Színes Ötletek

a kézügyes blog

Bor, zene, kézügyeskedés - Kalandozás Kerekdombon

kerekdomb_csuhezas_cover.jpg

Hogy a kapcsolódó közleményt idézzük, „ismét megteltek Tállya utcái és pincészetei fesztiválozókkal, idén is nagyon sokan látogattak el a Kerekdomb Fesztiválra. A remek időnek köszönhetően kellemes napsütésben járhatták a látogatók a pincészeteket, hallgathatták a koncerteket, a zenés-, irodalmi előadásokat, és az e-bike túrák és a bodrogi evezés is népszerűnek mutatkoztak az immár nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválon.”  Mi most látogattunk el először a rendezvényre, és milyen jól tettük! A Művészetek Völgyében szerzett tapasztalataink alapján már bátran és rutinosan indultunk el ovis korú kislányunkkal a tokaj-hegyaljai borvidék egyik legszebb fekvésű településére, és igazán jól éreztük magunkat a két nap alatt, amit ott töltöttünk. Beszámoló és galéria a folytatásban! 

Aki nem járt még ezen a fesztiválon, nagyjából úgy érdemes elképzelnie a rendezvényt, mint amikor egy falut, ahol egyébként is jellemző a borturizmus - a Tokaj-Hegyalján azért ez érthető okokból nem szokatlan - egy hétvégére hirtelen az ország minden tájáról felkeresne több ezer főnyi bor, kultúra és művészetek iránt érdeklődő kiránduló, akik az indián nyár vélhetően egyik utolsó melegebb hétvégéjét kihasználva szeretnének minél több élményt magukhoz venni, amiből feltöltődhetnek jövő tavaszig. Ezzel egyidejűleg pedig olyan szerencsében van részük, hogy az ország legnépszerűbb zenekarai, előadói, színművészei közül sokan épp itt lépnek fel a három nap során, aminek örömére a helyi borosgazdák kinyitják a pincészetek ajtajait, és dűlőtúrákat vezetnek az érdeklődők számára, ahol mindenki megtudhatja, honnan és hogyan kerül a szőlő leve a poharukba. Megismerhetik a borászkodással foglalkozó családok történetét, indulhatnak aszúszemszedő versenyen, érkezhetnek kutyával vagy e-bike nyergében, sőt, akár jótékonykodhatnak is: a 2021 óta aktív Mosolybor, a Tokaji Borvidékhez aktívan kötődő nők által létrehozott jótékonysági akció keretén belül ugyanis egy kóstolóval összekötött beszélgetés alatt ismerkedhettek meg a látogatók a környék női borászaival, a részvételi díjból pedig a Boldogkőváraljai Fogyatékos Otthon lakóinak vásárolnak majd eszközöket és szerveznek programokat.

Ahhoz képest, hogy Tállya egy nagyjából 1600 lelket számláló település, a közel 30 programhelyszínnek köszönhetően sehol sem volt tömeg, leszámítva mondjuk a fő zenei fellépők koncertjeit esténként a Vincellér Ház nagyszínpadán, így az előre kinézett programok szinte mindegyikére eljutottunk különösebb várakozás nélkül. 

kerekdomb_dulotura_1.jpgForrás: Kerekdomb Fesztivál

Ugyan szárazon és vízen egyaránt bármikor kaphatók vagyunk a túrázásra, ezúttal Tállya határain belül maradtunk, és bár láttuk, hallottuk, milyen örömmel és lelkesedéssel beszélgetnek a borászok vendégeikkel a hagyományos borkészítési eljárás rejtelmeitől kezdve a dűlők sajátosságáig sok mindenről, cserfes háromévesünk társaságában ezekben nem merülhettünk el annyira, mint tettük volna máskülönben. Azért azt mindig megtudtuk, hogy az általunk éppen kóstolt prémium boroknak mik a legfontosabb jellegzetességei. Ha valaki hozzánk hasonlóan csak amolyan műkedvelő borbarát, annak jól jöhetett a fesztivál által kínált Borútlevél, amihez nemcsak egy logózott poharat kaptunk, hanem egy útitervet is, ami végigvezetett minket a benne felsorolt pincészeteken, és a borok közötti válogatáson sem kellett törnünk a fejünket. 

kd_1nap_tot_mea_select-1019.jpgForrás: Kerekdomb Fesztivál

Azzal biztosan nem okozunk nagy meglepetést, hogy a legtöbb időt mégsem a borászatoknál töltöttük, hanem az Alkotóházban. A Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete által gondozott, helyi és távolabbról érkező népi iparművészek, kézműves mesterek részvételével működő fesztiválhelyszín számos lehetőséget tartogatott a kreatív szórakozásra úgy a legkisebbeknek, mint a felnőtteknek. Ízelítőt kaphattunk olyan kézműves technikák alapfogásaiból, mint a fafaragás, a fazekasmesterség, a varrás, a szappanöntés, a rekeszzománc vagy épp gyöngyékszer készítés. A gyerekek festhettek, ragaszthattak, könyvjelzőt rajzolhattak, de számtalan levendulás tündér, körmöcskével kötött nyaklánc, fonalmadárka, makramé - és bőrékszer is készült.

Nekünk a Mesés Mézes kézműves mestere, Garay Lászlóné Piroska mézeskalács workshopja lett az egyik kedvencünk, mivel a díszítésben az egész család egyszerre vehetett részt. De az Alkotóházban egyébként is könnyen telt az idő: amíg egyikünk kislányunkkal festett vagy a bűvész produkcióját nézte, másikunk csuhébabát vagy épp karkötőt készített. Nagy Eta - a Csuhévirág alkotója - és Szabó Albertné, vagy ahogy sokan ismerik, Bogyó néni türelmét és szakértő segítségét ezúton is köszönjük. Inspirációképpen meg kell említenünk, hogy amíg Bogyó nénitől makramézni tanultunk, nemcsak azt mesélte el, milyen csodálatos gyöngyékszereket készít és hogy 84 évesen folyamatosan újabb és újabb kézműves technikákat tanul, hanem azt is, hogy a csomózást mindössze három éve gyakorolja. Azt hiszem, azt, hogy „sosem késő elkezdeni”, nem is illusztrálhatnánk nála jobb példával.   

Az Alkotóház épületében egy kiállítás is várta a népművészet iránt érdeklődőket. Az évről évre megújuló tárlat olyan helyi mesterek alkotásait mutatja be, akik jelentős sikereket értek el hímző, fafaragó, bőrműves, játékkészítő, fazekas, kádár, szövő, gyöngyfűző, csipke és viseletkészítő kézművesként. Emellett a tállyai kultúrkincs egyik legjellegzetesebb eleme, az úrihímzés is fontos szerepet kapott a látnivalók között.

1_252.jpg

Kislányunk nagy örömére kétszer is meglátogattuk Kismennydörgést, a tállyai Pusztavár Farm kezes póniját, aki annak ellenére is töretlen kedvvel hordozta hátán a lelkes gyereksereget, hogy otthon két hónapos, szinte még újszülött kiscsikója várta. A családi élménypark a fesztiváltól függetlenül is szeretettel várja a látogatókat állatsimogatóval, lovasprogramokkal és más foglalkozásokkal. Szóval bátran mondhatjuk, ha valakit esetleg az tartott volna vissza a családdal együtt való fesztiválozástól, hogy a gyerekkoncerteken, játszóházon és a kürtőskalácsos előtti sorban álláson túl amúgy sincs mit csinálni ilyen helyeken, jövőre nyugodtan tegyen egy próbát! 

7_154.jpg

Természetesen nem maradhatott el néhány olyan, kevésbé rendhagyó programpont sem, mint a körhintázás, játszóterezés, vagy a virág- és gesztenyeszedés, a Furmányos Játékudvarba pedig bármikor visszatérhettük a rendezvény ideje alatt, hogy a különböző korú gyerekek és szüleik számára egyaránt szórakoztató ügyességi játékokkal, soha meg nem unható játékkonyházással vagy gólyalábazással üssük el az időt. 

Zenei programokból érthető módon ezúttal kevesebbet láttunk, de amit igen, azok mind maradandó élményt jelentettek. A Szirtes Quintet koncertje a Tállyai Evangélikus Templomban mély, tartalmas és sokszor már-már éteri hangulatú volt, néhány órával később pedig az Ivan and the Parazol a nagyszínpadon megkapó, fényfestett épületek kulisszái között idézte meg a hetvenes évek életérzését olyan autentikus formában, ahogy erre csak kevesen képesek Magyarországon. A Miskolci Szimfonikus Zenekar, akiknek hangversenyein gyakori vendégek vagyunk, a Közösségi Házban adott egy, az általában megszokotthoz képest lazább, intimebb hangulatú koncertet, hiszen nem minden nap üldögél a közönség egy ilyen típusú eseményen rövidnadrágban, borospohárral a kézben. Ezúttal Mozart és Schubert darabjait hallhattuk, és mondanunk sem kell, az idén 60. jubileumi évadát megkezdő zenekar most ugyanolyan kifogástalan színvonalon, maximális alázattal és szeretettel játszott, mint minden alkalommal, amikor eddig láttuk őket. Nagy élmény volt még Gryllus Dániel fellépése vasárnap délelőtt 11 órai kezdettel az Oroszlános Borbirtok pincehelyiségében; aki keltett is némi derültséget azzal, amikor elmondta, hogy ő bizony még sosem énekelt borospincében ilyen korai órán. Citerás szólókoncertje kitűnő hallgatnivaló volt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hiszen bár nem elsősorban gyerekdalok hangzottak el, ezek a megzenésített versek életkortól függetlenül érvényesek bárki számára. 

Természetesen, ahogy ez lenni szokott, most sem jutottunk el mindenhová, de ez csak újabb ok arra, hogy jövőre se hagyjuk ki a Kerekdomb Fesztivált, ami jövőre már kilencedik alkalommal várja látogatóit Tállyán, szeptember 13 és 15 között. Kedvezményes bérletek már most elérhetők a www.kerekdombfeszt.hu oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4618217349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása