Színes Ötletek

a kézügyes blog

Tökfaragás - Az alapoktól a műalkotásokig

x4.jpg

Lassan itt a Halloween, és az azt megelőző utolsó hétvége. Ha ilyenkor több időnk jut ilyesmire, és szeretnénk az utolsó igazi őszi napsugarakban fürdőzve a teraszon alkotni, ez lesz a legmegfelelőbb alkalom. Arról nem is beszélve, hogy tököt faragni sokkal könnyebb itt, mint a szobában. Vágjunk is bele! 

Az első és egyben legkönnyebb lépés az alapanyag kiválasztása, hiszen az áruházak, zöldségesek és piaci árusok polcai roskadoznak a szebbnél szebb, színpompás, változatos méretű termésektől. Célszerű, ha kitaláljuk előre, milyen mintát szeretnénk megvalósítani, és ahhoz választunk formát. Persze az sem okozhat nagy gondot, ha netán megfordul a sorrend, hiszen az interneten pár percnyi keresgélés után számtalan sablont találhatunk, amelyek között biztosan lesz megfelelő, és persze mi is adunk néhány ötletet.

1_17.jpg

2_16.jpg

3_16.jpg

4_12.jpg

Rajzoljuk fel az előre megtervezett mintát a tök legelőnyösebb, vagy nekünk legjobban tetsző oldalára golyóstollal, ha esetleg hibát vétenénk, igazán könnyen javíthatjuk a vázlatot egy vizes szivacs segítségével. Az egyenes vonalakat könnyebb kivágni, mint a görbéket, ezt is vegyük figyelembe, ha nincs nagy gyakorlatunk. Éles késsel skalpoljuk meg a tököt, azaz vágjuk le a tetejét, majd egy kanál segítségével távolítsuk el a közepét. A magokból finom és egészséges rágcsálnivalót készíthetünk, erre vonatkozó ötleteket már olvashattatok az előző bejegyzésben. Szintén praktikus módszer, ha levágjuk a tök alsó részét is, hiszen így később könnyebben hozzáférhetünk a gyertyához. A legegyszerűbb változatoknál csak a szemeket, a szájat, esetleg az orrot vágjuk ki, innen építkezhetünk az egészen aprólékosan kidolgozott megoldásokig - kinek mihez van kedve, ideje és kézügyessége. A tervezéskor megjelölt részeket úgy érdemes kivágnunk, hogy először egy megfelelő helyen lyukat szúrunk a tökbe, majd innen kiindulva haladunk a kijelölt vonal mentén. Érdemes középről kifelé dolgozni, hogy munka közben ne gyakoroljunk nyomást a már kifaragott részekre. Vigyázzunk, hogy ne fussunk ki a vonalakon túlra, és természetesen bánjunk óvatosan az éles szerszámokkal!

5_13.jpg

6_11.jpg

Minél bonyolultabb a minta, annál valószínűbb, hogy nemcsak a kézügyességünkre, de komolyabb eszközarzenálra is szükségünk lehet, nem csak egy késre. Körülnézhetünk a szerszámosládában, sok barkácsolásra szánt szerszám jöhet jól a vágáshoz, véséshez, kaparáshoz, de akár a hobbiboltok kínálatát is feltérképezhetjük. Ilyen üzletekben komplett szetteket is kínálnak erre a célra, amelyek természetesen nem kizárólag tökfaragásra lesznek használhatók - közülük jó szolgálatot tehetnek nekünk a szobrászok által használt vésők, linóleum metsző készletek, fóliavágó kések. Ezekre a részletgazdag kidolgozás miatt van szükség, ugyanis az árnyékolás és térbeli különbségek eléréséhez néhol különböző mélységekben kell faragni - azaz nem kell teljesen teljesen átvágni - a sütőtök falait. Munka közben legegyszerűbben zseblámpával ellenőrizhetjük magunkat.

x3.jpg

Sajnos remekművünk nem lesz velünk az örökkévalóságig, de néhány egyszerű trükkel elérhetjük, hogy kicsit tovább díszítse otthonunkat. Kenjük le a vágott felületeket vízzel hígított citromlével, vagy permetezzük meg vékonyan valamilyen növényi olajjal, emellett tartsuk a töklámpást hűvös helyen. Ha már elkezdett fonnyadni, még mindig nyerhetünk egy kis időt: távolítsuk el a gyertyát, majd körülbelül tíz percig áztassuk egy hideg vízzel teli vödörben, ezután szárítsuk meg, és kezeljük le újra olajjal! A belsejébe fogpiszkálóval rögzíthetünk egy kis darab alufóliát, hogy meg ne pörkölődjön. Nemsokára jelentkezünk néhány ötletes sablonnal, addig gyűjtsétek az ötleteket ti is! 

10_7.jpg

7_10.jpg

9_7.jpg

8_10.jpg

x1.jpg

x2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1715260336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása