Színes Ötletek

a kézügyes blog

Szórakoztató nyári tevékenységek gyerekeknek - Tippek, receptek, ötletbörze

decor_20240718_175357_0003.png

Javában tombol a nyár, zajlik a vakáció, és szülőként a bevált nyári ötleteink nagyját talán már ellőve némi aggodalommal tekinthetünk a következő hetekre: hogyan töltsük el a hosszú, forró napokat anélkül, hogy gyermekeink unatkoznának? Az iskolai napok megszokott rutinja rég megszakadt, a szabadidő szervezése nem kis kihívást jelent, pláne munka mellett. A nehézségek mellett ugyanakkor ez az időszak remek lehetőségeket kínál a családoknak, hogy közös élményeket szerezzenek, és új tevékenységeket fedezzenek fel még akkor is, ha erre csak néhány óra jut egy-egy napon. A folytatásban olyan izgalmas vakációs tevékenységeket gyűjtöttünk csokorba, amik nemcsak a gyerekeknek kínálnak tartalmas elfoglaltságot, de emlékezetes pillanatokat teremthetünk velük az egész család számára. Fedezzük fel együtt, hogyan tehetjük színessé és élvezetesebbé a nyarat még a legnagyobb hőségben is!

Kézműves foglalkozások

Biztosan nem meglepetés, hogy ezzel kezdjük a sort, elég csak a legfrissebb cikkekre pillantanotok a blogon. Az egyszerűen kivitelezhető kézműves foglalkozásoknál nincs is jobb nyári tevékenység, akár beltéren, akár a szabadban kívánjuk tölteni az időt. Felsorolni sem tudjuk, mennyi érdekes kézügyes ötletet próbálhattok ki a - vagy lávafestéstől kezdve a nemezelésen át a papírhajtogatásig. Kísérletezhettek számotokra még ismeretlen eszközökkel, festhettek ujjal vagy falevéllel, készíthettek botokból és kavicsokból figurákat, képeket, vagy akár újrahasznosíthatjátok alkotásaitokhoz az otthon fellelhető felesleges holmik egy részét. További ötletekért nézzetek körül ITT is!

5_246.jpg

Vizes játékok

A nyári hőség enyhítésére a vizes játékok kiváló lehetőséget nyújtanak, de nincs mindig lehetőségünk arra, hogy lehűlés reményében valamelyik strandra, tó-, netán tengerpartra meneküljünk, és az otthoni medence sem opció  mindenki számára. Van azért néhány olyan játék, amit kertben, parkban, vagy akár az erkélyen is bevethetünk, és fillérekből vagy még jobb, ingyen kivitelezhetők; ebben a cikkben ezek közül gyűjtöttünk össze néhány DIY megoldást. 

20240718_190434_0000.png

A buborékfújó az egyik legnépszerűbb kellék, de okozhat némi bosszúságot, amikor a gyerekek az első percben kiöntik a benne lévő folyadékot. Erre, és általánosan az utántöltésre itt egy szuper recept, ami azért is hasznos és környezetbarát, mert nem kell újra és újra megvenni a kisebb-nagyobb eszközöket a buborékkészítéshez.

Keverjük össze a hozzávalókat, és hagyjuk állni néhány órán, de inkább egy napon át!

  • 5 dl hideg víz
  • 2,5 dl folyékony mosogatószer
  • 2 lapos mokkáskanál cukor
  • 3 evőkanál glicerin 

pexels-antonius-ferret-5278825.jpg

Agyagozás, gyurmázás, sarazás

Nemcsak szórakoztató, de nyugtató és fejlesztő tevékenységek is egyben, amik javítják a kéz-szem koordinációt, a türelmet, fejlesztik a kreativitást és finoman dolgoztatják a kéz izmait. A gyerekek szabadon engedhetik fantáziájukat, és különféle tárgyakat készíthetnek, amelyeket később emlékként őrizhetnek meg, és létrehozhatnak olyan, múlandó remekműveket is, mint a csepegtetett homokvár. Fillérekből összedobható, főzött gyurmához ITT találtok jól bevált receptet, saját készítésű sárkonyháról és homokozóról is írtunk már, valamint a formázáshoz is találtok ötleteket korábbi cikkeink között.

9_127.jpg

Sütés-főzés, mint közös tevékenység

A konyhai feladatok a legkisebbek érdeklődését is nagyon hamar felkeltik, akár igazi-, akár játékkonyha biztosítja hozzá a környezetet, a nagyobb gyerekek pedig fejleszthetik általa kulináris készségeiket, az egyes alapanyagok és konyhai alapfeladatok mellett megismerhetik az egészséges táplálkozás különféle módjait is. Persze a legnagyobb kánikulában nem az ilyen hőképzéssel járó tevékenység jut először eszünkbe, de ilyenkor elővehetjük kedvenc, könnyen elkészíthető receptjeinket házifagyihoz, limonádéhoz, gyümölcsleveshez, vagy finom, sütés nélkül készíthető, hideg édességekhez. A kisebbeket pedig bevonhatjuk például a dinnyeszeletelésbe, amit még játékkéssel is könnyedén végrehajthatnak. 

Kedvenc házi jégkrém receptünk:

  • 1 dl habtejszín
  • 2 evőkanál méz
  • 250-300g kedvenc gyümölcseinkből 

A gyümölcsöt a mézzel összeturmixoljuk, a habtejszínt felverjük, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk. A masszát jégkrémformákba öntjük és és fagyasztóba rakjuk minimum 4 órára. Ha inkább fagyiként szeretnénk megkóstolni, keverjünk a masszába joghurtot, egy óra fagyasztás után törjük össze kicsit villával, majd fagyasszuk újabb fél órán át!

20240718_164905_0000.png

Nyári könyvmolyklub

A vakáció ideális időszak az olvasási szokások kialakítására és fejlesztésére, és most nem a várható büntetésekre gondolunk a kötelező olvasmányok vonatkozásában, hanem olyan hasznos és motiváló ötletekre, amikkel ösztönözhetjük a gyerekeket arra, hogy könyvet vegyenek a kezükbe.

  • Menjünk könyvtárba! Olcsó, sok helyen ingyenes módja annak, hogy szabadon válogathassunk kedvenc olvasmányaink között és újakat ismerhessünk meg, ráadásul a gyerekek anyagi lehetőségeinktől függetlenül bármit választhatnak, ami érdekli őket. Tapasztalatból tudjuk, hogy a könyvtári felfedeznivalók végtelenek, a rendszeres látogatóknak darabszám- és időkorlátot is érdemes bevezetni, másképp talán sosem indulunk haza!

  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a meseolvasás a jelentőségét. Ha szülőként csak pár percünk marad az esti rutin során, egy még akkor is belefér! A hallott mese nemcsak alapot képez a későbbi olvasási kedvnek, a gyermekkel való kapcsolódás egyik alapvető formája, és fejleszti a gyerekek számos készségét: a kézképzelőerejét, kreativitását, szókincsét és szövegértési képességeit, új ismereteket szerezhet általa és nyugtatóan hat rá. 

  • Olvassunk sátorban! Sötétben, zseblámpa fényénél olvasni igazán izgalmas akkor is, ha a gyerekek szülői biztatásra és nem épp előlük bújkálva teszik azt. Ha nincs lehetőségetek a kertben sátrat állítani, akkor építsetek bunkert a szobában plédekből - az biztos, hogy bármelyik hatalmas móka már önmagában is!

20240718_170036_0000.png

  • Olvastatok már fel képregényt, ami egy általatok ismeretlen nyelven íródott? Számunkra a véletlen sodorta ezt a lehetőséget egy portugál Kacsamesék képében, azóta pedig óvodás kislányunk rendszeresen pályázik az egész képregénygyűjteményünkre. A nevetés garantált, akár szülőként próbáljátok ki, akár ha a gyerekeket bízzátok meg azzal a feladattal, hogy maguk találják ki a történeteket a képek alapján. Olvasni még nem tudó kicsiknél könnyebb a választás, hiszen bármilyen nyelvű kiadvány szóba jöhet, egyébként pedig kereshettek a könyvtárban megfelelőket. 

  • Hozzatok létre olvasási kihívásokat! Akár egy bizonyos számú könyv elolvasása, különböző - esetleg újdonságot jelentő - műfajú könyvekkel való ismerkedés, vagy bármi más is lehet a játék célja, a versennyel meghozhatjuk a gyerekek kedvét az olvasáshoz, pláne, ha apróbb ajándékokat is kilátásba helyezünk jutalmul a kihívást teljesítőknek.

  • Szünidei könyvajánlónkban a Móra Kiadó újdonságai között szemezgettünk, itt elolvashatjátok, ha még nem tettétek meg korábban!

Természetközeli tevékenységek

A szabadban töltött idő lehetőséget ad a mozgásra, ami hozzájárul a gyerekek fizikai fejlődéséhez és egészségéhez, ráadásul nagyságrendekkel több időt képesek eltölteni kint, mint a négy fal között, miközben sokszor önmagukat foglalják el önállóan. A természet rengeteg megújuló felfedeznivalót, tanulási lehetőséget tartogat kisebbek és nagyobbak számára egyaránt; a növények, állatok, az ökoszisztéma megismerésével együtt megtanulják tisztelni és értékelni a környezetüket.

20240718_173613_0000.png

Miket csinálhatunk közösen a természetben?

  • Túrázás és séta: Menjünk el egy közeli erdőbe vagy parkba, és fedezzünk fel különböző útvonalakat, használjunk térképet, akár rajzolhatunk is saját verziót, és közben mesélhetünk gyermekeinknek a természet érdekességeiről, játékokat találhatunk ki, versenyezhetünk, vagy akár a következő pontokból is bevethetünk bármit!

  • Kincsvadászat: Szervezzünk kincsvadászatot, ahol a gyerekek különböző természetes tárgyakat gyűjthetnek, mint például különböző formájú leveleket, terméseket, köveket vagy virágokat! Ha van kedvük, képeket is alkothatnak belőlük pihenésképpen.

  • Kertészkedés: Ültessünk közösen virágokat, zöldségeket vagy gyógynövényeket, és gondozzuk őket! A várakozás, a megfigyelés, a növényápolás egyaránt nagyon izgalmas, a legkisebbek kedvencéről, az öntözésről nem is beszélve! 

  • Természetmegfigyelés: Vigyünk magunkkal egy nagyítót vagy távcsövet és nézzük meg közelebbről a rovarokat, növényeket, vagy akár a talajt. Egy madárhatározó segítségével nemcsak megfigyelhetjük a különböző madárfajokat, de be is azonosíthatjuk őket. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tippet, melyeket felhasználva ti is tehettek a madarak és élőhelyük védelme érdekében, és amiken keresztül az egész család kapcsolódhat a természethez, erre a linkre kattintva pedig ötleteket adunk ahhoz, hogy a gyerekek maguk is tevékenyen részt vehessenek a méhek életkörülményeinek javításában.

  • Piknikezés: Ehhez aztán tényleg nem kell semmilyen különleges felszerelés, csak egy pléd vagy pikniktakaró, és amit egyébként is uzsonnáznánk. Kedvenc finomságaikat a gyerekek akár maguk is összeválogathatják, persze ha nem csak csokiból! A helyszín lehet a kert, a közeli park, vagy távolabb a természetben, ahol élvezhetik a szabadban való étkezés örömét és a felhőtlen játékot! Sokszor egy tál almát is szívesebben esznek meg a fűben üldögélve, mint bárhol máshol!

20240718_173546_0000.png
Ezek a tevékenységek nemcsak szórakoztatóak, hanem értékes tapasztalatokat is nyújtanak a gyerekeknek, amelyek hosszú távon is pozitív hatással lesznek rájuk.

Mentőötlet: ottalvós bulik szervezése

A gyerekek többsége alig várja, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy valamelyik barátjánál aludhasson, és a szülőknek is hasznos rávezető gyakorlat egy ilyen alkalom, például egy hosszabb táborozás előtt. Amíg a gyerekek önállóságot tanulnak, fejlesztik szociális készségeiket, és egy igazán izgalmas móka részesei lehetnek, a felnőttek némi szabadidőhöz - vagy sok esetben munkaidőhöz - juthatnak, amit persze egy másik időpontban viszonozhatnak a vendéglátóknak, így mindenki jól jár. Vidám játékokkal, finom ételekkel emlékezetessé tehetjük ezeket az estéket. 

Ezekkel a tevékenységekkel a gyerekek tartalmasan és szórakoztatóan tölthetik a nyári szünetet, miközben értékes emlékeket szereznek. Próbáljátok ki azt, amelyik kedvetekre való és osszátok meg velünk bátran a ti kedvenc ötleteiteket! Ha elég összegyűlik, készítünk egy újabb gyűjteményt belőlük!

Kövessetek minket PinterestenTikTokon

Facebookon és Instagramon is, hogy semmiről ne maradjatok le!  

Képek forrása: Színes Ötletek archívum, Pexels, Canva

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1918446011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

inktober_2024_300_x_250_keppont_20241002_135455_0000.png

Programajánló

okt-6-ig_sk_m_b_p_300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása