Színes Ötletek

a kézügyes blog

Egy régi, politúros íróasztal megújulásának rövid története

decor_20240905_151613_0000.png

Az idei tanévet egy villámgyors szobafelújítással kezdtük, aminek része volt egy lakkozott felületű fából készült, sötétbarna, retró stílusú, meglehetősen leharcolt íróasztal átfestése. Úgy gondoltuk, ez a projekt megérdemel egy önálló fejezetet, hiszen a gyorsan és könnyen elvégezhető munka mindig vonzó a DIY barkácsolóknak, pláne, ha a végeredmény tartós és szép is lesz általa! Főszereplőnk egy vérbeli "állatorvosi ló", mert szinte minden olyan problémával találkozhattunk a felújítása során, ami általában visszaveti a bútorfestő kedvünket, mint a karcos, kopott felület, az intenzív szín, a ragaszkodó matricák, vagy a rettegett politúros bevonat. Az most nem merült fel, egy ilyen darabot miért is nem szállít az ember egyenes úton a hulladékudvarba, annak ugyanis számos oka lehet az anyagi korlátoktól kezdve a környezettudatos szemléletig. Mindenesetre ha egy hasonló darabot - nemcsak asztalt, hanem konyhaszekrényt, gardróbot, komódot vagy bármilyen más, festett vagy festetlen, akár lakkozott fából, laminált bútorlapból, MDF panelekből vagy akár kemény PVC-ből készült bútort - találtatok az új albérlet berendezéseként, esetleg magatok vásároltatok egyet fillérekért használtan, és szeretnétek újraöltöztetni, olvassatok tovább!

Ilyen volt, ilyen lett

20240830_160943.jpg

20240905_130957.jpg

A bevezetőben már össze is foglaltuk, milyen tulajdonságai miatt számított halmozottan hátrányos helyzetűnek ez a robusztus, egyébként strapabíró, szerkezetileg elnyűhetetlen, rengeteg tárolóhellyel és hatalmas asztallappal rendelkező darab, ami a bútorgyártás azon korszakából származik, amikor még egy hétköznapi, irodai használatra készített íróasztalban is „volt anyag” - a dizájn rovására, de ezt a szálat most elengedjük. Leendő tulajdonosát ugyanis meggyőzték az említett előnyök és a praktikum, úgyhogy nekiláttunk bútorfestésnek!

A matricák eltávolítása

Bizonyára számos szülő sóhajtott most együttérzően az első lépés főcímét olvasva, hiszen a matricák sokunk mumusai. Valakinek sikerül viszonylag hatékonyan betartatni a falra és bútorra nem ragasztunk!” szabályt, valakinek nem, de így vagy úgy, a matricakaparás jó eséllyel felbukkan életünk valamely szakaszában! Szerencsére egy befőzéssel kapcsolatos házi praktika megkönnyítette a munkánkat: a mosószódás forró víz ezúttal is csodákat tett! Átáztattuk őket és kis várakozás után spaklival, kézzel leszedegettük a darabokat, majd a ragasztómaradványokat eltávolítottuk ezzel az eleggyel. 

Előkészítés - egy extra lépéssel több

A bútorfestést megelőző finomcsiszolás mellett ezúttal kicsit hosszadalmasabb feladat is várt ránk, mivel az asztallapot néhány mélyebb karcolás is csúfította. Így a szokásos, teljes felületet érintő mattítás után ezen a részen kicsit alaposabban megcsiszoltuk a felületet, portalanítottuk és fatapasszal töltöttük fel a vékony réseket. Száradás után ismét csiszolás következett, de ezután vissza is térhettünk a festés megszokott menetéhez. Ez a kis plusz kör inkább a száradási idő betartása, mintsem a munka nehézsége miatt tette időigényesebbé ezt a projektet.

20240905_131357_0000.png

A festés - könnyedén, mint mindig

A foganytúkat lecsavaroztuk, a fiókokat kivettük, a teljes asztal minden festendő részét lemostuk, majd mikor megszáradt, rövid szőrű velúrhengerrel hordtunk fel rá két vékony réteg Dulux Simply Refresh Konyhabútorfestéket - természetesen itt is kivárva az 1-6 órás száradási időt. Meleg és száraz időben dolgoztunk, így a mi esetünkben ez nagyjából 3 óra volt. Az első réteg felvitele után bútorunk még nem nézett ki túl bizalomgerjesztően: a felület foltos volt, és mintha csúszott volna a festék a fényes felületen, de tudtuk, nincs ok aggodalomra, a második réteg tökéletes lesz! Nagyon eltérő színeknél szükség lehet még egy plusz rétegre, de ezt mindössze egyszer tapasztaltuk, pedig már sok esetben használtuk ezt az alapanyagot.

20240905_131438_0000.jpg

Nem felejtettünk ki semmit?

Ebben az esetben valóban nincs szükség alapozásra vagy más közbenső réteg felvitelére, még ilyen kényes esetben sem, mint a lakkozott felület. A festék rendkívül jól tapad, és bár, mint minden festék, sérülékeny, ha vigyázunk rá, megvédjük az ütésektől, karcolódásoktól, festett bútorunk sokáig szép marad.

Fontos! Száradás után várjuk ki a gyártó által javasolt 10 napot, mert a Dulux Simply Refresh Konyhabútorfestékkel készített bevonat ennyi idő után válik teljesen igénybevehetővé. Ez idő alatt lehetőleg ne takarítsuk a felületet, pláne nem olyan eszközzel, ami karcol, és ha használjuk is, legyünk óvatosak minden olyan mozdulattal, ami valamilyen formában sértheti, koptathatja a friss festést!

Ha mégis kihagytunk valamit, az csak egy mondat: a várakozás ideje alatt a leszerelt fogantyúkat is lefestettük a Hammerite Közvetlenül a rozsdára festékcsalád spray változatával, így azok is friss külsővel kerültek vissza a helyükre.

20240905_132248_0000.png

Ha nincs lehetőségünk bútorokat cserélni, esetleg anyagi vagy fenntarthatósági szempontok miatt használtan szereztük be azokat például az online piacterek egyikén, akkor sem érdemes elkeserítő kompromisszumként tekinteni erre, hiszen létezik olyan megoldás, amit egyszerűen, gyorsan, alapozás és más plusz munka és speciális szakmai tapasztalat nélkül, ráadásul a legtöbb felületen alkalmazhatunk. 

20240905_131800_0000_1.png

Ha tetszett ez a DIY felújítás, nézzétek meg a témához kapcsolódó korábbi cikkeinket is, hiszen már elég sokszor bevetettük a bútorfestéket.

👉 Egyszerű varázslat: bútorfestés három lépésben

1000x522_blog_cover_20240410_101601_0000_1.png

👉 Bútorfestés, avagy mentőöv időhiányban 

1_197_2.jpg

👉 Retró cipősszekrény új ruhában

0_blogcover_refresh_2.png

A saját kezűleg végzett felújításokkal kapcsolatos legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok.
Ha tetszett a cikk, kövessetek minket PinterestenTikTokon,
Facebookon és Instagramon is, hogy semmiről ne maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6618484423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

inktober_2024_300_x_250_keppont_20241002_135455_0000.png

Programajánló

okt-6-ig_sk_m_b_p_300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása