Színes Ötletek

a kézügyes blog

5+1 hasznos tipp a méhek napjára

A legelőtől az itatón át a tudatos mézvásárlásig. 

bee_blogcover.jpg

1994 óta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére április 30-án tartjuk a méhek napját! Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. A jeles esemény apropóján arról gyűjtöttünk össze néhány gondolatot, hogyan tudjuk felhívni az ovis és kisiskolás korosztály figyelmét a méhek munkájának fontosságára, hogyan tudjuk közelebb hozni hozzájuk ezeket a félelmetes darazsakhoz csak nyomokban hasonlító, jobbára ártalmatlan rovarokat, és ötleteket adunk ahhoz, hogy maguk is tevékenyen részt vehessenek a méhek életkörülményeinek javításában, hiszen nagyban felelősek a termések minőségéért, a biológiai sokféleségért, a növények beporzásért és persze a méztermelésért is! Legyetek ti is méhbarátok!

bee_flowers_1.jpg
Ültessetek méhlegelőt! 

Az egyik legjobb, ugyanakkor a legegyszerűbben kivitelezhető tevékenység, amit a méhek érdekében végezhetünk, ha virágokat ültetünk! A repce, az akác és napraforgó csak bő egy hónapig virágzik, érdemes tehát tavasztól egészen késő őszig megfelelő táplálékot adó növényekről gondoskodnunk. Válasszatok olyan virágokat, amelyek sok nektárt és pollent tartalmaznak, mint a zsályafélék, a lucerna, a levendula, a margaréta, vagy vessetek kifejezetten erre a célra tervezett magkeverékeket!

Bánjatok óvatosan a méhekkel!

Fontos, hogy a gyerekek megtanulják, hogy a méhek nem ártanak, ha nem zavarják őket! Tanítsuk meg nekik, hogy ne üssék le, és más módon se bántsák a méheket, ne próbálják megfogni őket! Ellenben tisztes távolságból izgalmas élmény lehet számukra, ha közösen megfigyelitek, hogyan szorgoskodnak a virágok között! A szemfülesek azt is megláthatják, mennyire eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek a különböző fajok.

bee-3535796_1280.jpg

Készítsetek méhitatót!

Bármilyen sekély tálból vagy edényből készíthető méhitató, amelybe vizet, kavicsokat vagy úszó fadarabokat teszünk. A méhek így biztonságosan ihatnak anélkül, hogy beleesnének a vízbe, ugyanakkor ne lepődjünk meg, ha kertünk kismadarai is osztoznak velük a helyen!

Fontos! A méheknek akkor segíthettek, ha tiszta vizet - és semmiképpen nem cukrosat - tesztek az itatóba! 

A természetes környezet védelme

A természetes környezet megőrzése és tisztántartása segít a méheknek, hogy megtalálják a szükséges táplálékot és menedéket, valamint hogy egészségesek maradjanak! Bár a permetezőszerekkel kapcsolatban nyilvánvalóan nem gyermekeink a döntéshozók, beszélgethetünk velük arról, hogy mi magunk miért nem használjuk ezeket vagy ha igen, hogyan tehetjük ezt úgy, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzuk vele az élővilág számára. A szemétszedés pedig mindig jó alkalmat jelenthet a szemléletformálásra akár otthon, az utcán vagy a zöldövezetben tesszük!

shelby-cohron-uqwbktu-2ek-unsplash.jpg

Tudatos mézvásárlás

Beszélgethetünk a gyerekekkel a méz szerepéről, és arról, miért érdemes helyi méhészektől vásárolni mézet, hiszen ezzel a döntéssel nemcsak a méhekkel és a környezettel felelősségteljesen bánó helyi termelőt támogatunk, hanem általában természetes, hozzáadott cukrot vagy mesterséges adalékanyagokat nem tartalmazó, tiszta mézet fogyaszthatunk. Ha tehetitek, menjetek el egy-egy méhészek által tartott előadásra, interaktív bemutatóra, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg ezzel a különleges szakmával. 

Közös kézügyeskedés

A gyerekekhez szinte minden téma közelebb hozható közös kézműves tevékenységekkel és játékokkal, nincs ez másképp a méhekkel kapcsolatban sem. Készítsetek valamit közösen, ami bármi lehet a legkisebbekkel is kivitelezhető ujjlenyomatos festménytől kezdve a repülő papírméhecskén keresztül az újrahasznosított alapanyagokból épített kaptárig, és a méhecskehotel készítéséről sem maradtatok még le. Bár az ideális időpont február vége és március eleje, egész nyáron számíthattok még lakókra! A galérában összegyűjtöttük a kedvenc ötleteinket!

Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket PinterestenTikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A képek forrása: Unsplash, Pixabay, Pinterest: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5018393753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

lginsta_1200_1.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása