Színes Ötletek

a kézügyes blog

Túl a lúdon - Néhány érdekesség Márton-napra

blog_cimlapkep.jpg
A most következő összeállítás eredetileg a Márton-napi liba maradék textildarabokból című kreatív posztunkhoz készült kiegészítésként, de az ismeretterjesztésért felelős szerkesztőnk annyira belendült a különböző érdekességek felkutatása közben, hogy végül Tour városának püspökétől eljutott Nils Holgersson csodálatos utazásáig. Hogy milyen gondolatfolyam mentén sikerült ezt a nem mindennapi kört leírnia, a folytatásból kiderül.   

1. A szent

Szent Márton Tour városának harmadik püspöke volt, aki 316-ban, más források szerint 317-ben született a Római Birodalom Pannonia provinciájának székhelyén, Savaria városában, vagyis mai nevén Szombathelyen. A kereszténységet 12 éves korában vette fel, annak ellenére, hogy szülei ezt nem nézték jó szemmel. Márton édesanyját később megkeresztelte, apja viszont haláláig megmaradt pogánynak.

2. Az árulkodó libák

371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott a kinevezés ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.

szm-miseje.jpgIllusztráció: Szent Márton albengai miséje / Forrás: Szépművészeti Múzeum

3. Az ünnep eredete

A Márton-nap eredete egy ókori ünnepből származtatható, a rómaiak ugyanis november 11.-én kezdték a téli évnegyedet, ilyenkor pedig az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották. A latin „avis Martis” (Mars isten madara) kifejezést a népies szóhasználatnak köszönhetően lett „Márton madara”.

4. Római lakoma keresztény tálalásban

A római korból származó ünnepet, sok más jeles nappal együtt a keresztény egyház is átvette.* Így lett Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok.

*Mivel számos példa bizonyítja, hogy gyakran az ünnepek sem vesznek el, csak átalakulnak, a cikk szerkesztője az energiamegmaradás törvényének mintájára ezúton teszi közzé elméletét az ünnepmegmaradás törvényéről, egyben bejelenti saját maga felterjesztését az egyesített fizikai és irodalmi Nobel-díjra. Az eredményről később beszámolunk.

libasult.jpgForrás: Shutterstock

5. A név

A Márton férfinév szintén római eredetű, a latin Martinus név rövidült, magyar alakja. Jelentése Marshoz tartozó, harcos / hadakozó.

6. A pohár

Márton poharának nevezik, amikor a vendégek a novemberre kiforrott újborral koccintanak a Márton-napi lúdvacsora után.

7. Felmenők

A házilúd egyike az ember által legkorábban háziasított állatoknak. Az európai fajtákat a nyári lúd, az ázsiaiakat és amerikaiakat a bütykös lúd háziasításával hozták létre.

swan-goose-gbe08f2ff5_1280.jpgForrás: Pixabay

8. Mit mond a csont? 

A sült liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha hosszú és fehér, akkor havas. Az aznapi időjárásnak viszont az ellenkezője várható.

9. Jártál már Libában? 

Az Ausztriához tartozó Burgenland tartományban, a magyar határtól mindössze pár kilométerre található Liba, egy alig több mint ezer főnyi lakossággal rendelkező mezőváros.  

libeau.jpg

10. A gyerekeknek szóló földrajzkönyvtől a Külügyminisztériumig 

Nils Holgersson családjának házilúdját is Mártonnak hívták. Selma Lagerlöf (1858-1940) svéd írónő „Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át” című regénye, mely eredetileg egy gyerekeknek szánt szórakoztató földrajzkönyvnek készült, 1907-es megjelenésekor hatalmas sikert aratott, a szerzőt pedig két évvel később irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták. A hazánkban is vetített rajzfilmsorozat svéd–csehszlovák–japán koprodukcióban készült, rendezője Toriumi Hiszajuki volt, aki hazájában az egyik legtermékenyebb anime rendezőnek számított négy évtizedes pályafutása során. Azt már csak a teljes kép kedvéért tesszük hozzá, hogy Márton hangját a mára már klasszikussá vált magyar szinkronban Márton Andrásnak köszönhetjük, akit nem csak színészként és rendezőként ismerhetünk, de politikusként és diplomataként is tevékenykedett: 1990-ben a Külügyminisztériumban dolgozott főosztályvezető-helyettesi beosztásban, majd 1991-ben megalapította a Los Angeles-i főkonzulátust, amelynek 1995-ig főkonzuli rangú vezetője volt.

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, illetve a Facebookon és az Instagramon, hogy a következőről se maradjatok le! 

Forrás: Wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr617975136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása