Színes Ötletek

a kézügyes blog

Vintage dekoráció vagy szúnyogűző partykellék egy régi olajlámpából

0_138.jpg

Ha kedvelitek a retro cuccokat, a vintage dekorációt, vagy környezetvédelmi meggyőződésből szívesen újítjátok fel a régi, kopott használati tárgyakat, biztosan ti sem mennétek el egy ilyen klasszikus olajlámpa mellett, ha már valaki úgy gondolta, inkább a lomos konténerben a helye. A kacatmentésben mindig jelen van kockázati tényezőként, hogy a mentett darab esetleg hibás, vagy más okból nem használható eredeti funkciója szerint, de ezzel csak izgalmasabbá válik a feladat! A mi lámpánk olyan rozsdás volt, amikor rátaláltunk, hogy borítékolható volt a probléma, miszerint a lemez már átlyukadt, így folyadékot nem tudunk majd beletölteni, de a "száraz" verzióra is rögtön volt ötletünk, ezért belevágtunk a felújításába. Azok, akik rendszeresen olvasnak minket, biztosan sejtik, hogy fő segítőtársunk ismét a Hammerite lesz, amit sokszor próbára tettünk már a rozsda ellen, fémfelületeink megóvása érdekében. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan oldottuk meg a felmerülő problémákat, és milyen funkciót találtunk ennek a jobb sorsa érdemes lámpának, olvassatok tovább!

2_243.jpg

A kiindulási alap tehát egy igencsak megviselt olajlámpa vagy, ahogy mindenki ismeri, petróleumlámpa, ami a képen látható kompozícióban, vidám sárga színével talán nem is tűnik annyira mentendőnek, de ha közelebbről megnézzük, kiderül, hogy bizony van gond a felülettel. A festék a rozsda szomszédságában laza, pattogzó, a tartályt pedig annyira megette a korrózió, hogy sajnos beigazolódott a félelmünk, több helyen átlyukadt a fém, szerencsére csak az alján. Pici, alig látható lyukakról van szó, amik viszont éppen elég nagyok ahhoz, hogy elszivárogjon a lámpaolaj, ha megtöltjük a tartályt. Ezt egy gyors vízpróbával le is ellenőriztük.

1_251.jpg

Első lépésként darabjaira szedtük a lámpát. A tökéletes állapotú kanóctartót és az üveget egy kis tisztogatást követően félretettük, majd a szokásos, egyszerű módszerrel, drótkefével eltávolítottuk a pergő rozsdát és festéket a lámpatestről. Nedves ronggyal letöröltük és hagytuk megszáradni.

3_234.jpg

4_219.jpg

Legutóbbi Hammerite barkácsprojektünknél - amikor egy varrógépállványt vettünk kezelésbe - már teszteltük a Közvetlenül a rozsdára termékcsalád spray változatát. Ez a kiszerelés számunkra azért érdekes, mert rendszeresen dolgozunk olyan felületen, ami több apró és nehezen hozzáférhető részből, vagy mintázott, vékonyka darabokból áll, amiket nem igazán praktikus ecsettel festeni, de legalábbis próbára teszi a türelmünket. A spray összetétele teljesen megegyezik a dobozban kapható festékével, tehát ugyanolyan hatékonysággal akadályozza meg a meglévő rozsda terjedését és az újabb rozsdafoltok kialakulását, ugyanakkor a szórófej minden eldugott részlethez könnyen eljuttatja a festéket.

5_212.jpg

Egy jótanács: minden réteget csak nagyon vékonyan vigyünk fel! Így nagyon gyorsan szárad és nem folyik el a festék, ráadásul mindössze 15 perc eltelte után átvonható. Nagyjából négy réteget fújtunk a lámpára, míg mindenhol fénylő fekete nem lett. A tartály nyílását egy maszkolószalagból formázott gombóccal zártuk el a festés idejére.

Ha nem szeretnénk a lyukakkal bajlódni, mindössze annyi a dolgunk, hogy feldíszítsük öreg lámpánkat és beállítsuk az őszi dekorációnk elemei közé. A vintage kedvelői színes őszi levelek helyett virágokat is tehetnek a búra alá, talán ebben a stílusban érdemes bevetnünk egy vidámabb színt a fekete helyett. Akkor sincs gond, ha a lámpa meghitt fényéről nem szeretnénk lemondani: mi egy tölthető elemekkel működő, ledes fényfüzért hajtogattunk az üveg mögé.

8_135.jpg

Amennyiben a lemez nem lyukad át, gond nélkül használhatjuk tovább olajlámpásunkat eredeti funkciója szerint. Mi sajnos nem úsztuk meg, ezért egy gyors javítást hajtottunk végre a talpon. Talán szakszerűbb megoldások is léteznek, de ha ti is abból főztök gyakran, ami otthon van, biztosan nem lepődtök meg ezen a kombináción. Először fémragasztóval tömítettük a lyukakat, lefestettük a lámpatest többi részéhez hasonlóan, majd a teljes felületet kiöntöttük műgyantával. Ezzel így valószínűleg nem lesz probléma a továbbiakban, és a szél sem fújja el egykönnyen a lámpánkat üresen. Szúnyogriasztó lámpaolajjal töltöttük meg, és mindjárt ki is próbáltuk!

7_153.jpg

Reméljük, az ősz még tartogat melegebb estéket, amikor szívesen töltjük az időnket a teraszon. Régi-új lámpánk nemcsak meghitt fényével hálálja majd meg a törődést, hanem azzal is, hogy távol tartja a nálunk még mindig gyakran felbukkanó, bosszantó élősködőket.

6_177.jpg

9_108.jpg

A Hammerite már sokszor jó szolgálatot tett nálunk a székfelújítástól kezdve a radiátorfestésig - ha ezekre is kíváncsiak vagytok, korábbi beszámolóinkat ITT találjátok meg!

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, PinterestenFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről bejegyzésről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3518216893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása