Színes Ötletek

a kézügyes blog

Bemutatkozik a szülinapos helART Alkotóműhely - Fajáték-körkép 2. rész

blog_cimlap_3.jpg

A helART Alkotóműhely először akkor került fókuszba nálunk, amikor kedves barátainknak kerestünk olyan ajándékot, amivel köszönthetjük őket második gyermekük érkezése alkalmából, egyben az elsőszülöttnek is játék, természetes alapanyagú, és kapcsolódik hozzájuk. Tekintve, hogy közös családi kedvencük, ha úgy tetszik, totemállatuk a csiga, gondolkodás nélkül csaptunk le arra a négytagú, ölelkező csigacsaládra, amit Nagy-Somlai Helga kézzel készült fajátékai között találtunk, és aminél kedvesebbet nem is tudtunk elképzelni. Nem volt kérdés, hogy a Fajáték-körkép szervezése kapcsán őt is megkeressük, és mivel éppen ezen a héten tartja műhelye születésnapját, a folytatásban vele készült interjúnkat olvashatjátok, amiben sok minden kiderül a fajátékok csodavilágáról.

A Fajáték-körképről

Manapság reneszánszukat élik a fából készült játékok. Talán számotokra sem meglepetés, hogy mi is nagyon szeretjük őket, ezért úgy gondoltuk, érdemes alaposabban is foglalkoznunk a témával. Jellemzően hihetetlenül ötletes, szépen kivitelezett, a gyerekek fantáziáját és kézügyességét fejlesztő, természetes alapanyagú játékokról van szó, amik tartós és környezetbarát alternatívát jelentenek a sokszor csak ideig-óráig használható műanyagok helyett. A készítők pedig gyakran olyan családok, anyukák és apukák, akik saját gyermekeikkel szerzett tapasztalataikkal egészítik ki szakmai tudásukat, és szívvel-lélekkel, saját kezűleg készítik el azokat a kedves figurákat, melyek évekig lehetnek kisebbek-nagyobbak kedvencei.

A hazai játékkészítők között szoros a kötelék, sok mindenben segítik egymást, legyen szó tudásuk megosztásáról, vagy akár közös promóciók szervezéséről. Mi is egy ilyen, több műhely és vállalkozás által szervezett játék kapcsán figyeltünk fel a rendkívül szimpatikus, egymást támogató közösségre, akikkel most induló sorozatunk fejezeteiben külön-külön is megismerkedhettek. Bízunk abban, hogy a Fajáték-körkép kitűnő inspiráció lesz mindazoknak, akik kézműveskedéssel töltik napjaikat, akik szeretnék komolyabban venni a hobbijukat, vagy azoknak a kismamáknak, akik úgy érzik, támadt egy jó ötletük, és egy kis megerősítésre, biztatásra van szükségük, hogy belevágjanak a megvalósításba. 

ren05854.jpg

A bútorok felől a játékok világába

Helga viszonylag rövid ideje foglalkozik játékkészítéssel, de nem egy teljesen éles váltás után érkezett ebbe a világba. Korábban Sopronban volt egy üzlete, ahol bútorfestéssel foglalkozott, workshopokat tartott.

„Egyszer megkeresett egy hölgy, hogy segítsek neki natúr verzióban készült fa kirakója szivárványszerű festésével kapcsolatban. Hihetetlenül tetszett a maga játék, a forma, az anyag, ez lendített tovább a folytatáshoz: vajon hogyan lehetne hasonlókat készíteni? Innen nem volt megállás, két napon belül ott volt a műhelyemben a szerszám, ami a kivágáshoz kell. Azon túl, hogy eleve bútorokkal, azaz fával foglalkoztam, a férjem több mint 30 éve asztalos vállalkozóként dolgozik, így ő rengeteget segít nekem szakmai szempontból az anyagválasztástól a feldolgozásig mindenben, és az alapanyagokat sem valamelyik barkácsáruházban kell beszereznem. Fenntarthatóság szempontjából sem mindegy, hogy sokszor én még tudom hasznosítani az ő műhelyéből kitermelődő alapanyag darabokat, amik méretükből adódóan bútorkészítéshez már nem alkalmasak.

Ehhez a munkához is speciális infrastruktúra szükséges akár a szállításra, akár a feldolgozásra gondolunk, és ha a nulláról kezdi valaki, nem biztos, hogy megéri egy félmilliós gyalugépet megvásárolni három kiselefánt elkészítéséhez. Nekünk ott van a műhely, így nem kell kiszerveznem az összes speciális eszközt igénylő feladatot. Azokat a munkafolyamatokat adom át külső vállalkozónak, amihez CNC famegmunkáló gépekre van szükség, ezeknél a tervezés és az utómunka az én feladatom. Van még egy virtuális asszisztensem, aki a webshop és az adminisztráció körüli teendőkben segít.”

ren05784-edit.jpg

A rajzolástól az utolsó simításokig

A két fentebb említett feladattól eltekintve voltaképpen minden másért Helga felel. Erről így mesélt nekünk: 

„Én találom ki, tervezem és rajzolom a játékokat, saját kezűleg vágom ki, csiszolom, festem és kezelem őket. A kézi termékellenőrzés és csiszolás ezeknél kiemelten fontos, hiszen nem lehet éles, hegyes, és még a festést követően is szükséges újabb csiszolás. Az inspirációt, az átfedéseket nem lehet kizárni a folyamatból, de minden termékemet én magam rajzolom, és még az olyanoknál is próbálok egyediséget csempészni a tervezésbe, mint például a szivárvány, aminek ugye adott a formája. Személyes kedvenceim a fa fejlesztő játékok, a tanulótáblák, amik nem túl gyakran felbukkanó termékek itthon. A leveles formabeillesztő játékban egészen különleges, hogy minden levél az adott fa anyagából készül: magam rajzoltam őket, és elérhető olyan verziója is, aminél bogarak is rejtőznek a levelek alatt. A szivárványaimnál a forma tekintetében nincs akkora mozgásterem, ezért azokat azzal teszem egyedivé, hogy nálam minden ív más fából készül.”

274472923_7491853527556510_8355630209686576584_n.jpg
ren05905.jpg

Miért válasszon bárki fajátékot?

Helga szerint számos érv szól a fajátékok vásárlása mellett, praktikus és edukációs szempontból egyaránt. 

„Az első és legfontosabb a fenntarthatóság. Egyrészt mert van egy körforgás, amit képvisel, másrészt mert sokkal tartósabb, mint bármelyik műanyagból készült társa. Személyesebb ok, mégis ide tartozik sajátos tapintása, a fa illata. A gyerekekre gyakorolt hatása szempontjából is lehet értelmezni a kérdést. Ezek általában úgynevezett nyílt végű játékok, amik nagyobb szabadságot adnak a gyermeki fantázia szárnyalásának, kreativitásra és önállóságra ösztönöznek, szemben egy három ponton megnyomható, csörgő-zenélő, színes játékkal, ami csak szimplán ingert biztosít. Egyszerű példával élve egy bot lehet bármi, akár varázspálca, akár horgászbot, vagy eszköz a rajzoláshoz.”

Korosztályos ajánló

Nagyjából 3 éves kortól 8-9 éves korig lehet igazán jól kihasználni ezeket a játékokat. Hamarabb nem azért, mert nem adhatók nekik, hanem mert még nem tartanak ott, nincs rájuk szükségük. Ahogy Helga mondja, az újszülötteknek sem pörgetünk még szivárványt, hiszen a színeket még másképp érzékelik, mint a felnőttek.

„Az életkori besorolással kapcsolatban hamarosan fogok készíteni egy videót, ami segítségére lehet majd a szülőknek a választásban, hogy senkit ne érjen csalódás. A formákkal való ismerkedésnek van egy nagyon szép folyamata, amit nem érdemes siettetni, ráadásul a szülőnek is nehéz, ha túl hamar eljön az, amit már nincs mivel megugornia a következő játékválasztás alkalmával. Tehát ha CE minősítés és biztonság szempontjából vizsgáljuk, akkor adhatók kicsiknek is, nem okozhatnak semmilyen kárt, nem tartalmaznak apró részeket, amiket lenyelhetnének, nyál- és izzadtságálló anyaggal vannak kezelve, de több esetben felmerülhet az, hogy nem nekik való. Egy kicsit bonyolultabb kirakó nagyjából az 5-6 éves korosztálynak szól, de ez a gyermek beállítottságától is függ, hiszen valaki kirakózni szeret, valaki meg építeni, vagy bármi mást.”

fuzheto_fa_formak.jpg

Az inspiráció forrása a folyamatos megújulás

Helga szerint annak, aki hasonló tevékenységbe kezdene, nem árt tisztában lennie azzal, hogy törvényszerűen lesznek olyan ötletek és elképzelések, amik nem valósulnak meg - ezek a tapasztalatok viszont nem csak egy irányba hatnak. 

„Az elmúlt időszak nehézségei ellenére sem fordult még elő, hogy azt gondoltam volna, befejezem, és inkább mással foglalkozom, de ehhez elengedhetetlen a folyamatos megújulás képessége. Azok pedig a holtpontoknak köszönhetők. Mindig fut harminc ötlet a fejemben, amiből mondjuk három lesz, ami megvalósul, de ezek folyamatosan szinten tartják a lelkesedést, az energiát, mindig új kihívásokat állítanak elém, így válik lehetetlenné, hogy ellaposodjon a folyamat. Aki ilyesmivel foglalkozik, az nem nagyon szeret sorozatgyártani, ezt biztosan a többiek is visszaigazolják majd. Bármennyire is szerethető, amit kitaláltál, a századiknál már azt mondod, elég, és kitalálsz valami újat. Szerencsére a hazai vásárlóközönség ilyen szempontból nagyon hálás, mindig örömmel fogadják az újdonságokat. Ha nem így lenne, nem lenne inspiráció.”

Kedves emlékek

Az elhivatott munka és a minőségi termékek jutalma a nyilvánvaló visszajelzések mellett sokszor egy-egy hálás és izgalmas feladat képében is megvalósulhat. 

„Az egyik legnagyobb sikerélményem az volt, amikor tavaly október elején felhívtam a vásárlóim figyelmét, hogy a közelgő karácsonyra készülve mindenki gondoskodjon időben a rendelésről, nehogy kicsússzanak az időből. Két nap alatt 200 rendelés érkezett, így ezzel a lendülettel újabb posztot kellett írnom arról, hogy nem tudok több rendelést vállalni az évben. Ez a bizalom nagyon jól esett.  

Egy másik kedves történet, amikor Boldizsár Ildikó néprajzkutató, meseterapeuta tanítványai fogtak össze az egyetemen, hogy az együtt töltött időszak zárásaként egy személyes ajándékkal lepjék meg. Egy, a mesék által inspirált óriás kirakót rendeltek tőlem, aminek az elemei csupa népmesei motívumból álltak: csodaszarvas, táltos paripa, és hasonlók, amik mind-mind köthetők voltak a csoport tagjaihoz is valamilyen módon. Úgy adták át, hogy mindenkitől csak a saját figuráját kapta meg, végül neki kellett összeállítania a képet.”

image_50427393.JPG

"Csináld magad" játékok

Kézügyes blogként muszáj megemlítenünk, hogy a helART termékei között találtok olyanokat is, amiket saját kezűleg varázsolhattok személyessé. A PAKK-ok olyan szetteket tartalmaznak, amiket magatok állíthattok össze, csiszolhattok, festhettek, vagy más módon díszíthettek. A dobozok minden szükséges alkotóelemet tartalmaznak a pontos útmutatókkal együtt, így bármilyen extra felszerelés nélkül, akár segítség nélkül is összeállíthatók. Sokan vagyunk úgy vele, hogy amihez a saját munkánk is kapcsolódik, az szerethetőbbé válik, és nincs ez másként a gyerekeknél sem. Ha kis kézügyeseknek kerestek ajándékot, ezekkel sem lőhettek mellé. Egy szettet mi is kipróbáltunk, hamarosan olvashattok róla egy másik bejegyzésben.

30011121.jpg

A helART harmadik születésnapját ünnepli, nem is akárhogy!  A Játékok magyar készítőktől Facebook-csoport többi tagjával karöltve naponta szuper ajándékcsomagokat sorsolnak ki, ami újabb becsülendő példa arra, hogyan támogatják egymást ebben a közösségben. Csatlakozzatok az eseményhez, játsszatok, és ismerjétek meg őket is!

A Fajáték-körkép előző részének főszereplője a Cicckafark márka volt, róla ITT olvashattok. Tartsatok velünk itt, illetve a Facebookon és az Instagramon, hogy a következő fejezetről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1317913301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása