Színes Ötletek

a kézügyes blog

Lássuk a medvét! - Időjós medvefigura papírgurigából

guriga_medve_v0.jpg

Az európai néphit szerint ha ma, azaz február 2-án, gyertyaszentelő napján a medve barlangjából előbújva meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és tovább alszik, mert még negyven napig kitart a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen megérkezik a tavasz. Február elején a legtöbben már tűkön ülve várjuk a tavaszt, a medve pedig az egyik legnépszerűbb meseszereplő az állatok világából, így nem csoda, hogy a hagyomány kitűnő apropót jelent kreatív és edukatív gyerekfoglalkozások egész sorához az óvodákban, iskolákban éppúgy, mint otthon. Hétfőtől nálunk is zajlik a Színes Medvehét, amihez egy nyereményjáték is kapcsolódik, ma pedig egy mindig rendelkezésre álló és meglepően sokoldalú alapanyagból, papírgurigából készíthető mackót mutatunk nektek, ami bábfiguraként éppen olyan jól mutat, mint a faliújságon - és most még nyerhettek is vele! Nálunk az oviban lelkesen készítették el a legkisebbek, ezért gondoltuk úgy, hogy nektek is jól jöhet az ötlet az otthoni kézügyeskedéshez!

Amire szükségetek lesz:

  • papírgurigák
  • tempera vagy más, jól fedő festék
  • fehér és barna vagy natúr papír 
  • filctoll
  • olló
  • papírragasztó

guriga_medve_v1.jpg

A magunk részéről kedveljük ezt az egyszerű, mindig újratermelődő alapanyagot, ami általában készleten van és nem kerül semmibe, ráadásul az újrahasznosítás fogalmával is megismertethetjük a legkisebbeket általa. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a papírguriga kreatív alapanyagként való felhasználásáról megoszlanak a vélemények, ezért akinek higiéniai okokból vannak fenntartásai, de szeretné elkészíteni a mókás mackókat, használhat papírtörlőből származó gurigát, esetleg egy mozdulattal hengert hajlíthat egy darab kartonból vagy vastagabb rajzlapból is.

1. Fessétek le barnára a papírgurigát! 

Már biztosan sokan tudjátok, hogy a Színes Medvehéten mackós alkotásaitokkal Nebulo ajándékcsomagot nyerhettek, ennek apropóján kipróbáltuk a magyar gyártó temperáinak új kiszerelését, a kenőfejes változatot, de persze nyugodtan dolgozhattok ecsettel is. 

guriga_medve_v2.jpg

2. Rajzoljátok meg a szemeket, a füleket és az orrot!

A legkisebbeknek segíthetünk előre kivágni a megfelelő formákat, de azoknak, akik már magabiztosan bánnak az ollóval, elegendő, ha előrajzoljuk őket.

guriga_medve_v3.jpg

3. Ragasszátok fel őket a gurigára!

Jó móka lehet, ha előtte eljátszotok a mackó lehetséges arckifejezéseivel. Forgassátok el, távolítsátok vagy közelítsétek a formákat és válasszátok ki, melyik tetszik a legjobban!

guriga_medve_v4.jpg

4. Már készen is vagytok, játékra fel!

Alkossatok kedvetekre egész mackócsaládot, játsszátok el velük az időjóslás történetét, vagy ragasszatok hurkapálcát a guriga belsejébe és bábozzatok! talán mondanunk sem kell, milyen sok figurát készíthettek ugyanezzel a módszerrel, de itt találtok néhányat az erdő állatai közül.

guriga_medve_v5.jpg

szines_medvehet_20240129_091430_0000_1.png

Ne feledjétek, macis alkotásaitokkal részt vehettek a Nebulo és a Színes Ötletek közös játékában! Megvalósítható az idei vagy tavalyi Színes Medvehét során közzétett ötletek bármelyike - lehet ragasztani, hajtogatni, rajzolni, varrni, álarcot, bábot vagy más kiegészítőt készíteni, kézügyeskedhettek újrahasznosított alapanyagokkal, de nevezhettek akár az otthon fellelhető játékokból és eszközökből összeállított ötletes képpel is, amin lehet bármi a plüssmackótól kezdve a könyveken át a szivárványig. Építhettek állatkertet vagy medveotthont, amit csak szeretnétek! A részleteket ITT találjátok!

nebulo-medvehet-banner-0129.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9418317263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása