Színes Ötletek

a kézügyes blog

Különleges dekorációs ötletek - Hogyan fessünk színátmenetes falat?
Kipróbáltuk az ombre festést és a Dulux Nagyvilág színei termékcsalád új árnyalatait

01_blog_cimlapkep_v1.jpg

A színátmenetekre épülő érdekes vizuális hatással szinte már bárhol találkozhatunk a divatbemutatók kifutóitól kezdve a lakberendezésen át a dekorációk világáig. Az ombre kifejezést hallva elsőre talán a kedvelt hajfestési eljárás, esetleg néhány különleges ruhadarab jut eszünkbe - vagy ezek sem, hiszen, mint nem reprezentatív felmérésünkből kiderült, a férfiak körében a szó jellemzően ismeretlen, és inkább a westernfilmek mexikói szereplőire asszociálnak róla. Pedig a színek összemosását, fokozatos halványítását számos más területen is bevethetjük annak érdekében, hogy a megszokottól eltérő, figyelemfelkeltő felületeket hozzunk létre. Számunkra nagyon inspiráló volt látni a 2024-es Év színe cikkünkhöz gyűjtött galériában megjelenő enteriőröket, köztük ezt az igazán izgalmas falfestési technikát. Amikor a Dulux piacra dobta a Nagyvilág színei termékcsoport legújabb, Magyarország néven futó falfestéksorozatát, úgy gondoltuk, egyből két újdonságot is kipróbálunk, és velük festünk színátmenetes falat egy kis home-office iroda optikai elválasztásához. Ha nektek is tetszik az ombre, és kedvelitek a DIY módszereket, olvassatok tovább! Nem árulunk el nagy meglepetés azzal, hogy a cikkből kiderül: különösebb szakértelem nélkül is létrehozhattok hasonló felületeket otthonotokban, ha szeretnétek valamit kiemelni, ugyanakkor egy, a geometriai vagy más bonyolult mintáknál egyszerűbben kivitelezhető megoldást kerestek. 

felemelo_legenda_4_1.jpg

Az ombre festés lényege ugyanaz a lakásfelújítás, mint a hajfestés során: a fokozatos színhatást úgy érjük el, hogy a választott két vagy több színt a világostól a sötétebb árnyalatokig átmenetesen, egymással összemosva visszük fel. A végeredmény éppúgy lehet egészen visszafogott, mint élénk és feltűnő, attól függően, hogy milyen árnyalatokat kombinálunk egymással. Az egymáshoz közeli színek lágy és harmonikus hatást keltenek, míg a kontrasztos vagy komplementer színekkel merész és vagány átmeneteket hozhatunk létre. Az elválasztás történhet egyvonalban, aszimmetrikusan, vízszintesen vagy függőlegesen, játszhatunk a világos és sötét színek arányaival is. Ha a színeket finoman, sok rétegben mossuk össze, akkor az átmenet egészen fokozatos lesz, de alkalmazhatunk durvább, elnagyolt mozdulatokat is a rusztikusabb hatás érdekében - a galériában mindkettőre találtok példát. Ennél a pontnál azt is érdemes figyelembe vennünk, mennyire vagyunk türelmesek, mert erre a tulajdonságra és némi időre is szükségünk lehet a tökéletes átmenet képzéséhez. Mi e tekintetben is a középutat választottuk, és törekedtünk ugyan az egyenletességre, mégis hagytunk egy kis szabadságot az alapanyagok keveredésének, hogy különleges, felhős struktúrát hozhassunk létre.

Forrás: Dulux

A Nagyvilág Színei sorozat - előző cikkünkben bemutatott - magyarországi, limitált kiadását természetet idéző, visszafogott árnyalatok alkotják, melyek sokoldalúan használhatók együtt vagy önállóan is, akár letisztult, minimalista dizájnra, akár valami különlegesebb megoldásra vágyunk a falfestés terén. Ha pedig nem egyetlen helyiség, hanem a teljes lakás felújításában gondolkodunk, egymással harmonizáló, egységes tereket hozhatunk létre velük. Az általunk választott színek szívünknek kedves tájakra visznek: a Kerekerdő a fenyvesek sötét zöldjét, a felette húzódó Füvészkert a hegyek ködben úszó távlatát, a Kender zsúp a napfény derengő világosságát idézi, ami kellemes, meleg pasztelljével keretet is biztosít ennek a viszonylag nagy "képnek", ami a munkaállomás hátterét adja. De lássuk, hogyan készül az ombre!

0_145.jpg

1. lépés - Készítsük elő a felületet!

Első lépésként gondoskodjunk arról, hogy a fal tiszta, pormentes és sima legyen. Szükség esetén javítsuk ki a falon lévő hibákat, a glettanyagot hagyjuk megszáradni majd csiszoljuk simára, portalanítsunk és alapozzunk.

1_2_7.jpg

2. lépés - Tervezzünk a falon!

Figyelembe véve az adott fal méretét és a lehetőségeinket, osszuk fel a felületet annyi sávra, ahány színnel dolgozunk! A klasszikus értelmezés szerint a sötétebb színek kerülnek alulra, akár a világosabbaknál keskenyebb sávban, de ha nagy a belmagasság, vagy kifejezetten kuckós hatásra törekszünk, bátran fordítsuk meg a sorrendet!

TIPP! Húzzunk ki egy spárgát a kívánt vonalban, majd maszkolószalaggal rögzítsük! Táblakrétával vagy puha ceruzával könnyedén megjelölhetjük a vonalakat, amik mentén a színeket elválasztjuk. El sem kell vágni - így még máskor is felhasználhatjuk -  csak mérjünk egy sorral fentebb és tegyük át a madzagot.

9_115.jpg

3. lépés - Maszkolás és előkészítés

Ha egy síkon belül hoztok létre dekorfalat, maszkolószalaggal zárjátok le a széleket és gondoskodjatok róla, hogy munka közben ne gurítsátok át rajta a hengert, vagy használjatok szélesebb takarást! Mi faltól falig végigvittük az ombrét, ezért a környező felületeket még korábban lefestettük, hogy alkalmazhassuk ezt a módszert, és ne kelljen tűpontosan dolgozunk a széleken. 

TIPP! Ennél a falfestő technikánál a színek között nem szükséges maszkolószalagot használnunk, elég ha csak nagyjából követjük az előzőleg felrajzolt vonalat!

10_107.jpg

4. lépés - Kezdődhet a festés!

Az elmélet szerint a világosabb színektől haladunk a sötétebb felé, de a szemfülesek kiszúrhatják, hogy mi fordítva csináltuk. Az ok mindössze annyi, hogy elég széles sávjaink voltak ahhoz, hogy ezt megtehessük, így kihasználhattuk azt az időt is, amíg a mennyezet száradt és alulról, a legsötétebb színtől indultunk. Az árnyalatok keverése szempontjából a sorrend voltaképpen mindegy, a lényeg, hogy fessük fel az összemosni kívánt két színt az elválasztó vonalig - ha először festjük a helyiséget, akkor kétszer is! Mi itt a jól bevált, kis méretű hengerünkkel dolgoztunk, de ha nektek jobban kézreáll a nagy falfestő henger, akkor választhatjátok a hatékonyabb megoldást!

TIPP! Ha nem akarjátok állandóan az eszközöket mosogatni, érdemes annyi festőtálcát, hengert és ecsetet munkára fognotok, ahány színnel dolgoztok. Ez megkönnyíti a munkafázis azon szakaszát is, amikor már egyszerre több helyen, a sokadik réteget mossátok össze, vagy ha vissza-visszatértek bizonyos szakaszok tökéletesítéséhez. 

4_227.jpg

5_220.jpg

5. lépés - Színátmenet képzése

Amíg friss a festék - ennek érdekében vihetünk fel újabb rétegeket is - két ecsettel egyszerre dolgozva, gyors mozdulatokkal keverjük össze a színeket! Az egyik irányban fentről lefelé mozgatva keverjük a világosabb festéket a sötétebbe, a másikkal pedig az ellenkező irányban tegyük ugyanezt. Mi ezt a hagyományosnak tekinthető módszert egyre szabadabban alkalmaztuk, ahogy belejöttünk a munkába és láttuk, hogyan alakul a felület a kezünk alatt. Néha csak egy ecsettel dolgoztunk, máskor pedig a hengert is bevetettük éppen csak a falhoz érintve.

7_163.jpg

Ha tökéletes fokozatosságra törekszünk, ismételjük a keverést újabb rétegekkel addig, amíg olyannak nem látjuk a falunkat, amilyennek szeretnénk, de mi úgy gondoljuk, az ombre stílushoz nagyon is passzol egy kis fésületlenség. 

Saját tapasztalataink mellett ez a videó is segítségetekre lehet a kivitelezésben.

További inspirációért kattintsatok a Dulux weboldalára, ahol azt is megnézhetitek, hogyan készül színátmenetes fal a 2024-es év színével, az Érzéki érintéssel!

Az ombre technikát nemcsak az egyediség érdekében alkalmazhatjuk, de akkor is jól jön, ha némi optikai tuningot kíván az otthonunk: segít növelni vagy csökkenteni a belmagasságérzetünket, a figyelem központjába állítja az adott felületet, vagy bevethetjük többfunkciós helyiségben térelválasztásához, ahogy mi tettük most. 

Ha tetszett a cikk, és megszokott falatok már kissé unalmas, próbáljátok ki ezt a különleges effektet, amivel egészen egyedivé varázsolhatjátok otthonotokat, ráadásul saját kezűleg. A trendi összhatáshoz mindössze egy kis kreativitásra van szükség, lássatok bátran hozzá! 

Tartsatok velünk itt, Facebookon és Instagramon is, hogy a következő fejezetről se maradjatok le!  A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos bejegyzéseinket pedig ITT találjátok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6918237281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása