Színes Ötletek

a kézügyes blog

Újrahasznosítás a fiókból - Készíts gyertyát zsírkrétából!

img_8205_1.jpg

A Föld napja apropóján szívecskés zsírkrétákat készítettünk az összetört apró darabokból, de nemcsak ez a jeles nap, hanem bármelyik nagyszerű alkalom arra, hogy a közös tevékenykedés közben elbeszélgessetek a kicsikkel annak jelentőségéről, hogy a döntéseink és cselekedeteink hatással vannak környezetünkre. Nem arra gondolunk, hogy környezetvédelmi beszámolót készítsenek, de a jó példa és a sikerélményekkel hangsúlyossá tett apró, környezettudatos lépések rendkívül fontosak ahhoz, hogy a felelősségteljes gondolkodás a mindennapjaik része legyen. Az otthon fellelhető már nem használt tárgyak, maradék anyagok felhasználása vagy új életre keltése az egyik kézenfekvő lehetőség, ami számos előnnyel jár. Egyrészt segítséget a fenntarthatóságra nevelésben, másrészt egy halom kacattól szabadulhattok meg, ami csak a helyet foglalja. Akkor megígértük, hogy a megmaradt kréták sorsáról is beszámolunk, ez következik most a folytatásban: gyertyát fogunk készíteni!

Ahogy melegebbre fordul az idő, szívesen töltjük az időt a szabadban, nemcsak az erdőben, hanem a kertben, a teraszon is. A késő tavaszi, nyári esték elengedhetetlen kelléke a gyertya, ami meghitt hangulatot varázsol, ráadásul - ha már a fenntarthatóságnál járunk - áram nélkül is világít. Ezért adta magát a lehetőség, hogy valamit kezdjünk az előző projektre összegyűjtött, de fel nem használt zsírkréta darabokkal, amit ki is egészítettünk egy kis doboznyival azokból, amik azért nem lettek elrajzolva, mert egyszerűen nem fognak. 

Az első lépés a papírborítás eltávolítása a krétákról. Ha van elég szorgos kéz, és nem fogtok ki olyan makacs ragasztást, mint mi néhány darabnál, hamar végeztek ezzel a kevéssé szórakoztató résszel is. A zsíros papírhulladék és a szakadt dobozok a legközelebbi szalonnasütésnél jól jönnek majd gyújtósként, így egyáltalán nem marad szemét a fél fióknyi alapanyag feldolgozása után.

img_8205.JPG

Színárnyalatonként csoportosítva apró darabokra törtük a krétákat. Ez a lépés kihagyható, amennyiben nem ragaszkodtok az élénk színekhez, mert összekeveredve nem mindig jósolható meg a végeredmény.

img_8205_1.jpg

Mi 360 grammos üveget használtunk, amiket előre kitisztítottam, de jól mutathat a bébiételes, vagy az egészen pici is, ez inkább annak függvénye, mennyi alapanyagotok van. A feltöltést megkönnyítendő a talpas kanóc alját egy csepp viasszal rögzítettük az üveg aljába, így nem mozdult el a helyéről munka közben.

img_8211.JPG

img_8214.JPG

Az első réteg után betettük a 200 fokra melegített sütőbe, hogy megnézzük, hogyan viselkedik az anyag, milyen lesz a szín, mert láttam néhány riasztó eredményt ötletgyűjtés közben, de ezt a lépést nyugodtan kihagyhatjátok és púposra pakolhatjátok az üveget. Ha egységes árnyalattal dolgoztok, nem érhet meglepetés!

Akkor nem jártok úgy, mint mi, hogy az olvadt kréta már nem tartja a kanócot  - és persze a viasz sem -, ezért percek alatt kell rögzítő szerkezetet építeni hozzá. Miután kicsit megszilárdult, folytattuk a kréták elrendezését.

img_8225.JPG

img_8230.JPG

TIPP! Ha szivárványos, sávos mintázatot szeretnétek, némi plusz idő feláldozásával az is könnyen megvalósítható. Ebben az esetben színenként külön olvasszátok meg a krétákat egy hőálló edényben, és akkor öntsétek rá az előző rétegre, amikor az már majdnem szilárd.

A sütő ajtaján keresztül láthatjátok, mikor olvadtak fel teljesen, körülbelül 15-20 perc szükséges hozzá.

img_8232.JPG

TIPP! Ha hagyományos módszerrel gyertyaviaszból öntitek a gyertyát, azt is színezhetitek maradék zsírkrétával. Ez jól jöhet akkor is, ha nincs legalább egy üvegre való mennyiségetek.

A még folyékony anyagra pár csepp illóolajat csepegtettünk, végül száradás után levágtuk a felesleges kanócot. Tudatos energiafelhasználóként mindig igyekszem kihasználni a sütő kapacitását is, így ha már bemelegítettük és a színpróbánál várni kényszerültünk, gyorsan bekevertem egy pár perces sütit, amibe saját dió és lekvár is került. Munkánk jutalma így nemcsak a gyertya fénye, de pár finom falat is lett. Nem állítom, hogy ez a legszebb asztali dekoráció, de működik, és egy kis raffia díszítéssel nem mutat majd rosszul sem - különleges, színfoltos rajzolata pedig emlékeztet majd arra, miért is csináltuk!

img_8236.JPG

img_8243.JPG

img_8247.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt a blogon, Facebookon és Instagramon, mert hamarosan újabb kreatív tennivalóval jelentkezünk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr716514152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása