Színes Ötletek

a kézügyes blog

Készítsétek el velünk a kedvenc vadállataitokat tojástartóból!

0_122.jpg

Az ENSZ közgyűlése éppen tíz évvel ezelőtt, 2013-ban nyilvánította március harmadikát a vadon élő állatok világnapjává. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékét. Ebben a cikkben számos érdekességet olvashattok a témával kapcsolatban, a folytatásban viszont amolyan Színes Ötletek módra hívjuk fel a figyelmet a jeles napra, egyben az élő környezetünk védelmének fontosságára - azaz kreatív mókázásra invitálunk titeket! A kézügyeskedés elsődleges hozzávalója a kreatív alapanyagként is kiválóan felhasználható, a legtöbb háztartásban megtalálható tojástartó. Engedjétek szabadon a fantáziátokat, fessetek, rajzoljatok, ragasszatok, és készítsétek el kedvenc vadon élő állataitokat!

Szerencsére többféle tojástartó létezik, nemcsak méret, hanem forma tekintetében is, kombináljátok bátran a lehetőségeket! A leggyakrabban vásárolt 10-es kiszerelés belső, kúpos fele is nagyon jól hasznosítható, de a nagy, tálcás kiszerelésű tojás kupolaszerűen kialakított tartója is. Ha nem szoktatok nagyobb mennyiségű tojást vásárolni, a piacon vagy a zöldségesnél találhattok szabadon elvihető darabokat, amikkel kiegészíthetitek az otthon összegyűjtött készletet.

1_230.jpg

A tojástartó szépen festhető vízfestékkel, de az akriltól az effektfestékekig bármit bevethettek, ami van a fiókban, beleértve a filctollkészletet is. Kiegészítésképpen pedig használhattok apró filcdarabokat, színes papírt, zsenília drótot, felragasztható szemeket, tollakat, pomponokat, amit csak szeretnétek! Mi a ragasztáshoz a jól bevált ragasztópisztolyt vettük elő, de ha türelmesebbek vagytok, és kivárjátok a száradási időt, hagyományos papírragasztóval is nekiláthattok.

Ebből az alapformából nagyon sokféle állatot létrehozhattok!

8_124.jpg

A szavannák állatai közül sajnos számos faj szerepel a veszélyeztetett állatok listáján, amik közül csak a legnépszerűbbeket készítettük el. Ha szeretnétek bővíteni a sort, hasonló módszerrel  készíthettek csimpánzt, orrszarvút, gepárdot vagy éppen óriáskengurut.

Tudtátok?

A csimpánzok az ember legközelebbi rokonai. A rendszertani nembe tartozó két faj, a közönséges csimpánz, és a bonobó, más néven törpecsimpánz - melyeknek súlya és magassága nevük ellenére nem különbözik jelentősen a közönséges csimpánzokétól, csak karcsúbb alkatuk miatt kisebbnek tűnnek - génállomány terén egyaránt 98,7 százalékos egyezést mutatnak az emberrel, míg a két majomfaj összevetésekor ez az érték 99,6 százalék. Mindkét közeli rokon a veszélyeztetett fajok közé tartozik, bonobók már csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kongó-medencében, főként a Salonga Nemzeti Parkban élnek. 

7_136.jpg

5_192.jpg

A legveszélyeztetettebb tengeri fajok a puhatestűek, a korallok és a tüskésbőrű állatok, de őket igazán nehéz lenne bevonni ebbe a játékba. A kék bálna, a cserepesteknős és számos cápafaj éppúgy megérdemli a figyelmet, ugyanakkor könnyebben formázhatjuk meg őket ebből a viszonylag kötött formájú alapanyagból. A szárazföldön sután mozgó királypingvin a vízben szinte repül, amikor több méter mélyre lemerül halakból álló táplálékáért. Bár klasszikus értelemben véve nem tengeri állat, azért őt is ebben a bekezdésben említjük. 

2_219.jpg

Tudtátok? A röviduszonyú makócápák fennmaradását a túlhalászat fenyegeti, akik bár járulékos zsákmányként kerülnek a halászhajók hálóiba, a piacon mégis könnyen értékesíthetők, hiszen uszonyuk Ázsiában ínyencfalatnak számít.

16_36.jpg

3_212.jpg

Végül számos gyerek kedvence, a vörös róka következik, akinek közeli rokona, az abesszin róka - más néven kaber vagy etióp sakál - rendkívül veszélyeztetett faj.  A legnagyobb fenyegetettséget számukra az jelenti, hogy a háziállatok bejuthatnak a rókák élőhelyére és veszettséget terjeszthetnek.

6_159.jpg

4_199.jpg

A galériában az elkészítés menetéről is találtok néhány fotót.

Ha ti is kedvet kaptatok ehhez a tojástartós mókához, mutassátok meg nekünk is kedvenc állataitokat! A képeket akár a Facebook poszt alatti hozzászólásban, akár a Színes Ötletek Alkotói Csoportjában közzé tehetitek, vagy küldhetitek közvetlenül nekünk a szinesotletek.blog.hu@gmail.com e-mail címre.

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket  Facebookon és Instagramon is, ahol további ötletekkel találkozhattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4118062326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása