára, utóbbihoz néhány üres befőttesüvegre és kanócra lesz szükségetek. A linkekre kattintva mindkét eljáráshoz találtok tanácsokat! 

img_8216.jpg

Merített papír házilag

Igazán egyszerűen, különleges eszközök nélkül készíthettek saját magatok is merített papírt a napi szinten termelődő otthoni papírhulladék felhasználásával. A folyamatban kisebbek és nagyobbak egyaránt részt vehetnek, hiszen a tépkedéstől a turmixoláson át a merítésig mindenféle nehézségű feladat akad. Mindezekről részletesen is írtunk ITTA végeredményből készíthettek könyvecskét, ajándékkísérőt, festhettek és rajzolhattok rá, díszíthetitek szárított növényekkel, de az is jó móka, ha magpapírt gyártotok belőle. Szórjatok virág- vagy gyógynövénymagot a papírpépre, majd szárítságok meg azzal együtt! Ajándéknak is kiváló, de akár ti is elültethetitek. A papír a földben komposztálódik, munkátok nyomán pedig új élet hajt ki - figyeljétek meg együtt!

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_17.jpg

Veszélyeztetett élőlények a nagyvilágból 

A Föld napjának egyik kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Az emberi tevékenységek következtében a bolygónk ökoszisztémája és fajgazdagsága riasztó mértékben alakult át az elmúlt évtizedekben, pedig az élő szervezetek kölcsönhatása nélkülözhetetlen dolgokat biztosít számunkra: levegőt, édesvizet, jó minőségű talajt, a növények beporzását, és még sorolhatnánk. A gyerekekkel nyilván nem mélyülünk el a biodiverzitás megóvására irányuló stratégiák elemzésében, de megismertethetünk velük néhány kihalással fenyegetett, vagy akár már kihalt fajt. Kedvenceiteket akár el is készíthetitek beszélgetés közben - az alábbi galéráiban összegyűjtöttünk néhány aranyos példát erre, a National Geographic oldalán pedig találtok egy könnyen értelmezhető leírást a problémával kapcsolatban.

Az elkészítési útmutatókat a címekre kattintva találjátok!

A jól ismert tátika más bőrébe bújtatva

how-to-make-a-fortune-teller-puppet.jpg

Az erdő állatai papírragasztással

15_40.jpg

Csináld magad állatkert - Figurák újrahasznosított kartonból

feba1e3158fd63c293c0c8aa34628fb4.jpg
Játszva tanulunk a méhekről!

1b6605412019dafc9b766323.jpg


Mókás állatkert saját kezűleg 

0_17_1.jpg
Óriás panda pompon

pandapompom_done2_690.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, Facebookon, és Instagramon, hogy a következőről se maradjatok le!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8817811005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása