Színes Ötletek

a kézügyes blog

Tanévkezdő optikai tuning, csupán festékkel

decor_20240903_140531_0000.png

Szakmai partnerünk, a Dulux nemrég megjelent, DIY felújításra biztató videóját - amit a folytatásban meg is találtok - akkor is megnéztük volna, ha nem lenne folyamatos az igény környezetünkben az ilyesmire, a kapott inspirációval a zsebünkben viszont hatalmas lelkesedéssel vágtunk bele egy egyetemista leendő szobájának újraöltöztetésébe még a tanévkezdés előtt. Mivel ez most sokatoknak aktuális lehet, ráadásul nem csak albérlet, de saját otthon esetében is gyakran felmerülhet, hogy anyagi, időbéli vagy más korlátok miatt gyors és saját kezűleg végezhető felújításra van szükség, a folytatásban megosztjuk veletek, mire jutottunk pár nap alatt, minimális költségvetésből. 

Ilyen volt...ilyen lett 

1_300.jpg

2_v.jpg

Ha bérelt lakásról van szó, különösen fontos szempont lehet az, hogy költséghatékony megoldásokat keressünk akár azon az áron is, hogy azok nem feltétlenül évtizedekre szólnak. Ha ilyen terveink vannak, feltétlenül egyeztessünk a tulajdonossal, senkit nem biztatunk arra, hogy anélkül vágjon bele, ugyanakkor szerencsés esetben a költségeink egy része meg is térülhet. Ha pedig nem annyira jó fej a főbérlőnk, hogy levonja azt a bérleti díjból, még akkor is érdemes megfontolnunk egy instant dizájnváltást, hiszen hónapokon keresztül meghatározhatja a hangulatunkat ideiglenes otthonunk harmóniája. 

Itt megnézhetitek az említett videót!

Amikor a látszat nem jó, de még csal is

Jó néhány felújítás után biztosak vagyunk benne, hogy annak idején a tapéták nemcsak kedvező árukkal nyerték meg a lakástulajdonosok tetszését, hanem mert jótékonyan temették harsány színek és minták alá évtizedek szakemberhiányát, és kiválóan eltakarták azokat a hibákat is, amiket a tapétaragasztó felkenésénél nagyságrendekkel több munka árán lehetett volna csak kijavítani. Jobb esetben nem húzzuk le mindjárt a teljes vakolatot is az idejétmúlt papírcsíkokkal együtt - szerencsére most mi is megúsztuk a csavarhelyek javításánál némiképp alaposabb gletteléssel. Ezután viszont jöhetett az alapozás és a legizgalmasabb rész, a festés!

3_279.jpg

Egyszerű dizájn, egyedi megjelenés

Talán néhányan emlékeztek rá, hogy októberben kipróbáltuk az színátmenetes falfestést, amihez a Dulux Nagyvilág Színei termékcsoport akkoriban debütáló Magyarország színpalettájáról választottunk árnyalatokat. Maradt némi készletünk ebből, ezért a gazdaságosság elve mentén ismét innen választottunk színeket, ombre helyett viszont most egy minimalista, geometrikus mintát terveztünk a falra. 

4_261.jpg

Az ívet egyszerűen, egy maszkolószalaggal rögzített madzaghoz fogott ceruzával húztuk meg, és szabad kézzel, lapos, vágott végű ecsettel festettük meg a körvonalát, majd hengerrel töltöttük ki. Minden más tekintetben is úgy jártunk el, mint általában: két rétegben felvittük a festéket és hasznosan töltöttük a száradási időket.

5_252.jpg

6_209.jpg

Nehéz lenne itt megállni!

Ha nincs lehetőségünk bútorokat cserélni, esetleg fenntarthatósági elvek mentén használtan szereztük be azokat valamelyik online piactéren vagy egy újrahasználati központban, akkor sem érdemes elkeserednünk, hiszen számos olyan fedőfesték elérhető már, amit kifejezetten ilyen DIY barkácsprojektekhez fejlesztett a gyártó - tehát egyszerűen, gyorsan, alapozás és más plusz munka nélkül, ráadásul a legtöbb bútorfelületen alkalmazhatunk. Mi az íróasztal fényes, karcos, telematricázott felületével és nyomasztóan sötétbarna színével nem tudtunk megbarátkozni, de leendő tulajdonosának tetszett a retró dizájn, a sok tároló és a hatalmas asztallap, ezért egy kis előkészítés után átgurítottuk a Dulux Simply Refresh Konyhabútorfesték skandináv alkony néven futó szürkéjével, és ha már kinyitottuk a dobozt, a fából készült - szintén fakó sötétbarna - karnis is kapott két réteget. 

Minderről hamarosan részletesen olvashattok majd a blogon! Addig is, ha szeretnétek jobban megismerni magát az alapanyagot, nézzétek meg korábbi cikkeinket, hiszen már elég sokszor bevetettük ezt a kiemelkedően jól tapadó, selyemfényű, jól igénybevehető, a lakkozott fától a laminált bútorlapig számos felületen alkalmazható bútorfestéket.

7_181.jpg

A lakásban a radiátorok nemrég lettek cserélve, de a csövek a régiek maradtak, ezért felfrissítettük őket Hammerite Radiátorfestékkel, és a régi, kopott, színét tekintve is idejétmúlt fapadló is kapott két réteg festéket. Ehhez a szintén a Dulux Simply Refresh termékcsalád Padló&Lépcső néven futó, kifejezetten járófelületekre tervezett tagját vetettük be, ami a Bútorfestékhez hasonlóan 2in1, tehát alapozó és fedőfesték is egyben.

Ugyan egy ilyen instant felújítás sem végezhető el kedvenc sorozatunk soron következő része alatt, de ha belegondolunk, hogy néhány délután és egy hétvége beáldozásával teljesen megváltoztathatjuk lakóterünk hangulatát, akkor talán nem kérdés, érdemes-e belevágni! Mi most sem bántuk meg.  

A saját kezűleg végzett felújításokkal kapcsolatos legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok.
Ha tetszett a cikk, kövessetek minket PinterestenTikTokon,
Facebookon és Instagramon is, hogy semmiről ne maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr918476401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása