Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kis szekrénykéink új ruhája, avagy bútorfestés régi, sérült és beszürkült felületeken

11_81.jpg

Nem egészen friss kacatmentésünk termése volt ez a két, valaha csodaszép kis szekrényke, de sokáig nem találtunk nekik helyet és új funkciót. Nem elég, hogy szegények felett láthatóan eljárt az idő, a nem megfelelő tárolás következményeként felületük fakó és beszürkült, a tetejük repedezett volt, a vízszintes elemek felső rétege egészen felpattogzott, sok helyen levált. Kecses formájuk, ívelt díszítőelemeik mégis olyan kedvessé tették őket számunkra, hogy muszáj volt mentőakciót szerveznünk, pláne, hogy ezektől az esztétikai hibáktól eltekintve szerkezetileg ép, masszív darabokról van szó. Némi csiszolás, festés és lazúrozás mellett alkalmunk nyílt kipróbálni egy igazán látványos eredményeket ígérő anyagot, a Sadolin Fresh-t, ami egy felújító és fehérítő folyadék kifejezetten fához. Főszerepben majd a kerti bútoroknál láthatjátok, de most is a segítségünkre volt. Ha kedvelitek a régiből újat sorozatunkat, van festésre vagy lazúrozásra váró régi bútorotok vagy most tervezitek kerti garnitúrátok szezonnyitó ápolását, olvassatok tovább!

A kültéri munkálatoknak az utóbbi hetekben nem túl kedvező időjárás miatt sok mindenre később kerül sor nálunk is, mint általában. A teraszon viszonylag kevés időt töltöttünk eddig, ami egyaránt igaz az elvégzendő feladatokra és a kikapcsolódásra. De addig is - míg tart az esős évszak - jut idő mindarra, amit már régóta halogatunk beltéren. Így végre sor került erre a két mentett szekrénykére, melyeken otthonra lelt néhány virág, és persze ideális helyet adnak a frissen érkezett leveleknek, előszobai apróságoknak. 

8_129.jpg

1. lépés - Állapotfelmérés és előkészítés

Már az elején egyértelmű volt, hogy a szekrények teteje igényli majd a legtöbb törődést, de az csak a munka elkezdésekor vált világossá, hogy el kell majd távolítanunk a teljes felületről a pattogzó furnérréteget. A szekrényke többi részét ez a probléma nem érintette, egyrészt mert csak a teteje készült ebből az anyagkombinációból, másrészt valószínűleg csak az ázott el. Egy spakli és egy véső segítségével el is végeztük a feladatot, majd egy gyors újratervezést követően eldőlt, hogy ide a javítást követően nem lazúrt, hanem vízbázisú zománcfestéket fogunk használni. Nem tűnt nagy áldozatnak, hiszen egyúttal igazán strapabíró felületet kapunk a legjobban igénybevett részen. Az egyik szekrényke belsejében egy régi tintafolt és itt-ott pár nagyon apró sérülés várt még korrekcióra, egyébként mindkét darab rendben volt. 

2_232.jpg 

2. lépés - A felület felújítása 

Az igazán kecsegtető jellemzőkkel bíró Sadolin Fresh folyadék néhány perc alatt visszaadja a beszürkült fafelületek eredeti színét, amivel nagyon megkönnyítheti az előkészítés folyamatát lazúrozás vagy a kerti bútor olajjal történő kezelése előtt. Használható a járófelületektől kezdve a nyílászárókig mindenféle kezeletlen puha- és keményfán, épp ezért már most ki kellett próbálnunk, vajon jól jöhet-e egy - korábban kint felejtett - beltérre szánt bútor felújítása során is. A tetejét kihagyva a többi részt finoman átcsiszoltuk, portalanítottuk, majd egy szivacs segítségével bedolgoztuk az anyagot. 10-15 percig hagytuk rajta, majd folyó víz mellett lemostuk. Az utolsó képen látszik, hogy a folt mennyivel élénkebb és frissebb színű, mint a kezeletlen környezete.

3_222.jpg

TIPP! A lemosáshoz a kerti slagot vetettük be, de ha épp nincs kéznél, egy kiöntőből is adagolhatjátok a vizet. A munka során viseljetek gumikesztűt! A következő videó lépésről lépésre végigvezet titeket a tennivalók igazán rövid során.

3. lépés - Javítások

Amikor megszáradt a bútor, a tetejét vettük kezelésbe. Sadolin folyékony fával kijavítottuk a hibákat, ami ebben az esetben azt jelentette, hogy szinte egybefüggő felületet gletteltünk vele. Körülbelül három óra elteltével a felület csiszolható, így is tettünk. Ebben az esetben többnyire csiszológépet használtunk, mivel a teljesen sík felületen ezzel nagyon gyorsan szép eredményt érhettünk el, de persze néhol kézzel is alakítottunk rajta.

4. lépés - Lazúrozás és festés

Mivel ez az egész projekt a kültéri teendők csúszása miatt indult, alapanyagokból is azokat vetettük be, amiket a teraszra szántunk, pláne, hogy pici felületekről volt szó. A festés tekintetében sem volt ez másképp, a tetejétől eltekintve mindenhová a Sadolin Classic Aqua vizes bázisú lazúr dió színét vittük fel két rétegben, ecsettel. Egyébként is kedveljük a dió kellemes barnaját, és azzal a finom középszürkével kombinálva, ami a nemrég kivitelezett szekrényfestésünkből maradt, különösen jó páros alkotnak. A zománcfesték esetében rövidszőrű hengert használtunk. 

4_209.jpg

TIPP! Mivel ez kifejezetten kültéri lazúr, bátran gondolhattok rá, amikor kerítésre, korlátra, nyílászárókra, kültéri bútorra vagy zsalugáterre kerestek olyan anyagot, ami egyszerre véd és díszít is. A Sadolin Classic Aqua a Balance Technology révén egyesíti a vizes és oldószeres termékek előnyeit, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lazúr sokáig eldolgozható, mégis gyorsan szárad és kiemelkedően tartós. Munkát és pénzt is megtakaríthattok vele, hiszen normál igénybevétel mellett a lazúrozás előtt nem szükséges alapozóval kezelni a felületet.

7_147.jpg

Munka közben továbbgondoltuk a dizájnt, és maszkolószalaggal egyforma magasságban leragasztottuk a lábakat, majd ezek alsó felét is végiggurítottuk a zománcfestékkel, két rétegben, a száradási időket kivárva.

TIPP! Itt egy trükköt is alkalmaztunk: a szalag felhelyezése után először újra a lazúrral festettünk rá először egy sávban, majd amikor megszáradt, követezett a zománc. A lazúr eltömíti az apró, hajszálnyi hézagokat, így a zománccal bevont rész széle tökéletesen egyenes lesz a maszkolószalag eltávolítása után.

6_170.jpg

5. lépés - Az utolsó simítások

Míg a festett és lazúrozott felületek száradtak, a leszerelt kulcslyuktakarókat két rétegben lefújtuk a korábban már használt fekete Hammerite sprayvel. Bár rozsda most nem indokolta a bevetését, erre a két apróságra kár lett volna új flakont bontani, ez a csodafegyver pedig mindig kéznél van, ha korrodált felülettel kellene dolgoznunk. Nem maradt más hátra, mint hogy ezeket visszacsavarozzuk, a csavarfejeket egy pötty festékkel eltüntessük, majd a helyükre állítsuk a szekrénykéket. Egyelőre a virágok kaptak helyet rajtuk az előszobában - amiről szintén olvashattatok már nálunk a Dulux Easy Care+ vonatkozásában -, de lehet, hogy még útra kelnek a lakásban vagy akár azon kívül, hiszen kültéri bútoroknak járó tuningot kaptak minden tekintetben.

9_104.jpg

1_242.jpg

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok. Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5818130914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.06.19. 12:35:02

Köszönjük az érdekes cikket.
Üdvözlettel, Kerma

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása