Színes Ötletek

a kézügyes blog

Fehéreket forgatunk meg - Falfestékek szemléje a Dulux palettájáról

duluxwhite_blogcover.jpgA férfiak közmondásosan hajlamosak arra, hogy egyszerűbben lássák a világot, és ha a különböző színek kerülnek szóba, se szeri se száma azoknak az anekdotáknak vagy mémeknek, melyekben az úgymond erősebbik nem jobb sorsra érdemes, aktuális futballtornánál tovább nem látóra tipizált képviselője mindent egy kalap alá véve lepirosozza az olyan, egymástól első ránézésre is jelentősen különböző árnyalatokat, mint a cinóber, a burgundi, a kármin, nem is beszélve az olyan obskúrusabb versenyzőkről, mint a bólusz-, a bauxit-, a brokát-, klinker- , a klosenil-, a parázs- meg persze a bikavadító vörös.

Malevicstől a hatvan árnyalatig

kazimir_severinovich_malevich_suprematist_composition_white_on_white_1918_meisterdrucke-745027.jpg

A helyzet még rosszabb, ha a fehér kerül szóba, hiszen sokszor bele sem gondolunk, mennyire sokféle lehet a legvilágosabb szín, vagy pontosabban fogalmazva a színek hiányának színként való megjelenése. Pedig már a szuprematizmus atyja, Kazimir Malevics (1879-1935) is gyönyörű, feledhetetlen illusztrációval szolgált 1918-ban festett, Fehéren fehér című képén. Ezt a művet értelmezhetjük az absztrakció egyik végpontjaként, ugyanakkor ha kicsit elvonatkoztatunk, akár úgy is, mint valamit, ami rávilágít arra, hányféle változata lehet annak, amit hajlamosak vagyunk „egyként” kezelni. Ha már a fehér cikkünk tárgya, felsoroljuk?

Alabástrom-, álom-, alpin-, bárány-, bodza-, cukor-, dér-, elefántcsont-, fal-, fátyol-, felhő-, galamb-, gipsz-, gólya-, gyapjú-, gyapot-, gyémánt-, gyöngy-, gyöngyvirág-, hattyú-, hab-, hermelin-, hó-, kagyló-, klór-, kócsag-, krém-, kréta-, kristály-, krizantém-, lárva-, liszt-, litopon-, magnólia-, marcipán-, margaréta-, márvány-, mész-, nyár-, ón-, opál-, papír-, patyolat-, porcelán-, sár-, só-, szirom-, tej-, teftel-, tél-, tiszta-, toll-, tört-, tündér-, vaj-, vakító, vászon-, vatta-, viasz- és zsírfehér.

Ugye nem is olyan kevés?

A soha nem avuló fehér

A fehér, bár Keleten és egyes afrikai országokban a gyász és az elmúlás is hozzá kapcsolódik, a különböző kultúrákban olyan dolgokat szimbolizál, mint az ártatlanság, a béke, az egészség, a nemes egyszerűség, a tisztaság. Valószínűleg nem véletlen az sem, hogy bár az utóbbi években a lakberendezés terén is kifejezetten divatosnak számít a színes fal- és mennyezetfestékek használata, vagy épp a színátmenetes ombre festés – amiről korábban például itt írtunk – a fehér különböző árnyalatai sosem mennek ki a divatból. 

Szóval ha valaki a nyári hónapokban kisebb-nagyobb felújítást tervez, minden további nélkül választhatja az örök klasszikus valamelyik változatát. Ha szeretnénk világosabb, tágasabb térérzetet, mindig számíthatunk a fehér fényvisszaverő képességére, ráadásul használata modern letisztultságot csempész lakó- és munkakörnyezetünkbe, legyen szó a konyhától a hálószobán át a nappaliig, vagy épp egy belső udvarra néző, fák által árnyékolt épületszárnyban található tárgyalóteremig. Az esztétikai érvek mellett pedig egy hatalmas gyakorlati előnyt is megemlíthetünk: bármilyen árnyalat közül a fehér fal tisztítható és javítható legkönnyebben, sőt, a gyártók manapság már olyan termékeket is forgalmaznak, amelyeket kifejezetten nedves, párás helyiségek falaira, lemosható felületek létrehozására terveztek – aki bővebben olvasna erről a témáról, kattintson korábbi cikkünkre!

Tudtátok? A matt festékek sima, fénytelen felületet biztosítanak, amely nemcsak elegáns és modern megjelenést kölcsönöznek a helyiségeknek, de segítenek elrejteni a falak kisebb egyenetlenségeit és hibáit is.

A Dulux aktuális termékpalettájáról számos izgalmas fehér árnyalat közül válaszhatunk az idei festési szezonban is. Nézzünk néhány olyat, amit érdemes kipróbálni, a kiváló fedőképesség mellett akár azért is, mert kiadósságban – átlagosan 14-16 négyzetméteres területet festhetünk le 1 liter festékkel – kevés versenytársuk akad. Esetükben tehát nem kell attól a hervasztó élménytől tartanunk, hogy bár első látásra költséghatékony megoldást választottunk, valójában sokkal több anyagot, ezáltal munkaórát és energiát igényel az adott munkafázis. Nézzük néhány jónak tűnő választást a kínálatból!

Dulux EasyCare - Tiszta fehér

easycare_1.jpg

Felület: Matt
Kiadósság: 16 m2 / l
Moshatóság: igen
Erős szag: nem
Felhasználás: beltéri
Száradási idő: 2-4 óra
Rétegek: 2
Ár*: 2300 - 3200 HUF / l

A Dulux EasyCare az első, forradalmi víztaszító tulajdonságú, foltálló beltéri falfesték. A vízbázisú festék különleges, folttaszító technológiája a folyadékot apró cseppekké alakítja, amelyek legördülnek a falról és nem szívódnak a felületbe. Rendkívül ellenálló felületet hoz létre, amelyről gyerekjáték a kosz eltávolítása. A  kiváló fedőképességgel és színtartóssággal rendelkező bevonat ellenáll a leggyakoribb fertőtlenítő és tisztítószereknek is, így használható a fokozott higiéniai követelményű helyiségekben is. Az EasyCare család 48 tagú készre kevert színpalettája mellett a bázisfesték szakboltokban többezer színre kevertethető, és természetesen létezik Tiszta fehér változatban is, ami  2,5 literes és 5 literes mellett nagy felületek esetében gazdaságos, 9 literes kiszerelésben is kapható. 

A FOLTELTÁVOLÍTÁS LÉPÉSEI -  MEGOLDÁSOK MINDEN ESETRE

  • A friss foltokat rögtön eltávolíthatjuk puha, vizes-mosószeres szivaccsal!

  • A friss folyadékfoltokat papírtörlővel óvatosan szárítsuk fel! Ne dörzsöljük erősen, mert attól a szennyeződés a festékbevonat szerkezetébe jut! Miután megszáradt, háztartási tisztítószeres, vizes szivaccsal finoman letörölhetjük a foltot, tiszta vízzel öblítsük le és hagyjuk megszáradni!

  • Tartós foltok esetében a szilárd anyagú szennyeződéseket és zsírmaradványokat papírtörlővel, szivaccsal vagy puha ronggyal finoman távolítsuk el! Az erős dörzsölést ezúttal is kerüljük! Miután megszáradt, háztartási tisztítószeres, vizes szivaccsal vagy puha ronggyal töröljük le a foltot és öblítsünk gyakran! Az utolsó öblítés tiszta vízzel történjen, majd hagyjuk megszáradni.

Dulux Latex Matt

latexmatt.jpg

Felület: Matt
Kiadósság: 14 m2 / l
Moshatóság: igen
Erős szag: nem
Felhasználás: beltéri
Száradási idő: 2-4 óra
Rétegek: 2
Ár*: 1400 - 1900 HUF / l

A Dulux Latex Matt egyedülálló és korszerű, úgynevezett Diamond Technology segítségével előállított, kiváló minőségű falfesték, ami finom struktúrájú, különösen ellenálló, megnövelt mosásállóságot biztosító bevonatot képez. Tökéletes fedést biztosít és ragyogó fehérséget ad. A latex alapú festékek általában jó légáteresztő képességgel rendelkeznek, hozzájárulnak a falak természetes szellőzéséhez, és csökkentik a penészedés kockázatát.

Dulux Acryl Matt

acrylmatt_1.jpg

Felület: Matt
Kiadósság: 14 m2 / l
Moshatóság: igen
Erős szag: nem
Felhasználás: beltéri
Száradási idő: 2-4 óra
Rétegek: 2
Ár*: 950 - 1600 HUF / l

A Dulux Acryl Matt fehér emulzió kitűnően alkalmas tetszetős és tartós bevonatok létrehozására beltéri falfelületeken. A könnyen felhordható, kiváló fedőképességgel rendelkező festék tökéletesen fehér, matt felületet hoz létre. Az akril bázisú festékek rugalmasságukról és tartósságukról ismertek, ellenállnak a repedésnek és lepattogzásnak, hosszabb élettartamot biztosítanak a festett felületeknek. Egy pénztárcabarát, sokoldalú és megbízható beltéri festék, ami tartós és esztétikus eredményeket biztosít.

Dulux Classic White

classicwhite_2.jpg

Felület: Matt
Kiadósság: max. 14 m2 / l
Moshatóság: nem
Erős szag: nem
Felhasználás: beltéri
Száradási idő: 2-4 óra
Rétegek: 2
Ár*: 850 - 1300 HUF / l

A Dulux Classic White egy ár-érték arányban nagyon kedvező, vizes bázisú  fal- és mennyezetfesték, ami kiválóan alkalmas tetszetős és ellenálló, tiszta fehér, mikroporózus, lélegző bevonatok létrehozására beltéri falfelületeken. A termék gyorsan, könnyen felhordható és kivételesen magas teljesítményt biztosít kiváló fedőképességgel és nagyszerű alkalmazási tulajdonságokkal. 

És ha már fentebb részleteztük, hányféle fehér is létezik, olvassatok tovább, hiszen a Dulux hivatkozott blogcikkéből az is kiderül, melyik helyiségbe hogyan válasszunk fehéret és milyen árnyalatokkal párosítsuk az ideális összkép érdekében: 

Hogyan tudod kiválasztani a tökéletes fehér festéket?

Minden további információt megtaláltok a terméknevekre kattintva és a Dulux weboldalán, ahol inspirációért is érdemes körülnéznetek! 

* Az árak tájékoztató jellegűek, 2024. júniusában az online elérhető kínálat alapján gyűjtöttük, átlagosan értendők, azokat az aktuális akciók, az egyedi és/vagy bolti ajánlatok bármilyen irányban befolyásolhatják, és a cikket ebben a vonatkozásban nem frissítjük.

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos bejegyzéseinket pedig ITT találjátok. 

Tartsatok velünk itt, PinterestenTikTokonFacebookon vagy Instagramon, hogy ne maradjatok le semmiről!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3618422671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

mv-300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása