Színes Ötletek

a kézügyes blog

A pinceajtóként újjászületett kerti kapu - Reflektorfényben a Sadolin Extreme

10_extreme_blogcover2.png

Az elmúlt években már többször bebizonyosodott számunkra, hogy a hajlandóság az úgymond kacatmentésre sokkal inkább általános szemléletmód, mintsem egy meghatározott hobbihoz kapcsolódó tevékenység. Ha valaki ilyen alapállásból nézi a világot, sokszor lát kitűnő alapanyagot olyasmiben, amit mások már szemétre dobnának; legyen az egy még megmenthető babaszék, ami némi kézügyeskedés árán sok éven át szerezhet még örömöt kis tulajdonosának, vagy épp egy viharvert, szétesett kerti kapu, aminek darabjait már a fáskamrába száműztük, hogy bográcsozáskor tegyen majd jó szolgálatot, és amelynek újjászületésében egyaránt szerepet játszott egy nyugdíjas asztalos, és a Sadolin Extreme tartós, öntisztuló lazúr. Olvassatok tovább!

8_extreme.jpg

A képek jól illusztrálják, hogy ez a fénykorában remekbe szabott, egy ügyes kezű asztalos keze munkáját dicsérő lengőajtó páros igazán viharvert állapotban került hozzánk. Ez valószínűleg szó szerint értendő, hiszen felületén a régi lazúrréteg már csak nyomokban volt látható, így az időjárás viszontagságait mindenféle védelem nélkül tűrte évek hosszú során át, mígnem szétesett. Bár szeretjük a kihívásokat, első ránézésre mi is inkább gyújtósként láttunk fantáziát a jól kiszáradt fenyődeszkákban, mintsem használható nyílászáróként. Némi fejvakargatás után konzultálni hívtuk nyugdíjas asztalos családtagunkat, visszaigazolná-e szakmai szempontok alapján, hogy az ismeretlen kolléga által korábban belefektetett munkát érdemes-e megbecsülnünk egy kis plusszal, amit ezúttal magunk végzünk el? Szerencsére nemcsak igent mondott, de egy kis segítséget is kaptunk tőle az újjávarázsolásban. 

1_beforeafter.jpg

Eredeti formájában a páros ajtó néhány törött és néhány hiányzó elem miatt nem volt összeállítható, ráadásul méretét tekintve sem felelt volna meg, ezért a menthető elemeket egy kis kényszerű dizájnváltást követően összeillesztettük és faipari ragasztóval rögzítettük. Ezután a beszürkült felületek frissítése terén látványos eredményeket ígérő anyagot, a Sadolin Fresh-t vetettük be, ami egy felújító és fehérítő folyadék kifejezetten fához. Nálunk is találkozhattatok már vele, amikor két öreg szekrényként vettünk kezelésbe

2_extreme.jpg
1. lépés - Friss színek könnyen és gyorsan

Ez a speciális folyadék lerövidítheti az előkészítés folyamatát lazúrozás előtt, hiszen mindössze néhány perc alatt visszaadja a beszürkült fafelületek eredeti színét. Az ajtót minden oldalán finoman átcsiszoltuk, portalanítottuk, majd egy hagyományos szivacs segítségével bedolgoztuk az anyagot. 10-15 percig hagytuk rajta, majd folyó víz mellett lemostuk és megvártuk, míg megszárad. Nézzétek csak, milyen élénk és egységes színt kaptunk!

7_extreme.jpg

TIPP! A lemosáshoz ideális a folyó víz, de ha olyan helyen dolgoztok, ahol épp nincs kéznél kerti slag vagy más megoldás, egy kiöntőből is adagolhatjátok a vizet, ahogy mi is tettük ezúttal. A munka során viseljetek gumikesztűt!

2. lépés - Alapozás

Alapozóként 1 réteg vizes bázisú Sadolin Base Plus-t használtunk, ami védelmet nyújt a farontó gomba és a kékgomba ellen, valamint fokozza a falazúr tapadását a felülethez. Bár egy plusz réteg lazúr fejében ezt a lépést akár ki is hagyhattuk volna, de mivel előző barkácsprojektünkből maradt készleten, és már 2 óra elteltével tovább dolgozhatunk a kezelt faanyaggal, inkább ezt a megoldást választottuk. Szerettünk volna mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a sok mindent megélt ajtó a lehető legtovább bírja a gyűrődést, ha már megmentettük, és úgy gondoltuk, a fa védelme szempontjából talán megéri ez a kis plusz törődés.

6_extreme.jpg

Tipp! Felhasználás előtt alaposan keverjétek fel az alapozót, majd ecsettel vagy hengerrel hígítás nélkül, szálirányban hordjátok fel - akárcsak a lazúrok vagy festékek esetében! 

3. lépés - Tartós lazúr és kihívások

Az időjárás szeszélyeinek kitéve, tető nélkül ázni-fázni rendkívüli igénybevételt jelent a faanyagoknak, ezért a gyártó egyik prémium termékével, a Sadolin Extreme vízbázisú lazúrral dolgoztunk, amit kifejezetten a fa védelmére, ellenálló, ugyanakkor esztétikus felületek létrehozására terveztek. Ez az innovatív bevonat nemcsak UV-álló, öntisztuló és vízlepergető képességekkel bír, de véd a penészgombától és a biokorróziótól is. Mivel alapoztuk a felületet, így csak két réteget hordtunk fel a lazúrból, köztük pedig alig több, mint fél órát kellett csupán várakoznunk. Ugyan az átvonhatósági idő függ a fa fajtájától, a festési körülményektől, és a hőmérséklettől - például puhafa felületeken az anyag könnyebben beszívódik és a bevonat gyorsabban szárad, míg keményfa kezelése során a száradási folyamat hosszabb ideig is tarthat -, de mindezzel együtt is egy igazán időtakarékos alapanyaggal dolgozhattunk.

A tennivalókat egy videóban is összefoglaltuk!

Tudtátok? A StayClean® technológiával kezelt felületekről a vízcseppek a hidrofil hatás révén egyszerűen legördülnek, ráadásul magukkal sodorják az olyan, a felületre rakódó környezeti szennyeződéseket mint a kosz és a por, így azok nem tudnak megtapadni a bevonaton. Az aktív részecskék segítségével voltaképpen öntisztulóvá válik a felület.

Közismert, hogy Murphy mindig figyel a kültéren munkálkodókra, pláne, ha rendkívül kevés időt tudnak csak beosztani az adott feladatra, így áztunk a legutóbbi kerítés- és korlátfestéskor is. Most sem ért tehát meglepetésként, hogy miután végeztünk, felszereltük a tartóoszlopokat és a helyére akasztottuk régi-új ajtónkat, nemsokára le is szakadt az ég. Szerencsére a tapasztalatunk abszolút igazolta a gyártói leírást, miszerint a Sadolin Extreme már 2 óra múlva esőálló bevonatot képez, és elégedetten szemléltük a leguruló vízcseppeket a frissen kezelt felületen. 

4_extreme.jpg

Ez volt tehát a pinceajtóként újjászületett kerti kapu története. A rászánt munka végül kétszeresen is meghálálta magát: egyrészt mindig öröm, ha valamit meg tudunk menteni az enyészettől, másrészt most már mindenféle aggodalom nélkül fogadhatjuk a látogatóba érkező gyerekeket, hiszen a megújult külcsín mellett az ajtó arról is gondoskodik, hogy játék közben ne tévedjenek a kicsik a pincébe vezető meredek lépcsőre. Járjatok ti is nyitott szemmel, megéri!

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos legfrissebb posztjainkat ITT találjátok. Ha tetszett a cikk, követhettek minket PinterestenTikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2318389997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

lginsta_1200_1.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása