Színes Ötletek

a kézügyes blog

Műanyagmentes Július kihívás összefoglaló - 1. fejezet
Hulladékcsökkentés kreatívan

szo_keret_09_tripla_negyzet_1.jpg

Mint sokan tudjátok, a Műanyagmentes Július minden napjára készültünk nektek egy-egy tippel, ami hasznotokra válhat az egyszer használatos műanyagok elkerülése és úgy általában a hulladékcsökkentés terén, akár kezdők, akár haladók vagytok. Nagyon örültünk a sok pozitív visszajelzésnek, amit a kihívás kapcsán kaptunk tőletek, annak ellenére is, hogy több nagyon megosztó témát érintettünk, és többször egész messzire tekintettünk, jóval a Színes Ötletek tartalmi keretein túl. A kreatív ötletekkel és környezettudatos szemlélettel egyaránt foglalkozók egyre növekvő táborát igyekszünk a jövőben minél több érdekes olvasnivalóval ellátni, ezáltal meghálálva ezt a nem mindennapi figyelmet. Azoknak, akik esetleg lemaradtak, elkészítettük a sorozat összefoglalóját, amit három részre bontva teszünk közzé. A folytatásban következzen az első 10 tipp, amiből bármelyik jól jöhet, nem csak júliusban!

MŰANYAGMENTES JÚLIUS KIHÍVÁS - A kezdeményezés célja, hogy résztvevők egy hónapon keresztül mellőzzék az egyszer használatos műanyagokat. Megdöbbentő, de évente közel 300 millió tonna olyan műanyagot termelünk, melynek lebomlási ideje akár több száz évig is eltarthat. Minden egyes fenntarthatóbb megoldással kiváltott darab fontos, de a lényeg nem az, hogy radikális változást érjünk néhány nap leforgása alatt, hanem az, hogy a felelősségteljes gondolkodás tartósan a mindennapjaink része legyen. 

1. NAP
Az egyik legalapvetőbb és egyben a legkönnyebben kivitelezhető változtatással kezdjük. Hatalmas mennyiségű szemetet termelünk azzal, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket – sokszor egyesével - külön műanyag zacskóba tesszük, amiket silány minőségük révén még továbbhasználni sem tudunk. Ahelyett, hogy ezeket választanád, hogy aztán pár perc után ki is dobd őket, vigyél magaddal a vásárláshoz kis vászonzsákokat, hálós szütyőket, amiket akár maradék anyagokból magad is megvarrhatsz. Korábbi cikkünkben segítséget is találsz hozzá.

1_130.jpg

2. NAP
A vásárlásaid során a műanyag csomagolású termékek helyett válaszd az üveget vagy a fémet!  A hulladékká vált műanyag ugyan nagyon lassan bomlik le a környezetben, de ne felejtsd el, hogy ezekkel az anyagokkal sincs ez másképp. Ami miatt fenntarthatóbb alternatívát jelentenek az az, hogy hatékonyan újrafeldolgozhatóak, amihez viszont elengedhetetlen a szelektív gyűjtés. Vagy néhányat akár tovább is használhatsz a kamrád polcain, esetleg kreatív alapanyagként! Például készíthetsz vintage stílusú fali dekorációt, ITT mutatjuk, hogyan!

2_126.jpg

3. NAP
A pékáruk vásárlásakor is hajlamosak vagyunk a zacskózásra, hiszen mindenki szeretné biztonságban tudni a család élelmiszer ellátmányát, ami kevéssé biztosítható, ha önmagában helyezzük a pultra vagy a futószalagra. A több helyen már választható műanyagablakos papírtasakok bár jobb megoldást jelentenek, mégis inkább csak a környezettudatos választás illúzióját keltik. A legjobb - akárcsak a zöldségek esetében-, ha erre a célra rendszeresített szütyőt vagy kenyereszsákot viszel magaddal, amire ráragaszthatod a kódot, vagy egyszerűen megmutathatod a pénztárnál. Vásárolhatsz vagy készíthetsz magadnak olyat, ami speciális bélésének köszönhetően sokáig frissen is tartja a pékárut, így már két szempontból is nyertél az ügyön – ha pedig egyedi mintával látod el, biztosan fel tudod hívni vele mások figyelmét is. Erről ITT olvashatsz.

3_118.jpg

4. NAP
Ahol és amikor csak teheted, vásárolj csomagolásmentesen! Ma már nagyon sok helyen nemhogy elfogadják, de örömmel veszik, ha saját tárolóidba – üvegekbe, dobozokba, textilzsákokba – kéred a kimérve kapható termékeket. A csomagolásmentes boltok kifejezetten erre specializálódtak, és a piacokon is nagyon széles az így elérhető választék, de a legtöbb áruházban, közértben sem fognak visszautasítani. A gabonaféléken, magvakon túl már sokféle szárazárut, különféle élelmiszer alapanyagokat, tej - és húsipari termékeket, nassolnivalókat, tisztítószereket, kozmetikumokat, és még sok minden mást is megvásárolhatsz ezzel a módszerrel. Ha szeretnéd kipróbálni, tervezd meg előre, milyen típusú és méretű tárolókkal viszel majd magaddal! A témához kapcsolódó bejegyzésünket ITT találod.

4_109.jpg

5. NAP
Nyáron különösen jólesik, ha meg tudjuk zabolázni valamivel a rakoncátlan hajszálakat, úgy a hosszú hajú gyerekek, mint a felnőttek fején. A szivárvány minden színében kapható műanyag csecsebecsék helyett válassz természetes, lebomló anyagból - például 100% pamutból – készült kiegészítőket, vagy ha van kedved és időd, készíts magadnak akár maradék anyagokból hajgumit, hajpántot! Nemcsak a sokféleséget tudod így biztosítani fenntarthatóan, de jó móka kitalálni formát és fazont, és régi kedvenc ruhadarabjaidtól sem végleg megválnod, csak mert folt esett rajtuk. Nem mellesleg fillérekbe (sem) kerül! Korábbi cikkünkben találsz egy kis kedvcsinálót.

5_106.jpg

6. NAP
A konyha után a legtöbb műanyagot vonzó helyiség a fürdőszoba. A számos egészen könnyen, különösebb lemondás nélkül lecserélhető termék közül mára az arctisztító korongot választottuk – aminek saját kezű elkészítéséhez senkinek sem kell képzett varrónőnek lennie. A vatta eredetileg csak pamutszálakból készült, de néhány kivételével a ma kaphatók többsége már nem tisztán természetes anyag. Használj inkább ebből is sokszor újrahasználható, mosható, életútja végén komposztálható változatot! Nemcsak környezetbarát alternatívát, de egyben szuper bőrradírt is nyersz vele! Ezt a szettet például egyik szerzőnk készítette szabási hulladékokból, ezáltal tapasztalatból mondhatjuk, nem boszorkányság!

7_84.jpg

7. NAP
A heti nagybevásárlásokhoz, ruházati cikkek beszerzéséhez is vigyél magaddal sokszor használható szövetzsákot, kosarat! Pakolj hátizsákba, vagy tárazz be néhány apróra összehajtogatható, könnyű textilszatyrot - ne a pénztárnál kelljen szembesülnöd vele, hogy megint nejlonszatyrot kell kérned! Ha korábban már vásároltál óriás, erős, de műanyag bevásárlótáskát, ne válj meg tőle környezettudatosnak gondolt megfontolásból addig, míg jól funkcionál, inkább arra figyelj, hogy ne maradjon otthon!

Annak sincs akadálya, hogy egyedi táskával légy környezettudatos - bámulatos kézműves termékek sokaságából válogathatsz, sőt, varrhatsz magadnak, vagy akár egy nagyon egyszerű technikával, textilfestéssel is feldobhatsz egy hétköznapi vászontáskát.

6_92.jpg

8. NAP
Szinte biztosan minden szülő küzd a plüssjátékok hadával, nem beszélve megannyi más apróságról, amikhez ráadásul többnyire csak agyoncsomagolva juthatunk hozzá.  Mielőtt újabbat vásárolnátok, vessetek együtt számot az otthon fellelhető, hasznosítható alapanyagok tekintetében, és tervezzetek, készítsetek közösen játékokat! Ha a kicsik is részt vehetnek a munkában akár ötletgazdaként, akár tevőlegesen, sokra fogják majd értékelni az elkészült darabot – időben mérve legalább addig biztosan, mint bolti társát. Azzal pedig mindannyian nyerhettek, ha közben szó esik arról is, miért is fontos ez! Ebben a cikkben találhatsz egy kis inspirációt.

8_81.jpg

9. NAP
Az előző napi tipp mentén egy újabb gondolat a játékokra vonatkozóan. Nincs mindenkinek kedve vagy ideje arra, hogy egyfolytában kézzel készült kedvenceket gyártson, és eleve nehéz lenne megfelelni a gyerekek egyfolytában változó igényeinek. Sok olyan holmi van, ami csak műanyag változatban elérhető, és nem, vagy nehezen váltható ki más alternatívával. A legtöbb viszont beszerezhető lényegében újszerű állapotban a bolti ár töredékéért. A gyerekek gyorsan nőnek és fejlődnek, idejük sincs elhasználni a dolgokat, így sokszor kerülnek rosszul választott ajándékok, átnőtt holmik a turkálókba vagy a virtuális piacokra. Az sem mellékes szempont, hogy ez a megoldás csomagolás szempontjából is legtöbbször teljesen hulladékmentes. Nézz körül, érdemes! Ha pedig már nincs rá szükséged, add tovább a még használható darabokat!

9_69.jpg

10. NAP
Ma megint a konyhában néztünk körül, és olyan használati cikket ajánlunk, ami igazán könnyen és lemondás nélkül kiváltható környezetbarát alternatívával, ez pedig a szalvéta. Mosható, így sokszor újrahasználható, a tisztításával járó energiát pedig nem érdemes mérlegre tenni, mert ezt a pár darabot a szokásos mennyiség mellé téve észre sem fogod venni – úgy költségben, mint időben sem. A használata kellemes, és melyik háziasszony nem örül, ha nem kell többé szétázott papírfoszlányokat kiemelni a tányérokból mosogatáskor?

A mintákat kedved, vagy az aktuális ünnepkör szerint variálhatod, csakúgy, mint a papír változat esetében, akár textilfestéssel is készíthetsz rá egyedi mintát, mint mi is tettük. A beszámolót ebben a bejegyzésben találod.

10_64.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7416667450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.08.29. 19:22:08

A végén pedig számold össze a sok bölcs tanács betartása után keletkezett plusz környezeti terhelést.

Nihil_AK 2021.09.03. 15:05:16

@midnight coder: Az itt felsoroltak közül hosszabb távon melyik megoldás vagy újrahasznosítási ötlet jelent nagyobb környezeti terhelést, mint ha mindenki minden alkalommal az eldobható alternatívát használná?

Nihil_AK 2021.09.03. 15:06:13

@Vincent örül: Az idézett mondatot itt olvastad?

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása