Színes Ötletek

a kézügyes blog

„Az újdonságok tervezése és kivitelezése mindig hatalmas inspirációt jelent.”
Bodor Luca, Cicckafark - Fajáték-körkép 1. rész

fajatek_korkep_blog_cimlapkep_20220712.jpg

Manapság reneszánszukat élik a fából készült játékok, és talán számotokra sem meglepetés, hogy mi is nagyon szeretjük őket, ezért úgy gondoltuk, érdemes alaposabban is foglalkoznunk a témával. Jellemzően hihetetlenül ötletes, szépen kivitelezett, a gyerekek fantáziáját és kézügyességét fejlesztő, természetes alapanyagú játékokról van szó, amik tartós és környezetbarát alternatívát jelentenek a sokszor csak ideig-óráig használható műanyagok helyett. A készítők pedig gyakran olyan családok, anyukák és apukák, akik saját gyermekeikkel szerzett tapasztalataikkal egészítik ki szakmai tudásukat, és szívvel-lélekkel, saját kezűleg készítik el azokat a kedves figurákat, melyek évekig lehetnek kisebbek-nagyobbak kedvencei.

A hazai játékkészítők között szoros a kötelék, sok mindenben segítik egymást, legyen szó tudásuk megosztásáról, vagy akár közös promóciók szervezéséről. Mi is egy ilyen, több műhely és vállalkozás által szervezett játék kapcsán figyeltünk fel a rendkívül szimpatikus, egymást támogató közösségre, akikkel most induló sorozatunk fejezeteiben külön-külön is megismerkedhettek. Bízunk abban, hogy a Fajáték-körkép kitűnő inspiráció lesz mindazoknak, akik kézműveskedéssel töltik napjaikat, akik szeretnék komolyabban venni a hobbijukat, vagy azoknak a kismamáknak, akik úgy érzik, támadt egy jó ötletük, és egy kis megerősítésre, biztatásra van szükségük, hogy belevágjanak a megvalósításba. Sorozatunk első részében Bodor Lucát, a Cicckafark fajátékok megálmodóját és készítőjét ismerhetitek meg.

1_181.jpg

Hogyan kezdődött? 

Talán sokan egyetértünk abban, hogy az anyaság, a szülővé válás teljesen átalakítja a fókuszt, nemcsak a mindennapi teendőket, de a munkához való viszonyt illetően is. Lucát, aki korábban gyerekpszichológusként dolgozott egy pedagógiai szakszolgálatnál, szintén gyermeke inspirálta arra, hogy játékokat készítsen saját kezűleg. A kézművesség egész életében fontos szerepet játszott, csak egy kis plusz merészség hiányzott a vállalkozás beindításához. Elsőként kisfia kedvenceit, görényt és madarakat készített fából, mivel nem talált olyat a piacon, amit elképzelt. Az ötletből akkora szerelemprojekt lett, hogy a vállalkozás elindulása óta eltelt szűk másfél évben már több száz fafigura került ki a kezei alól. Élethűen megfestett állatait azzal a céllal tervezi az elsődleges funkción, a játékon túl, hogy közelebb hozza általuk a természetet a gyerekekhez. A kollekció főszereplői a madarak, de a kínálatban egyaránt találtok háztáji és vadállatokat, még dinoszauruszokat is, valamint a játékot színesítő növényeket, tereptárgyakat, kirakókat.

2_174.jpg

8_102.jpg

„Hogy miért lett éppen Cicckafark? Az elnevezésen rengeteget gondolkodtam még az indulás előtt. Gyerekként a fülöpházi madárvártán táboroztam, ahonnan csodás emlékeket, szemléletet és a természettel való összhangot kaptam örökül. Szerettem volna ehhez kapcsolódni, és beugrott a sziki cickafark, ami ezen a vidéken nő. Ezért rózsaszín a virág a logóban, és nem fehér, mint a kertben növő cickafarké. Számomra a vidámságot, és játékosságot jelképezi, ráadásul apukám néha így becézett minket, ami még személyesebbé tette ezt a nevet.”

Az érme két oldala

Aki járt már hasonló cipőben, tudhatja, hogy egy egyszemélyes vállalkozás működtetése abszolút multifunkcionálist igényel. Luca egyedül végzi az összes feladatot, aminek csak egy szelete a termékek legyártása, azaz a tervezés, vágás, faragás, festés. Az ő feladata közösségi média kezelése, a kapcsolattartás, az adminisztráció is, melyek önmagukban is teljes embert igényelnének. Egy biztos, rendkívüli elszántság, lelkesedés, türelem, és viszonylag sok szabadidő kell ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozás.

3_166.jpg

Ha valaki tehetséges, de nincs érzéke a reklámozáshoz, vagy túl nagy terhet jelent az adminisztratív feladatok elvégzése, nincs kellő elszántsága a rengeteg utánajáráshoz az alapanyagokkal vagy a vállalkozás ügyeivel kapcsolatban, az szenvedni fog. A bizonytalan jövő is aggasztóan hat egy ilyen pici vállalkozásra, hiszen egy gazdasági válság közepén az embereknek érthető módon nem a fajátékok beszerzése lesz elsődleges fontosságú. De azt is megtudtuk Lucától, hogy azért közel sem csak árnyoldalai vannak ennek a műfajnak, ezért sem következett be a kezdetek óta még olyan holtpont, amikor inkább abbahagyta volna. De adjuk át neki a szót! .

 „Az újdonságok tervezése és kivitelezése mindig hatalmas inspirációt jelent. Ha megszületik a fejemben az ötlet, muszáj megcsinálnom, mert addig feszíti az agyam, míg el nem készül. Imádom az érzést, amikor az általam látott kép fizikai formában is megvalósul. Igyekszem minél élethűbbre faragni és festeni az állatokat. A madaraknál nagyon fontos, hogy a fajra jellemző jegyek megjelenjenek, így tulajdonképpen meghatározhatók a figurák. Sok madarász vevőm is van, akik kifejezetten szeretik, hogy nem egy random madarat vesznek, hanem erdei pintyet, csicsörkét, meggyvágót. Most épp vízimadarak készültek rendelésre, amikről sosem gondoltam volna, hogy bárki szeretné őket. Vannak lelkes gyűjtők, akik felnőttként, maguknak vesznek a figuráimból, dísznek.”

4_152.jpg

5_148.jpg

A sikerélmények és a közösség

Luca szerint az egyre növekvő érdeklődés, és a lelkesítő szakmai közösség más fajátékokat készítő műhelyekkel mind kitűnő visszajelzések.

„A legnagyobb sikerélményem eddig az volt, amikor először kellett felfüggesztenem a rendelésfelvételt, annyian szerettek volna a fafiguráimból. Ez nagyjából 3 hónappal az indulás után történt. Akkor már éreztem, hogy nem lesz gond, van rá kereslet és szeretik, amit csinálok.  A legfontosabb visszaigazolás az, amikor valakiből visszatérő vásárló lesz, hiszen már látta, kézbe fogta a termékem, és az is nagyon megtisztelő, amikor egyedi kérésekkel bíznak meg. A készítői közösség hihetetlenül sokat ad. Hiányzik az, hogy munkatársak között is forogjak néha, de a többiekkel kialakult online kapcsolat nagyon sokban kárpótol. Nem csak szakmai eszmecsere ez, hanem tényleg együtt örülünk, lelkendezünk vagy búsulunk, bosszankodunk. Hihetetlenül jó egy ilyen közösségbe tartozni.”

Ki válasszon fajátékot, és ki ne? 

A Cicckafark játékok kitűnő ajándékok lehetnek bármilyen korú gyerekeknek és akár természetkedvelő felnőttnek is, de biztonsági okokból Luca inkább 3 éves kor fölött ajánlja őket. Egyik legfőbb jellemzőjük a tartósság. A műanyag, tömeggyártott játékok nagy része rettentően silány minőségű, és nagyon kiábrándító a kicsiknek, amikor valami, amit megszeretnek, idő előtt eltörik vagy tönkremegy. A kézműves fajátékok tartósak, strapabírók, könnyen javíthatók, nem néhány hétre vannak tervezve, a fa, mint anyag pedig önmagában is gyönyörű. Minden felhasznált festék, ragasztó, lakk és egyéb EN 71/3 szabványnak megfelelő, vagyis bátran adható gyerekeknek. A faanyag sem kezelt, így abból sem lehet baj, ha véletlenül megrágcsálják a legkisebb tulajdonosok. A vállalkozás nemrég kapta meg a Zöld minősítést, és kiemelten fontos, hogy minimális ökológiai lábnyommal dolgozzon.

Azért arról is megkérdeztük Lucát, van-e olyan, akinek nem ajánlja a játékait?  

„Aki a túláradó ingereket szereti. Ha valakinek kell, hogy zenéljen, világítson, magától guruljon, nem fog szeretni egy fajátékot. Ezekhez fantázia kell, épp emiatt elképesztően változatosan használhatók, de nyilván nem képes 25 különböző inger biztosítására. Nálunk egyetlen zenélő játék sincs, és számomra ez csodálatos, a fiam sem hiányolja. De azoknak, akiknek a vécébe kakiló robotflamingó az ideálja, a fajáték lehet, hogy unalmas lesz. Ugyanakkor bárkinek érdemes próbát tennie velük, hiszen fantasztikus, hogy egy egyszerű fa szivárvánnyal hányféle dolgot találnak ki a gyerekek.”

7_109.jpg

További részletekért, és a most induló szünidei akcióért keressétek fel a Cicckafark weboldalát és Facebookját!

Játékok magyar készítőktől Facebook csoporthoz csatlakozva pedig megismerhetitek az egymást támogató közösség többi szereplőjét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9917874817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása