Színes Ötletek

a kézügyes blog

Nekem lámpást adott kezembe egy úr Miskolcon

decor_20240621_145526_0000.png

Akik rendszeresen olvasnak minket, jól tudják, nemcsak hogy szívesen újítunk fel régi, viseltes holmikat környezettudatos elvek mentén, szemléletformálásképpen - meg mert szeretjük őket mai, modern elemekkel kombinálni -, de kifejezetten kedveljük az olyan, nagyobb kihívást jelentő darabokat, amikről úgy gondoljuk, hogy már csak nagyon kevés, igazán elhivatott barkácsoló látna bennük fantáziát. Ezek egy része még csak nem is kifejezetten a várható munka miatt kerül a hulladékudvar konténerébe, vagy a lomos leghátsó polcára, hanem mert olyan reménytelenül festenek, hogy elsőre kevésbé látszik rajtuk, mit is lehet kihozni belőlük. A mai cikk főszereplőjére - ami éppen ilyen, az "igazi rozsdaboglya" cím várományosa, kopott festékkel, elért és szétnyírt vezetékekkel - a miskolci régiségvásárban tett látogatásunk alkalmával találtunk rá, majd elhoztuk korábbi tulajdonosa enyhe unszolására. Foglalattal és átvezetékelve lámpaként is megállná a helyét, de arra egyrészt nincs most szükségünk, másrészt első ránézésre is valamilyen hosszan kígyózó pozsgás növény új otthonaként láttuk meg a jövőjét egy korábban felújított régi talicska társaságában. És hogy titeket se tartson vissza, ha hasonló rozsdás holmikra leltek valahol, a folytatásban meglátjátok, mennyire egyszerűen, kevés munkával is felújíthatók.

Az ilyen projektektől a végeláthatatlan csiszolással járó munka az, ami legtöbbünket visszatart. Ezért választottuk most is - mint már többször korábban -, a Hammerite Közvetlenül a rozsdára festéket, amihez elég, ha egy laza drótkefézéssel eltávolítjuk a rozsda könnyen elváló részét és a pattogzó festéket, a többi melót a bevonat különleges összetétele végzi:

A Hammerite Közvetlenül a rozsdára termékcsalád tagjai a Dualtech techológia révén kettős védelmet nyújtanak a rozsda ellen: vízlepergető és korróziógátló hatásuk miatt a fém tovább marad ép.

4_253.jpg

A finom, apró részletek átcsiszolásához a kefe mellett csiszolópapírt is bevetettünk, de ezzel együtt is abszolút terhelésmentes feladatot jelentett az előkészítés. A lámpa tetejét két csavar fogta, ezeket - és a fedelet - eltávolítva kihúztuk a felesleges vezetékeket és belülről is átcsiszoltuk a felületét. Ezután szappanos vízzel lemostuk, tisztával leöblítettük, majd hagytuk megszáradni a napon.
5_244.jpg

Jöhet is a festék!

Szerencsére a hagyományos kiszerelés mellett ennek a terméknek spray változata is kapható, ami szintén rendelkezik a "közvetlenül a rozsdára" család minden előnyös tulajdonságával, és a nehezen hozzáférhető, részletgazdag felületeken is használható. Megakadályozza a már meglévő, jól tapadó rozsda elterjedését, korróziógátló pigmentjei különösen tartós védelmet biztosítanak a festett felületnek.
6_202.jpg
A festés technikájára vonatkozó gyártói ajánlásokat betartva a festékszóróval szép, egyenletes felületet hozhatunk létre, ráadásul ha gondoskodunk a megfelelő tisztításról, még sokszor használhatjuk a dobozban megmaradt festéket.

A festékspray alkalmazása:

  • Rázzuk a dobozt függőleges irányban addig, amíg a keverőgolyó hangja hallható, majd további 3 percig függőleges és vízszintes irányban is.
  • Vékony rétegeket vigyünk fel nagyjából 15-20 cm-es távolságról, miközben a spray-t folyamatosan mozgatjuk!
  • A maximális védelem érdekében legalább 3-4 réteget érdemes felvinnünk, két réteg festése között viszont mindössze 15 percet kell várnunk, így az egész folyamat igazán nem tart sokáig.

A cső tisztítása:

  • Az eltömődések és a beszáradás elkerülése érdekében használat után fordítsuk meg a dobozt és így, fejjel lefelé fújjuk ki a csőben maradt felesleget 2 -3 másodpercen keresztül. Így a maradék sem vész kárba, nyugodtan számíthatunk rá a következő barkácsprojektünknél.

A teljes száradás után ezúttal némi fémes hatású viaszpasztát vittünk fel a csavart elemekre és a kiálló részekre, majd elhelyeztük benne pici növénykompozíciónkat.

7_174.jpg

A kis vintage vödör egy tavaszi dekorációnk része volt korábban, amit néhány szál varjúhájfélével ültettünk tele. A hálás kis pozsgások sokak kedvencei, könnyen nevelhető, a mostohább körülményeket is jól tűrő, mutatós növények. Legtöbb virágládánkban és a sziklakertben is ontják a friss hajtásokat, később megmutatjuk majd, hogy itt érzik magukat!

A Hammerite már sokszor jó szolgálatot tett nálunk a székfelújítástól kezdve a radiátorfestésig, ezek közül válogattuk össze nyári kedvenceinket!

0_138_1.jpg

👉 Vintage dekoráció vagy szúnyogűző partykellék 

0_78_1.jpg

👉 Kacatmentés - széken innen is túl

blog_cimlapkep_0_1_1.jpg👉 Egy rozoga, rozsdás talicska felvirágzása

A saját kezűleg végzett felújításokkal kapcsolatos legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok. 
Ha tetszett a cikk, kövessetek minket PinterestenTikTokon,
Facebookon és Instagramon is, hogy semmiről ne maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7418431737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása