Színes Ötletek

a kézügyes blog

Színpompás madársereg a Nebulo-sarok következő fejezetében

1000x522_blog_cover_20240508_163748_0000.png

A mai jeles napon mi más lehetne a Nebulo-sarok témája, ha nem egy cuki, színes, mindenféle játékra kapható madársereg?! A Madarak és fák napjára egy ötletgyűjteménnyel is készültünk, amiben a kisebbek által, vagy velük együtt is végrehajtható gyakorlati tippeket találtok a témához kapcsolódóan, vagy általában kertünk, erdeink madarainak védelme érdekében. A folytatásban pedig a kreatív foglalkozásokra fókuszálunk, hiszen a szórakoztatáson túl ezeket is bevethetjük a szemléletformálás és a környezeti nevelés eszközeként, akárcsak az olyan tapasztalati tevékenységeket, mint a madármegfigyelés, itató- vagy odútelepítés, faültetés, vagy az ismeretterjesztő kiadványok lapozgatása. Természetesen az ötletek jól jöhetnek egy esőnapon vagy az oviszünetben is, ahogy az előző fejezetben szereplő kartonpapírból összeállított űrhajót és utasait sem csak az űrhajózás világnapján készíthetitek el. Interaktív madárles a folytatásban: színes papírt, filctollat, ollót, ragasztót és újrahasznosítható alapanyagokat elő!  

Amire szükségetek lehet:

1. Főszerepben az újrahasznosítás

Akár két-háromévesekkel is elkészíthetitek ezeket a mókás madarakat, amikhez használhattok fonaldarabokat, újságpapírt, krepp-papír galacsinokat, és a korábbi kézügyeskedések mindenféle maradékát. A nagyobbak már a miltonkapocs, vagy ahogy sokan ismerik, jancsiszög rögzítésével is elbánnak egyedül, a kisebbeknek ehhez kellhet egy kis segítség. 

madarak_1.jpg

A ragasztóval bekent felületet akár "bele is márthatják" az előzőleg összekészített apró hozzávalók halmazába, de a kis darabok elhelyezése és felragasztása nagyszerűen fejleszti a koncentrációt és a finommotorikus mozgásokat.

madarak_2.jpg

2. Repülj madár, ha lehet!

És miért is ne lehetne, hiszen az innen letölthető sablon alapján, vagy akár szabadkézzel megrajzolt és kiszínezett, majd pálcára ragasztott madárkánk szárnyai egy zsinór segítségével mozgathatók. A megjelenését kedvetek szerint alakíthatjátok, használhattok színes papírt, megmaradt csomagolóanyagokat, filctollakat, ceruzákat, akár még temperát is!

madarak_3.jpg

A madárka összeállítása nagyon egyszerű! Először is vágjátok ki az elemeket papírból! A szárnyak és a test formázáshoz érdemes kicsit vastagabbat választanotok, a begye lehet vékonyabb színes-, vagy mintás csomagolópapír is. Színezzétek a testrészeket, ahogy szeretnétek, rajzoljatok vagy ragasszatok szemeket és csőrt is neki! Végül ragasszátok egymáshoz a köröket a térbeli megjelenítés kedvéért, de ezt a lépést akár ki is hagyhatjátok!

madarak_4.jpg

 A szárnyakat rögzítsétek a testhez a kapcsokkal, majd egymáshoz is a cérnával, a képen látható módon! 

madarak_5.jpg

Fordítsátok meg és reptessétek a cérna segítségével!

madarak_6.jpg

3. Madaras ujjbábok számtalan variációban

Ezek a végtelenül egyszerűen meghajtogatható ujjbábok mókás játékok főszereplői lehetnek, elkészítésük pedig nemcsak kiváló kreatív időtöltés, de nagyszerű módja az otthon vagy az irodában felhalmozódott nyomtatványok újrahasznosításának is.

madarak_7.jpg

Hajtogassátok meg a képeken látható módon a madárformát, majd rajzoljátok meg a jellegzetességeit! Mókás elfoglaltság az is, ha teljesen a fantáziátokra bízzátok magatokat alkotás közben, és képzeletbeli mintázatokat hoztok létre. Ugyanakkor a gyerekek - főleg a nagyobbak - sokat tanulhatnak abból, ha egy madárhatározó vagy más képgyűjtemény alapján megpróbáljátok stilizálni az egyes fajok sajátosságait, különleges jegyeit, hogy az egyébként a papír által meghatározott nem túl jellegzetes forma minél jobban hasonlítson a kiválasztott madárra.

Origami lépésről lépésre:

madarak_9_origami.jpg

madarak_8.jpg

A sorozat következő fejezetében további kézügyeskedésre invitálunk benneteket, tartsatok velünk! Kövessetek minket Pinteresten, TikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy arról se maradjatok le!  

kenofejes_banner.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2318399417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

lginsta_1200_1.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása