Színes Ötletek

a kézügyes blog

Vissza a suliba! - 3. rész - Ombre öröknaptár vízfestékkel
Kreatív ötletek iskolakezdéshez újrahasznosított alapanyagokból

0_92.jpg

Vissza a suliba! sorozatunk első két fejezetében inkább a kisiskolás korosztálynak mutattunk könnyen elkészíthető ötleteket, ezért most hoztunk valamit a nagyobbaknak is. Öröknaptárunkat kisebb-nagyobb maradék akvarellpapír darabokból, és egy üveg nélkül maradt képkeretből készítettük. Mi egy trendi megoldást, az ombre - hétköznapi nevén színátmenetes  - mintát választottuk, így a vízfestékünk majdnem teljes színpalettáját is kipróbálhattuk, de elkészíthetitek bármilyen egyedi festéssel, ami passzol a tanulósarkotok vagy a szobátok hangulatához. Az útmutatóhoz és a kedvcsináló videóhoz olvassatok tovább!  

A "Vissza a suliba!" sorozatról

Az iskolakezdés minden nyár végén megterheli a pénztárcánkat, akár kicsik, akár nagyobbak a gyerekek. llyenkor jól jöhet bármilyen hasznos és szórakoztató ötlet, amiket némi kézügyességgel a gyerekek maguk is elkészíthetnek olyan otthon fellelhető alapanyagokból, amik máskülönben a szemetesben végeznék. Nyilvánvaló, hogy ezekkel egy új iskolatáska árát nem spórolhatjuk meg, ahogy a Földet sem mentjük meg velük az ipari szinten termelődő hulladékoktól, de amellett, hogy fillérekből megvalósíthatók, szemléletformálásnak sem utolsók. A gyerkőcök pedig imádni fogják azokat az eszközöket, amiket saját kezűleg készíthettek vagy díszíthettek ízlésük szerint. 

9_88.jpg

Amire szükségetek lesz:

  • kisebb papírdarabok
  • olló
  • vonalzó
  • filctoll
  • vízfesték
  • képkeret
  • kampós csavarok
  • lyukasztó

A naptár lapjai

Mérjétek meg, hogy a képkeret által meghatározott területre milyen méretű lapokból fér el három oszlop! Nálunk a darabok 4,5 x 9,5 centiméteresek lettek. Vágjátok ki az összes darabot - a hónapokhoz 12, a napokhoz 4 + 10, tehát összesen 26 egyforma darabra lesz szükségetek!

7_116.jpg

A mi naptárunk esetében volt egy nulladik lépés is, a képkeret kopott, aranymintás felületét vízbázisú, matt festéksprayvel egyszínűre fújtuk, de ezt csak akkor kell megtennetek, ha ti is egy leharcolt, esztétikusnak már jóindulattal sem nevezhető keretet mentenétek meg hasonló célból.

Ombre festés

Most következik a legizgalmasabb feladat, a színátmenetes festés. Az ecsettel vékonyan, laza mozdulatokkal vizezzétek be a papírt majdnem a tetejéig, majd húzzatok egy színes foltot az aljára! A festék magától is eloszlik, ahogy a víz elvezeti, de az ecsettel óvatosan el is húzhatjátok kicsit. Így az alsó rész egészen telített színű lesz, felfelé pedig halványodik. Izgalmas megfigyelni, ahogy a minták maguktól kialakulnak. Ha szeretnétek, akár több színt is keverhettek.

5_157.jpg

Akasztók elhelyezése

Ha minden előkészített papírdarabot megfestettetek, várjátok meg, amíg teljesen megszáradnak! A várakozás ideje alatt a képkeretbe beletekerhetitek a három kis akasztót, amikre majd felfűzhetitek a naptár lapjait. Fontos, hogy a távolságukat a papírlapok szélességét figyelembe véve határozzátok meg!

Napok és hónapok

Ezután filctollal írjátok rájuk a hónapok rövidítését, és készítsetek egy-egy sor számos kártyát is. Az elsőt 0-4-ig, a másodikat 0-9-ig. Minden lapot lyukasszatok ki felül, középen!

4_161.jpg
3_176.jpg

Az utolsó lépés

Nem maradt más hátra, mint hogy felfűzzétek a lapokat a kampókra. Öröknaptárotok akár minden évben újra bevethető, az elhasznált lapokat csak tegyétek a sor végére, vagy a fiókba, és vegyétek újra elő, amikor körbeértetek!

8_106.jpg
Kedvcsinálóként egy videót is készítettünk a munkafolyamatról.

A sorozat első fejezetében papírgurigákból készítettünk cicás és kutyás írószerrendszerezőket. a másodikban pedig egy régi CD-t használtunk fel egy cuki baglyos tanuló órához. Ha még nem láttátok, nézzétek meg azokat is! Mindkettőhöz találtok letölthető sablonokat is a cikk végén. Ha ti is kézügyeskedéssel indítjátok a tanévet, nevezzetek aktuális játékunkra!

Vissza a suliba! nyereményjáték

Ha inspirációt kaptatok a „Vissza a suliba!” sorozat részeiből, vagy akár más ötlet alapján saját kezűleg készítettetek el bármilyen hasznos holmit az iskolakezdéshez, küldjetek nekünk képet róla a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben a szinesotletek.blog.hu@gmail.com címre!

A beküldők között a sorozat végén 5 értékes Nebulo ajándékcsomagot sorsolunk ki, melyekben a színes ceruzától a papírragasztón át a kulacsig rengeteg olyasmit találtok majd, ami jól jön majd az iskolakezdéshez kicsiknek és nagyoknak egyaránt!   

szinesotletek_banner_2-01-01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2417917119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása