Színes Ötletek

a kézügyes blog

A dűlőtúráktól a Mozartissimo-ig - Szeptember második hétvégéjén ismét Kerekdomb Fesztivál Tállyán

kd_1nap_tot_mea_select-1043_jpg_masolata_1.jpgAhogy már olvashattatok erről korábban a Színes Ötleteken, idén szeptember 13 és 15 között, az idei ősz második teljes hétvégéjén ismét Kerekdomb Fesztivál Tállyán! A Művészetek Völgyének kisebbik testvére tavaly nagy kedvencünk lett, hiszen a kelet-magyarországi régióban egyébként sincs túlkínálat mostanában hasonló rendezvényekből, ráadásul a három nap során közel 150 program várja a látogatókat, melyekből sokszínű élménycsomagot vihetünk magunkkal az utána már előbb-utóbb elkerülhetetlenül megérkező hűvösebb napokra, legyen szó koncertekről, színházi és irodalmi előadásokról, kézügyes foglalkozásokról a mézeskalácsfestéstől a csuhébabák készítéséig, meg persze rengeteg, a család apraja-nagyja számára egyaránt érdekes elfoglaltságról, a kenutúrától Kismennydörgésig, akinek nyergében a gyerekek tavaly is lelkesen ismerkedtek a pónilovaglás élményével. Nem felejtettünk ki semmit?  

1. katona: – És a bor.

Francis: – Igen, igen, az tényleg nagyon hiányozna, Reg, ha a rómaiak elmennének. A bor.”

Hát persze, ahogy az eszünkbe ötlő filmidézetben is elhangzik, a bor. Ahogy a korábbi években, most is várja majd a fesztiválozókat jószerivel a település összes jelentősebb pincészete, így mindenki kedvére ismerkedhet a vidék legfinomabb nedűivel - akár a Borútlevél egyes állomásait bebarangolva, akár vezetett dűlőtúrák formájában, akár csak úgy, találomra útba ejtve a legszimpatikusabb helyeket.

Akik olvasták tavalyi beszámolónkat, nagyjából el tudják képzelni, milyen hangulatra számíthatunk idén. Ha valaki netán lemaradt volna róla megjelenésekor, ide kattintva találhatja meg a cikket! Ehhez a szerző csak annyit fűzne hozzá, hogy leginkább ő maga lepődik meg azon, hogy annak a napnak szinte minden pillanatára tisztán emlékszik ma is, pedig ez manapság már nem mindig sikerül. A műszerfalon felvillanó, a vérnyomását kissé megemelő szervízlámpára, a napfényes kora délutánból a nyári kánikula után jólesően hűvösbe váltó szeptemberi időjárásra, a gyönyörű tájra, a rengeteg kézműves foglalkozásra, ahol az alkotni vágyók között között országosan ismert művésznőt is felfedezhettünk, vagy a bűvészelőadásra a tornácon. A(z akkor még) nem sok sikerrel megpróbált gólyalábazásra, a bensőséges hangulatú koncertekre, vagy amikor Schultz Tamás, a Miskolci Szimfonikus Zenekar nagybőgő szólamvezetője kedvesen felajánlotta a hangszereket már többé-kevésbé felismerő kislányunknak, hogy mutat neki egy „nagyobb csellót”.  Meg persze arra, hogy aludt el tíz perccel később, még az első darab közben családunk legkisebb sarja, aki aztán hetekkel később is megkérdezte, miért voltak olyan furcsák a képek az egyik pincészet kertjében berendezett grafikai kiállításon. Nos, nagyjából valami ilyen emlékcsomagra számítok idén is, bár lehetőleg motorhiba nélkül.

A teljesség igénye nélkül, röviden, távirati stílusban felsorolunk néhány olyan programot közel 150-ből, amit a magunk részéről mindenképpen ajánlunk azoknak, akiknek sikerült kedvet csinálnunk, hogy szeptember második hétvégéjén elinduljanak Tállyára.

A nagyszínpadnak ebben az évben is a Vincellér Ház ad otthont, itt olyan népszerű zenekarok lépnek fel a három nap során, mint az aurevoir., a Carson Coma, az Anna and the Barbies, a Punnany Massif és a Magna Cum Laude. Rajtuk kívül olyan előadók és zenekarok lépnek majd fel a kisebb-nagyobb színpadokon, mint a Mörk, az Analog Balaton, Cserihanna, Herself, Saya Noé, Ajsa Luna, New Fossils, Co Lee, a Selah Vie, Beck Zoli, és még sokan mások.

A komolyzene iránt elkötelezetteknek idén is ajánljuk a Miskolci Szimfonikus Zenekar Mozartissimo koncertjét – hogy kinek a darabjaiból áll majd az est, az a címből viszonylag könnyen kitalálható. Szintén maradandó élménynek ígérkezik Rohman Ditta és Szirtes Edina Mókus Duo Vocellino előadása, a The Flutwins fuvolakoncertje, Szolnoki Dóra és Szabó Gergő duója, és a Musicalek Hangján két fiatal színész, Enyingi Zsófia és Ondrik János előadásában – ahogy erről már többször írtunk, fesztiválkörnyezetben érdemes olyan programokat is választanunk, amelyek mondjuk úgy, normál körülmények között kicsit ünnepélyesebb megjelenést és viselkedést kívánnak, hiszen ilyenkor senki nem akad fenn azon, ha gyermekünk közbeszól, netán rövidnadrágban érkezünk a koncertterembe, a zenei élmény viszont ugyanaz, csak kicsit lazább, fesztelenebb kiadásban. 

Európa (egyik) közepe a hegyalján

kd_1nap_tot_mea-1237_1.jpg

Tállya egy körülbelül 1600 lelket számláló település a tokaj-hegyaljai borvidéken, Miskolctól körülbelül 45 kilométerre keletre, nagyjából félúton Mád és Abaújszántó között. Közúton Budapest felől a 37-es vagy a 39-es főúton érhető el legkönnyebben, attól függően, hogy Szerencs vagy Encs irányában hagyjuk el az M30-as autópályát.

A települést érinti a Szerencs–Hidasnémeti-vasútvonal, ugyanakkor budapesti indulással kétszer – Miskolc, Tisza Pályaudvar, illetve Szerencs vasútállomás – kell átszállni, az utazási idő így menetrend szerint (!) is közel 4 órára nyúlik, nem szólva a december 4-ig tartó pályafelújítási munkákról Miskolc és Mezőkeresztes között, szóval ezt a megoldást inkább azoknak ajánljuk, akik szerint van némi romantikája és/vagy meditációs funkciója annak, ha nem tervezett módon várnunk kell valamire.

Tállya – ahol 1802-ben keresztelték meg Kossuth Lajost, és ahol egy 1992-es mérés szerint Európa földrajzi középpontja is található, bár utóbbi nehezen állapítható meg egyértelműen - vitán felül a térség egyik legszebb fekvésű települése, pedig a tokaji borvidéken, a Zemplén közelében sok más falu és város is méltán lehet büszke természetes környezetére. Az odautazókat számos olyan látnivaló várja, mint az 1700-as években épült Maillot-kastély, a Balogh-kúria, vagy a három – római katolikus, evangélikus, református -, templom, és persze az egymást érő pincészetek, melyek a fesztivál során a programok mellett a legfontosabb igazodási pontokat jelentik.  

Források: Wikipedia.org, Tállya.hu

A családi programokra vadászóknak idén is ajánljuk a naponta többször is látogatható Mesterségbemutató és játszóház, valamint a Ringató foglalkozásokat, az olyan bábszínházi előadásokat, mint a Majorka Színház Pártás királylány, vagy a Sanyi, én és a gyerekek társulat A kerek kő darabjai, de szintén jó választás lehet Bárth János Csirimojó gyerekdalok című koncertje, ahol az elhangzó dalok által a kicsik olyan állatokkal ismerkedhetnek, mint a színes papagájhal, a tengeri vidra, vagy a fél lábon álló flamingó, de megszívlelendő dolgokat tanulhatnak a természetről Komposzti Ferkótól, Galacsinhajtó Hugótól és Méhész Dodótól.

Ha valaki a felsoroltakat szívesen egybekötné egy kis mozgással, a már említett dűlőtúrák mellett olyan programok közül válogathat, mint a Kerekdombi Kerekezés, evezőtúrák a Bodrogon, illetve a fesztivál utolsó napján családi futás és Ludas Matyi Gyerekfutam is várja  az érdeklődőket.

A választék tehát enyhén szólva is bőséges, de érdemes szétnézni a Kerekdomb Fesztivál weboldalán, esetleg letölteni az online programfüzetet, hiszen felsorolásunkban már csak terjedelmi okokból sem térhettünk ki mindenre, ami a három nap alatt történik majd. Aki nem hiszi, jöjjön el, és tapasztalja meg mindezt testközelből!  

A Kerekdomb Fesztiválra jegyek még kaphatók a rendezvény weboldalán! További információk a fesztivál közösségi felületein!   

Fotók: Tót Mea

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4318483251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása