Színes Ötletek

a kézügyes blog

Szitanyomás pólóra, táskára - tedd egyedivé a szetted!
Kipróbáltuk a Marabu Screen Printing készletét

0_30.jpg

A szitanyomás egy ma már klasszikusnak nevezhető sokszorosító grafikai eljárás. Többféle módszer létezik, de mindben az a közös, hogy a szitaként szolgáló anyag fedetlen területein préselik át a festéket, így létrehozva a képet. Ha egyedi ruhadarabokra, kiegészítőkre vágyunk, számtalan helyen elérhető már ez szolgáltatásként is, jellemzően 10-20 darab a rendelési minimum, aminek érthető gyakorlati oka van. De annak sincs akadálya, hogy akár otthon kísérletezzünk saját grafikáink nyomtatásával. A folytatásban egy egyszerűen kivitelezhető módszert ismerhettek meg, amivel kisebb méretű, saját készítésű képeiteket nyomtathatjátok különféle textil felületekre. 

A szitanyomást alapvetően nagyobb példányszámú, azonos minőségű kép sokszorosítására használják, mivel a mai korszerű, akár gépi, akár kézi eljárással 1-2 darab létrehozása hétköznapi viszonylatban elég költséges lenne. A köztudatban korábban a plakátok, manapság a egyedi, fény- és mosásálló dekorációs ruhaanyagok gyártása által terjedt el, de talán nem is gondolnánk, hányféle anyag alkalmas arra, hogy hordozófelület legyen. Ilyen például az üveg, a textil, a fém, a kerámia, és a műanyag is. Különféle kézzel létrehozott sablonok helyett a modern szitanyomat úgy készül, hogy a szövet mindkét oldalát fényérzékeny anyaggal vonják be, majd tulajdonképpen ráfényképezik a grafikát. Vizes átmosás után az emulzió ott távozik a  szövetből, ahol a kép elemei vannak, ezáltal szabadon hagyva a szövet nyílásait a festéknek. 

A technika alkalmazásának kezdete a régmúltba nyúlik vissza, a Távol-Keleten, jellemzően Kínában és Japánban már évszázadokkal ezelőtt nyomtattak textíliát sablon felhasználásával. A szitát először keretre feszített emberi hajból, majd később selyemszálból készítették, és a ráragasztott rizspapírból kivágott sablon alkotta forma hozta létre a művészien festett textíliák mintáit.

img_6188.JPG

Az otthoni megoldás csak részben követi ezt a menetet, teendőink inkább a korai eljárás lépéseire hasonlítanak. A koncepció lényegében mindig ugyanaz: a nyomatmentes részeket a szitán valamivel elfedjük, hogy a festék ne tudjon áthatolni rajta. Ehhez a legkézenfekvőbb alapanyag a papír, így most kartonból vágjuk ki a stencilt, amit a kitakarásra használunk. A készlet tartalmazza a szitakeretet, spatulát, simítólapátot és a textilfestéket is, így ezeken kívül csupán egy szikére, más néven sniccerre lesz szükségünk, némi celluxra és a nyomtatni kívánt képre. Ez utóbbit magunk is megrajzolhatjuk, de segítségül hívhatunk bármilyen nyomtatott sablont is. 

img_6191.JPG

1. lépés: A minta létrehozása

Én az előrajzolást választottam. Mivel egyedi grafikával ellátott kenyereszsákot fogok varrni, így a keret méretével megegyező - illetve annál nem nagyobb - méretű vékonyabb kartonra felvázoltam ceruzával egy különféle pékárukat ábrázoló képet, majd hogy tisztán lássam a mintát, kitöltöttem filccel a kivágandó felületeket. Bármilyen alakzatot is választasz, vigyázni kell, hogy a fehéren maradó felületek legalább egy kis szakaszon kapcsolódjanak egymáshoz, másképp bizonyos részek egyszerűen kiesnek. (Ezzel kapcsolatban a cikk végén mondunk még valami érdekeset.)

1_2.JPG

2_2.JPG

2. lépés:  A minta kivágása

A sniccer segítségével kivágtam a nyomtatandó felületeket, majd egy színes karton előtt végeztem egy utolsó ellenőrzést, hogy valóban azt látom-e kirajzolódni, amit szeretnék. A festés után már nem, de most még javíthatsz, ha szükséges! 

3_2.JPG

4_79.jpg

3. lépés: A szita és az eszközök előkészítése

A textilfelület nekem most egyszerű fehér pamutvászon, amit előzőleg méretre szabtam a tervezett frissentartó zsákhoz, de választhatsz kedvedre bármilyen egyéb mintázni kívánt anyagot, ruhát, táskát, falvédőt, amit csak szeretnél! A stencilt a keret sík felületű felére ragasztottam, hogy véletlenül se tudjon elmozdulni munka közben.

img_6220.JPG

4. lépés: A nyomtatás

A spakli segítségével nagyjából 1 centiméter vastag sávban kentem festéket a minta fölé, annak teljes szélességében, majd a simítólapáttal enyhe nyomással áthúztam a festéket a teljes felületen, ügyelve, hogy minden festeni kívánt részre jusson. A festék eleve sűrű, de a pici peremnek köszönhetően lefolyni biztosan nem fog! A keret eltávolítását óvatosan végezd, nehogy elkenődjön a minta!

img_6228.JPG

img_6232.JPG

5_79.jpg

A teljes folyamatot nyomon követheted a videóban is.

5. lépés: Befejezés

Miután a nyomat teljesen megszáradt, vasalóval fixálható, ezután mosógépben is mosható. Az eszközök sima csapvízzel tökéletesen letakaríthatók, amennyiben ebben a fázisban nem kívánunk több nyomatot létrehozni. Én még egyet készítettem ugyanebből, de még bőven bírná a sablon a strapát.

6_71.jpg

Természetesen a sikeren úgy fellelkesültem, hogy azonnal meg is varrtam az új frissentartó zsákjaimat, amik nem csak az otthoni tárolás során tesznek jó szolgálatot, de segítségükkel bármelyik pékségben, szupermarketben lehetséges a zacskómentes vásárlás. 

7_67.jpg

 Akár bonyolultabb mintákat is szitázhatsz otthon, egyszerűen:

Az elkészítés első lépése után említett érdekesség pedig így szól: aki idáig eljutott, az - ha eddig még nem tette volna - valójában tudtán kívül megismerkedett egy klasszikus sokszorosító grafikai eljárás, a papírmetszet technikájával. Ha ugyanezt a sablont - a szakzsargonban dúcnak hívják - nyomdafestékkel kened be, és papírra nyomtatod gumihengerrel, vagy rézkarcpréssel, máris kész az első nyomatod. Ugye milyen egyszerű néha művésszé válni? Legyetek büszkék magatokra! 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Színes Ötletek Facebook közösségéhez, hogy a következőről se maradj le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4216413034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása