Színes Ötletek

a kézügyes blog

Újra itt a Színes Medvehét! - 10+1 macis kézügyes ötlet gyerekeknek, letölthető sablonokkal

szines_medvehet_20240129_091430_0000_1.png

Tavaly egy óvodai faliújságot olvasva döbbentünk rá, hogy az adott héten bizony már vége is végtelennek tűnő januárnak, és a néphit szerint hamarosan előbújik barlangjából a medve, hogy megjósolja, meddig tart még a hideg. Így indult a Színes Medvehét, és mivel az előrejelzést idén is hatalmas kíváncsisággal várjuk - meg mert a visszajelzések alapján szerettétek a sorozatot - most itt a folytatás! Ezen a héten medvékkel kapcsolatos érdekességekre, fejtörőkre és persze kézügyes ötletekre számíthattok szinte minden nap, emellett egy kedves nyereményjátékkal is készülünk. Olvassatok tovább!

A hagyományteremtő céllal létrejött cikksorozat első fejezetében tíz, medvékkel kapcsolatos érdekességet gyűjtöttünk össze, amik között sok minden felbukkant az ősszláv nyelvtől Billy Murray-n át az Egyesült Államok 26. elnökéig. Ha nem hiszitek, olvassátok el ITT! A tematikus hetet ebben az évben a korábbiakból szemezgetett kreatív ötletekkel kezdjük és hamarosan újabbakkal is jelentkezünk. 

A jósok jósa

Az európai néphit szerint ha február 2-án, gyertyaszentelő napján a medve barlangjából előbújva meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és tovább alszik, mert még negyven napig kitart a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen megérkezik a tavasz. Egyes helyeken ugyanennek a hiedelemnek a borz, máshol a farkas a főszereplője, Észak-Amerikában pedig az erdei mormota tölti be az időjós szerepét.

1. Mackó koma tojástartóból

A tojástartó igazán jól használható kreatív alapanyagként, hiszen a kisebbek is könnyen tudnak vele bánni; rajzolhatunk vagy festhetünk rá, és talán az sem mellékes, hogy ingyen rendelkezésünkre áll. Ha mi magunk nem is fogyasztunk tojást, vagy nem olyan mennyiségben, ahogy az ötleteink alapanyagigénye kívánja, a piacon vagy a zöldségesnél könnyen szert tehetünk ilyen tartókra. ITT és ITT további ötleteket és segítséget is találtok a megvalósításhoz!

2. Medveálarc papírtányérból

Bár a farsangi mulatságokon a rendelkezésre álló alapanyagok, a szülők, nagyszülők kézügyessége vagy anyagi lehetőségeik függvényében egészen komplex jelmezben is megjelenhetnek a gyerekek, hatalmas móka, ha öltözetüket maguk tervezhetik meg, netán részben vagy egészben el is készíthetik. Egy ilyen papírtányér-alapú medveálarcot akár bölcsis vagy ovis korú kicsikkel is elkészíthettek, igazán nem kell hozzá sok minden, ráadásul a festés tekintetében többféle technikát is kipróbálhatnak a gyerekek.

bearmask.jpg

A papírálarcok festhetők akril-vagy vízfestékkel, temperával, díszíthetitek filctollal, színes papírral vagy akár a kertből szedett természetes alapanyagokkal is. Különleges felületeket hozhattok létre, ha például ecset helyett szivaccsal viszitek fel a festéket, vagy kipróbálhatjátok a Nebulo legújabb termékét, a legkisebbek kezek számára is kézreálló kenőfejes temperát. akár foltos, akár homogén felületet szeretnétek létrehozni. 

nebulo-kenofejejs-tempera-cut.jpg

3. Papírmackó az otthoni időjósláshoz

A játékos időjóslás kiváló alkalom a közös kézügyeskedésre, tehát ha van kedvetek, készítsétek el ezt a kedves papírmackót, és játsszátok el vele a jelenetet, ahogy ti szeretnétek! A részletes útmutatót és a letölthető sablont ITT találjátok meg!

4. Egyszerűen elkészíthető ujjbáb színes papírból 

Percek alatt összeállíthatjátok ezt a kedves papírmackót, amit aztán mozgásba is hozhattok ujjaitok segítségével. Az előző ötlethez hasonlóan a saját rajzotokat, vagy az INNEN letölthető sablon alapján kivágott formákat csak egymáshoz kell ragasztanotok és kezdődhet is a játék! A pomponból készített orrot és a mozgó szemeket filctollal is megrajzolhatjátok. 

fingerpuppet.jpg

5. Origami mackók kisebbeknek, nagyobbaknak

Ha érdeklődtök az origami iránt, IDE kattintva egy egyszerű és egy bonyolultabb lehetőséget is találtok a medvehajtogatásra. A képen látható macit a lépésről lépésre képsorozat alapján készíthetitek el, vagy ha már rendelkeztek némi tapasztalattal az origamizásban, egy viszonylag könnyen követhető videó alapján is dolgozhattok.

0_1_13.jpg

6. Medvebarlang kartondobozból 

Ha már van medvénk, legyen barlangja is, hiszen így tudjuk igazán hitelesen eljátszani a jelenetet! Nem kell hozzá más, csak egy használt kartondoboz, színespapír és némi szabadidő. Ebben az egyszerű ötletben épp az a jó, hogy nagyon könnyen alakítható saját elképzeléseitek szerint, vagy annak függvényében, milyen alapanyagok állnak rendelkezésre - akár a karácsonyi csomagolók ép részeiből is dolgozhattok! Az elkészítés menetét ITT találjátok meg.

7. Rizsképek macis verzióban

Rizsszemekkel egészen új struktúrát adhattok rajzaitoknak, festményeiteknek. Rajzoljátok meg a medve fejének körvonalát a kartonra és fessétek ki barnára, esetleg feketére vagy fehérre! Amíg szárad, vágjátok ki a maci füleit, szemeit és az orrát színes papírból, majd ragasszátok őket a helyükre! Az INNEN letölthető sablont is használhatjátok. A kimaradó felületet kenjétek be ragasztóval, és szórjátok rá a rizst - ez lesz a legjobb móka! 

img_9356-768x1024_2.jpg

A rizs színezése

A festett rizs nagyon sok kreatív ötlet, finommotorikát fejlesztő gyakorlat és szenzoros játék alapja, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető. Tegyetek egy csésze rizst zárható tasakba, majd adjatok hozzá néhány cseppet a kívánt színű akrilfestéketekből. Kisebb gyerekeknek készíthettek ételfestékkel színezett rizst is ugyanezzel a módszerrel. Zárjátok le a zacskót és rázzátok addig, amíg nagyjából egységes színt kap minden szem. Ezután öntsétek ki a rizst sütőpapírra és hagyjátok megszáradni! 

8. Mókás mackók kezetek nyomán

A kicsik által nagyon kedvelt kéznyomatos, vagy körvonalas technikát sok minden más mellett a mackóalkotás érdekében is bevethetjük, mindössze olyan alapvető eszközök kellenek hozzá, mint a színes papír, olló, ragasztó vagy a filctoll. 

handprintbear_v2.jpg

9. Fakorong képek egyszerűen

Otthon is elkészíthető, de hobbiboltokban biztosan kapható fa korongok adták az alapot kedvenc állataink portréjához, amiket akár dekorációként is használhatunk. A díszítéshez mindenféle eszközt alkalmazhattok, amivel szerettek dolgozni, például akrilfestéket, különféle markereket, gyapjúfilcet és más természetes anyagokat is. 

10. Zsinóros medve

Természetesen nem egy új fajt fedeztünk fel, hanem egy régi, jól bevált technikát vettünk elő ismét! A kreatív újrahasznosítás egy általunk is nagyon kedvelt módja, amikor kartonból kivágott formákat maradék fonallal, spárgával vagy szalaggal mindenféle rendszer nélkül, csak sokszor körbetekerünk. Készítettünk már ezzel a módszerrel sok mindent a húsvéti kopogtatótól a szívecskés girlandig, miért maradna ki a medvékhez kapcsolódó kreatív ötletek sorából? 

zsinoros_medve.jpg

10+1. Babacsinta medve módra

Az utolsó tippünk egy mackós finomság, ami nevével némileg ellentmondóan nálunk a felnőttek kedvence is, nemcsak cuki, hanem tápláló és egészséges is. A medvehét egyik reggelijeként mi biztosan bevetjük ezt az egyszerű receptet, amit más formában egyébként is gyakran elkészítünk. 

Recept:

1 banánt, 0.5 dl vizet, tejet vagy növényi tejet és 1 tojást összekeverünk 2-3 evőkanál liszttel. Mi általában zablisztet használunk, amiből kevesebb kell, ahogy a teljes kiőrlésűből is. Pár percig állni hagyjuk a tésztát, majd tapadásmentes serpenyőben akár olaj nélkül kisütjük. Banánkarikákkal, aszalt vagy friss gyümölccsel tálaljuk!

img_3241.jpg

nebulo-medvehet-banner-0129.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, illetve PinterestenFacebookon és Instagramon, hogy a következőről se maradjatok le! 

Fotók: Színes Ötletekabcdeelearning.comlifeasmama.comourkidthings.comtheottoolbox.comemelbedesign.com.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9518311783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása