Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kerítésfestés tavasszal, vagy amikor „jól esik”!

decor_20240412_170921_0000.png

Az év első hosszú hétvégéje előtt úgy gondoltuk, végre itt az alkalom, hogy néhány plusz feladat teljesítése is beférjen a szokásos teendők mellé, hiszen itt a tavasz, vele pedig az otthoni és kerti teendők véget nem érő sora. Biztosan sokan ismeritek a helyzetet, amikor a családi programfüzetben talált résnyi szünet és az időjárás által szabott lehetőségek metszetében akad néhány óránk arra, hogy elvégezzünk egyet-egyet a sokszor évekig halogatott feladatainkból, mint például a kertben vagy telken álló, még csak szem előtt sem lévő kerítés festése. Na nem mintha nem tudnánk, mennyire rájuk fér a felújítás, csak éppen fontosabb - és sokszor látványosabb eredménnyel kecsegtető, vagy szórakoztatóbb - feladatok sora előzi meg azokat. Többek között ezért is kedveljük az egyszerre gyors, hatékony, mégis tartós megoldásokat, hiszen könnyen lehet, hogy hosszú évekig nem jut időnk megint ugyanarra a feladatra. Ezek a szempontok idén az átlagosnál is nagyobb szerepet kaptak, hiszen munka közben felettünk az előrejelzések ellenére is gyorsan gyülekező felhők kurtították tovább a rendelkezésünkre álló időt. Rögtön az elején eláruljuk, hogy a hetvenes éveket idéző vagy inkább akkor készült, igencsak viseltes, hegesztett kerítés felújításához választott Hammerite ezúttal is állta a sarat - szinte szó szerint. Olvassatok tovább!

Első ránézésre gondolhatnánk, hogy ezt a kerítéselemet inkább cserélni kellene, mintsem felújítani, hiszen rozsdás, pattogzó festése legalább két színről és úgy húsz évnyi elhanyagolásról árulkodik, arról nem is szólva, mennyire illeszkedik a mai trendekhez ez a valószínűleg házilag készített, legnagyobb szerencsénkre mindenféle geometriai formák vagy napsugárminta helyett legalább párhuzamosan futó hengerhuzalokból hegesztett darab.

hammerite_2401_1.jpg

Ugyanakkor ha valami abszolút nincs látványos helyen, eleve tetszik a retró, későbbre tervezzük a komplett cserét, vagy bármilyen más okból költséghatékony megoldást keresünk, tehát marad a régi, értelemszerűen a hatékonyságra törekszünk a festést illetően. A Hammerite - közvetlenül a rozsdára termékcsalád tagjaival megsprórolhatjuk a hosszas, tiszta fémig tartó csiszolást, a rozsdamarózást és az alapozást is, csupán két vastag festékréteg felvitelére kell időt és energiát szánnunk, miután drótkefével eltávolítottuk a pergő rozsdát, a pattogzó festéket, majd áttöröltük a felületet és hagytuk megszáradni. 

hammerite_2401_2.jpg

Amire szükségünk volt:

Ugyan a kerítésfestés klasszikus eszköze az ecset, mi mégis előszeretettel használunk hengert ezekhez a feladatokhoz is, mert jobban kézre áll, szebben dolgozhatunk, mivel egyenletesebb rétegeket vihetünk fel vele. Ráadásul most, amikor rózsabokrok ölelésében guggolva számolgattuk a hátralévő perceket a közelgő esőig, különösen jól jött a vele nyert gyorsaság és az a pár centiméter is, amivel hosszabb lett a kezünk. Persze az ecsetet is befogtuk a sarkokban és a nehezen hozzáférhető helyeken. 

hammerite_2401_3.jpg

Tipp! Arra mindig törekedjünk, hogy a rétegek maradéktalanul fedjenek a sarkok és az illesztések festésénél is, így lesz teljes és tartós a védelem. A Hammerite speciális összetételének köszönhetően megakadályozza a már meglévő, jól tapadó rozsda elterjedését, és korróziógátló pigmentjei tartós védelmet biztosítanak a festett felületnek, ezáltal a későbbiekben jóval kevesebb feladatunk lesz azzal.

Hiába igazítottuk az előrejelzésekhez három szabadnapunk programját, az első réteg felvitele közben már borult a forgatókönyv, és egyre gyanúsabbá vált, hogy a szürkeségből bizony eső lesz hamarosan. Nincs mit tenni, ami fent van, már fent van, tehát a legnagyobb sebességre kapcsolva befejeztük a hiányzó részek festését, majd letisztítottuk eszközeinket és elpakoltunk. Az eső nagyjából egy óra múlva meg is érkezett, így másnap némi aggodalommal tértünk vissza, hogy megnézzük, elmosta-e a munkánkat, amire annyi idő után végre sort kerítettünk. A gyártói ajánlás szerint ugyanis a festék hat óra múlva lenne átvonható a következő réteggel, de hogy mikor lesz porszáraz, azt nem tudtuk. Bár némi felvert sarat le kellett mosnunk a felületről, mielőtt folytattuk volna a munkát, ettől eltekintve az első festékréteg makulátlan állapotban várta a másodikat, amit a nemsokára meg is kapott a soron következő napsütéses tavaszi napon.

hammerite_2401_5.jpg

Semmiképp nem biztatunk titeket arra, hogy rövidítsétek meg a használati utasításokban közölt száradási időt, épp ellenkezőleg, mivel annak betartása nagyban hozzájárul a minőségi végeredményhez. Ugyanakkor szerettünk volna beszámolni nektek erről a hasznos tapasztalatról, amivel ti is könnyen szembesülhettek kültéri munkálatok során, hiszen senkinek nem mindegy, milyen eséllyel megy kárba a befektetett munka és a megvásárolt alapanyag, amikor megtréfál az időjárás.

A Hammerite már sokszor jó szolgálatot tett nálunk a székfelújítástól kezdve a radiátorfestésig, ezek közül egyik tavaszi kedvencünket, az öreg mosdóállványból lett madáritatót a képre kattintva, a többit pedig ITT találjátok meg!

1_240_1.jpg
Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, illetve PinterestenFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2518359765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása