Színes Ötletek

a kézügyes blog

A reformkori hipszterek kedvenc helye – Kerekdomb Fesztivál-interjú
Oszkó-Jakab Natáliával beszélgettünk Tállyáról, családbarát fesztiválozásról és sok minden másról

oszko-jakab_natalia_cut.jpgNapokon belül indul Tállyán az immár kilencedik alkalommal megrendezett Kerekdomb Fesztivál. A Művészetek Völgye testvérrendezvényén - ami a hasonló kezdeményezésekben mostanában nem igazán bővelkedő észak-kelet-magyarországi régióban akár hiánypótlónak is tekinthető – idén szeptember 13 és 15 között olyan fellépők lépnek majd színpadra, mint az Analog Balaton, az Anna and The Barbies, az Aurevoir., a Carson Coma, a Magna Cum Laude vagy a Punnany Massif, de lesznek színházi előadások, komolyzenei koncertek, borkóstolók, családi- és aktív programok is. A most következő interjúban az esemény fesztiváligazgatóját, Oszkó-Jakab Natáliát kérdeztük a Kerekdomb hátteréről és sajátosságairól.

Idén 9 éves a „kisebbik testvér”. Miben változott legtöbbet születése óta?

Egyre bővült a program, hiszen amikor 2016-ban elindultunk, még „csak” 30-40 volt ez a szám, most meg összesen 150-nél tartunk. Nagyon sok helyi kiállító is csatlakozott. Volt olyan tállyai népművész, egy fafaragó bácsi, aki csak a negyedik évre szedte össze a bátorságát, hogy megszólítson, és megmutassa, hogy neki van egy gyönyörű kiállítása itt, a Mailloth-kastély mellett. Több programot viszünk most már a tállyai evangélikus templomba, ahol Kossuth Lajost keresztelték. A közreműködő pincészetek száma is majdnem a duplájára nőtt az első évek óta: idén 20 pincészet és egy pálinkafőzde is látogatható lesz a három nap során. A hegyaljai alkotómesterek közül is csak néhányan jöttek el kezdetben, hiszen egy induló fesztivál esetén nem ugyanakkora az érdeklődés, mint egy jól bejáratott névnél. Mostanában már annyiféle szakágat és mesterséget figyelhetnek meg kicsik és nagyok, hogy akár csak ezzel el lehet tölteni egy egész napot. Bővült a színházi programunk is, és nagy örömünkre egyre többen fedezik fel Tállyát, nem csak a fesztivál ideje alatt. Maga a név is onnan jött, hogy amikor nézegettük a helység térképét, rátaláltunk egy akkor épp művelésből kivont dűlőre, ez volt a Kerekdomb, amit azóta a rendezvény kapcsán újra felfedezett valaki, és most már onnan is van bor

Kicsit ez is volt a célunk. Amikor először jártunk itt, már akkor látható volt, hogy fantasztikus adottságokkal, varázslatos hangulattal, gazdag történelmi, építészeti és természetesen borászati örökséggel rendelkezik a település, csak az utóbbi időben talán kicsit lekerült a térképről. A falu annak idején nagyon népszerű volt az ország elöljárói, művészei körében, ha úgy tetszik, ez volt reformkori hipszterek egyik kedvenc helye, szívesen jártak ide, sokan vettek itt házat, és így tovább - nem véletlenül vannak történelmi sétáink is a napi programok között. Tállya egy időben nagyon menő, nagyon értelmiségi hely volt, a nyolcvanas években működött itt művésztelep is, amit a Tokaj Art Wine tulajdonosai néhány éve újjáélesztettek, és most nyílik egy galéria is az itt készült munkákból, illetve kortárs művészeti esteket is szerveznek. Mindannyian, akik részt veszünk a Kerekdomb Fesztivál szervezésében, azt szeretnénk, ha Tállya visszakerülne oda a köztudatban, ahová való.

Már önmagában az nagyon romantikus tud lenni, hogy egyszerűen csak sétálunk a település utcáin, de voltaképpen minden pincészetnek megvan a maga története, ahogy az ott megkóstolható boroknak is, amikről a termelők mindig szívesen mesélnek. A kedvenc életképem az, amikor este egy-egy pince bejáratánál a látogatók gyermeki énüket elővéve hasonlítgatják a borútlevelüket, ki hol járt már, melyik pecsétet szerezte meg. Ennek azért van egyfajta bája, és értelemszerűen hozzáad a Kerekdomb hangulatához.  

Mennyire jellemző Tállyán az a féle összefonódás a helyi közösséggel, mint Kapolcson, ahol a helyiek sokszor a saját kertjüket nyitják meg sátor- vagy szálláshely céljára?

Abszolút megvan ez itt is. Sőt, ha valaki felmegy a fesztivál weboldalára, ott a programokon és a jegyvásárlási lehetőségeken kívül talál elérhetőségeket a helyi kolléganőnkhöz, aki adott esetben segít szállást találni, nemcsak a nagyobb tállyai panziókban, de akár a környékbeli magánszálláshelyeknél, ahová jár a fesztiválbusz-járatunk is. A Kerekdomb időszakában a szomszédos településeken is felpezsdül az élet, és ezt értelemszerűen a környékbeli vállalkozások is megérzik. Jellemző, hogy még Mádról is jönnek az érdeklődések mindig, miben és hogyan tudunk együttműködniRendszeresen kapunk kommenteket és leveleket a helyiektől, hogy a fesztivál jelenléte az év más szakaszaiban is jótékony hatással van a település és az ott rendezett más programok turisztikai vonzerejére.

Látogatókat illetően mennyire figyelhető meg átfedés a Művészetek Völgyével, mennyire találta meg a Kerekdomb a saját közönségét?

Jelenleg úgy látom, van némi közös halmaz, főleg a Művészetek Völgyére Budapestről és vonzáskörzetéből érkező közönséggel. Sokan jönnek Veszprém megyéből is, nyilván a nagyobbik fesztivál közelsége, meg az ott mindig elérhető Kerekdomb-műsorfüzet okán. De szerencsére helyben is egyre inkább látható és elismert a fesztivál. Amiért persze mi is teszünk, hiszen mindig eljuttatjuk a műsorfüzetet az összes helyi kulturális intézménynek és iskolának. Emellett már az első alkalommal úgy érkezett meg a Kerekdomb a településre, hogy egy hónappal a fesztivál előtt minden helyi lakos megkapta azt a postaládájába, ráadásul ittenieknek ingyenes a rendezvény, cserébe, hogy pár napon át elviselik a zűrzavart, amit néhány napon át okozunk.  

Mi a személyes motiváció azt illetően, hogy mindkét fesztivál kifejezetten családbarát rendezvényként pozicionálja magát?

Mielőtt szülő lettem, úgy gondoltam, ezzel párhuzamosan biztosan annyira megöregszem és megunom majd az életet, hogy eszembe sem fog jutni a fesztiválozás. Még rendezvényt is másképp szerveztem akkoriban. Azóta eltelt több mint 9 év, és rájöttem, hogy ebben a tekintetben egyáltalán nem lettem más, mint akkoriban: ugyanúgy szeretnék koncertre, mindenféle érdekes programokra járni. Közben vettem észre, hogy a legtöbb fesztivál és koncert olyan, hogy van, amelyik a gyerekekre fókuszál, és ott a szülő köt kompromisszumot, de ugyanígy van olyan rendezvény, meg akár étterem vagy hotel is, ahová nem szívesen viszed a gyerekeket, mert úgy érzed, azzal zavaró körülmény lesztek. Ezért nagyon elkezdett érdekelni, akár saját, önös érdekből is, hogy olyan helyszíneket hozzak létre, ahol egyszerre találnak értéket szülők és gyerekek, és ahol mindenkinek van lehetősége a tartalmas, közös kikapcsolódásra. Kulturális értelemben nem szükséges, hogy a fesztiválozás egy gyerekmentes fine dining étterem legyen.

Mi az, amit csak itt, a Kerekdomb Fesztiválon találhat meg a közönség?

A történelmi séták és dűlőtúrák – amelyek között idén bányalátogatás is lesz - , ahol a helyi borok, a termőföld, a talaj jellegzetességei mellett akár olyan kifejezések bővebb jelentésével is megismerkedhetünk, mint a „terroir”, sehol máshol nem ismételhetők meg. Emellett a természeti környezet, a különleges helyszíneken megrendezett koncertek és előadások mind-mind hozzáadnak ahhoz a hangulathoz, amit ebben a formában csak itt, Tállyán tapasztalhatnak meg a látogatók.

További információk a Kerekdomb Fesztivál weboldalán és közösségi felületein. Korábbi ajánlónkat itt, tavalyi beszámolónkat itt olvashatjátok! 

Fotók: Tót Mea

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5718489105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása