Színes Ötletek

a kézügyes blog

Hogyan készíts tökdíszeket makramé technikával? - Stílusos őszi dekoráció lépésről lépésre

rayher_hobby_klub_20240925_211536_0000.png

Ablakpárkányra, kopogtatóra, az őszi asztali díszekhez és még sok más módon felhasználhatjuk azokat a különleges, mégis egyszerűen elkészíthető makramétököket, amiket a Rayher Hobby Klub legfrissebb fejezetében készíthettek el velünk. A makramé nem a türelmetlen kézművesek hobbija és némi szabadidőt valóban rá kell szánnunk az alkotásra, pláne, ha több darabot szeretnénk, de egyrészt a hűvösebb őszi estéken, az otthon melegét élvezve szerintünk nagyszerű relaxáló tevékenység a csomózás, másrészt közel sem annyira bonyolult a tökök összeállítása, mint azt a több száron futó, tekert minta alapján esetleg gondolnánk. Olvassatok tovább és meglátjátok!

Ha az általunk leírt méretezés szerint haladtok, nagyjából 10 x 7 centiméteres tököket kaptok, de semmi akadálya, hogy apróbb, vagy akár egészen nagyméretű változatokat készítsetek: a technika ugyanaz, csak az arányokon és/vagy a fonalvastagságon kell változtatnotok! 

20240925_212322_0000.png

Amire szükségetek lesz:

Mi 2 mm-es makraméfonallal dolgoztunk, amivel kecses, látványos makramémintát hozhatunk létre, de őszi-téli dekorációkhoz nagyon jól passzolnak a pihe-puha hatást kölcsönző, vastag fonalak is, ugyanakkor a csomók megjelenése kevésbé lesz részletgazdag.

Ezúttal a Rayher saját márkás fonalát választottuk, ami nagy örömünkre egy környezetbarát és fenntarthatóan gyártott alapanyag. A legalább 60%-os pamuttartalmú fonal 100%-ban újrahasznosított textilből készült, mérettartó és 30°C-on mosható is. 

20240925_213034_0000.png

A puha, modern hatású fonal ideális mindenféle DIY dekoráció és kiegészítő készítéséhez, makramé technikák gyakorlásához, kötéshez, horgoláshoz is. Tulajdonságai között fontos kiemelnünk, hogy az egyes szálakat fonják a gyártás során, és nem csak csavarják, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fonal nem bomlik szét egykönnyen, de ezzel együtt nem is fésülhető. 

Készítsük el a tökforma alapját!

A méreteket ráhagyással határoztuk meg, hogy kényelmesen dolgozhassunk, a felesleget úgyis levágjuk a végén. Ha előkészítettük a drótokat és fonalakat, jöhet az első lépés: elkészítjük a tök alapját! Ehhez a leghosszabb szálat hajtsuk meg duplán egy 10 centiméteres körben, majd egymástól nagyjából egyforma távolságra hurkoljuk rá az összes többit, ahogy a képen is látható. Ezután a szabadon maradt szálakkal húzzuk kisebbre a kört, míg a kezdőcsomók már majdhogynem összeérnek.

Jöhetnek a drótok és a látványos spirálcsomó!

Hajtsunk ketté minden darabot, és párosával fűzzük be a hurkokba! Ezután válasszunk ki egyet, és kössük meg az első alapcsomót, majd folytassuk ugyanezt egészen addig, amíg még kényelmesen tudunk dolgozni a fonallal! Ha már nehezen tudnánk megkötni a következőt, álljunk meg, mert épp ennyi szükséges ahhoz, hogy a végén megköthessük a tök szárát! Ismételjük meg mindezt a másik hét szálon is! 

A csavarodásért nem kell semmit tennünk, csak mindig azonos oldalról kezdjük a csomózást, ezzel magától alakul ki a spirális minta. Ez az egyetlen csomó, amire szükségünk lesz, szóval jól begyakorolhatjuk a végére, és bármikor készíthetünk hasonló, csavart mintájú makramét! Leírni gyorsan megy, de ez a legidőigényesebb tennivaló, tartsatok ki!

Tipp! Minden esetben ellenőrizzük le, hogy a stráfok egyformák legyenek, ami a csomózás szorosságától függően ebben az esetben 9,5 - 10 centimétert jelent! A túlnyúló drótokat csippentsük kb. 1 centiméterrel rövidebbre, mint a fonalak hossza, így még véletlenül sem fog szúrni a tökszárak teteje!

Tökszár fonalból

Zárjuk össze azt a 8 egységet, amit eddig elkészítettünk, szorosan tartva kössük le nagyjából 1,5 - 2 centiméter hosszúságban, és vágjuk le a felesleges fonalat! Használhatunk hétköznapi csomót, makramé befejezőcsomót, vagy akár egy pötty melegragasztót is a záráshoz. Ezek után nem is maradt más dolgunk, mint hogy az asztallaphoz nyomva térbeli formát adjunk a drótvázas makraménknak és eligazgassuk azt.

A Rayher Hobby Klub SZÍNES TÍZES akciója természetesen a makramézás kellékeire is érvényes!

A Színes Ötletek olvasóiként 10% kedvezménnyel vásárolhattok a Rayher Hobby webáruházában bármilyen termékből, így akár a kreatív betonozás kellékeire is érvényesíthetitek a RAYHERSZ10 kuponkódot!

2_20240319_213529_0001_1_1.png

Bár a kód csak webáruházas rendelés esetén érvényesíthető, választhatjátok a személyes átvételt, amennyiben Budapesten, a József körút 36. szám alatt található üzletben szeretnétek megvásárolni kedvenc eszközeiteket, hobbi-és dekorációs alapanyagaitokat.


Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket PinterestenTikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7918499772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása