Színes Ötletek

a kézügyes blog

5 kedves ajándéktipp anyák napjára, fényképekkel a főszerepben

1000x522_blog_cover_20240423_120429_0000.png

A kifejezetten gyerekeknek szánt fényképezőgépeket forgalmazó ZumyZoom márka megálmodójával, Vers-Bányai Zitával készült interjúnk után most a fotós-kézügyeskedéshez hoztunk nektek egy ötletbörzét. Húsvét előtt játékos biológiaórán igyekeztünk kedvet csinálni a gyerekeknek kertészkedéshez és fényképezéshez egyaránt. Hogy mivel, azt megtudhatjátok, ha elolvassátok a cikket, amiben tojástartók, apró növények és nyuszifülek is felbukkannak. Ezúttal pedig gyerekekkel megvalósítható, fényképes anyák napi ajándékötleteket mutatunk, olvassatok tovább!

1. A sógyurma, mint képkeret

A gyurmázás nemcsak hogy olyan fontos készségeket fejleszt, mint a kreativitás, a kézügyesség, a finommotorika, a szem-kéz koordináció vagy a térlátás, és fontos szerepe lehet az izomfejlődésben, a színek és a formák tanulásában, de ami talán a legfontosabb, gyakorlása rendkívül szórakoztató kicsik és nagyobbak számára egyaránt. A gyerekek többsége órákat képes eltölteni a puha alapanyag formázásával, ezért a szülőknek jól jöhetnek az olyan kipróbált, házilag elkészíthető, környezetbarát gyurmareceptek, mint sokak kedvence, a mindig puha főzött gyurma, de nem maradhat ki egy olyan klasszikus sem a sorból, mint a levegőn keményre száradó só-liszt gyurma.

Az alaprecept: 

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg finom só
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál olaj

Tipp! Mérjétek ki a száraz hozzávalókat egy tálba, tegyétek bele az olajat, majd folyamatosan gyúrva adagoljátok hozzá a vizet, ügyelve a gyurma megfelelő állagára. Ha kevés lenne a víz, pótoljátok apránként!

1_sogyurma.jpg

A natúr só-liszt gyurma utólag is festhető és számos módon dekorálható, de ha szeretnétek, a még lágy masszát is színezhetitek ételfestékkel. Akármelyik verzió mellett is döntöttetek, a kész formákat tegyétek 135 fokra előmelegített sütőbe, és 40-60 perc alatt szárítsátok meg! Egyébként néhány nap alatt a levegőn is teljesen kiszáradnak, de a sütővel gyorsítható a folyamat. Vigyázzatok, nézzetek rájuk gyakran, nehogy megégjenek!

Színes, csillagos képkereteink a natúr változatból készültek két különböző méretű sütikiszúró forma segítségével. 

1_285.jpg

Ha a gyurma teljesen száraz és kemény, jöhet a festés! A só-liszt gyurma a legtöbb, a gyerekek fiókjában általában megtalálható festékkel festhető, használhattok például akrilt vagy temperát is. Ha megszáradt a felvitt réteg, az előzőleg kinyomtatott fényképeket ragasszátok a keretbe és fedjétek le a hátulját filccel vagy színes kartonnal!

2_271.jpg

Ha nálatok is hatalmas sikere van a csillámporozásnak, egy vékony réteg ragasztóba azt is szórhattok! Akár így, akár festve, a felület lakkozható, de mi most nem éltünk ezzel a lehetőséggel.

3_262.jpg

2. Kezek nyomán

A következő fényképkeret csak abban különbözik az előzőtől, hogy része egy kéznyomat is, amit egészen biztosan szeretetteljes mosollyal nézegetnek majd a nagymamák, amikor már nagyra nőttek az ajándékot készítő apró kezek. A recept ugyanaz, tennivalók pedig a galériában!

2_272.jpg

3_263.jpg

4_248.jpg

Alkoholos filctollal vagy valamilyen dekormarkerrel ráírhatjátok a gyerekek nevét és az évszámot, hogy évek távlatából még kedvesebb legyen a visszaemlékezés pillanata.

5_239.jpg

3. Kirakó szeretettel

Ehhez a különleges ajándékhoz kedvenc közös képetekre lesz szükség, néhány fa spatulára, ragasztóra, snicerre, és ez utóbbi miatt felnőtt vagy nagyobb testvér segítségére is. Ragasszátok a fényképet a szorosan egymás mellé rendezett spatulákra, és várjátok meg, míg teljesen megszárad! Ezután helyezzétek őket egy vastag kartonlapra vagy rajztáblára és húzzátok végig a sniccert az illesztések mentén! Éles eszközre van szükség, hogy a papírszélek ne forgácsolódjanak vágás közben, ezért dolgozzatok nagyon óvatosan!

1_286.jpg

Kössétek át egy szalaggal, és már készen is van az igazán személyes ajándék! Ha akad hozzá eszköz és segítség, készíthettek furatokat a spatulák végére, hogy összefűzhetők legyenek.

2_273.jpg

4. Interaktív közös kép

Egy papírtányéron összeállított kollázs pillanatok alatt elkészül, írhattok, festhettek, matricázhattok is rá kedvetek szerint. Ami igazán személyessé teszi ezt az ajándékot, az a befektetett idő, amíg a megfelelő fotókat összeválogatjátok kedvenc közös képeitekről, amikkel életre kelthető egy számotokra fontos vagy vidám pillanat. Persze ne keseredjetek el akkor sem, ha tetszik az ötlet, de nem találtok megfelelő képet: készítsetek egyet most, vagy rajzoljátok meg a figurákat saját kezűleg!

1_288.jpg

Legalább az egyik szereplőt ne a papírra, hanem egy hurkapálcára ragasszátok fel, így válik mozgathatóvá!

2_274.jpg

5. A klasszikus könyvjelző modern köntösben

A kicsit nagyobbaknak vagy az idősebb testvérrel közösen alkotóknak is hoztunk egy ötletet! A könyvjelző, mint ajándéktárgy nem mondható formabontónak, de ha kiborítjátok a kreatív eszközök fiókját - persze nem szó szerint, hiszen mégiscsak anyák napjára készülünk -, és bátran nyúltok az abban található alapanyagokhoz, eszközökhöz, egészen lendületes montázsokat vagy dekorációs megoldásokat hozhattok létre fényképeitekből. Egy kis színes papír, washi tape, matricák, rétegek, cérnák, gyöngyök, szalagok vagy rajzok, szinte bármivel díszíthetitek a kartonból kivágott formákat, akárcsak a scrapbook lapokat.

konyvjelzo.jpg

További fotós ötletekért és inspirációért keressétek fel a ZumyZoom Blogját, a Játéktárat, vagy olvassátok el a Gyerekszemmel a világ című korábbi cikkünket, melyből sok minden kiderül: például hogy miért és milyen korban érdemes megismertetni a gyerekeket a fényképezéssel, milyen készségfejlesztő hatásai lehetnek ennek az izgalmas hobbinak, vagy hogy miképp érdemes bevezetni a kicsiket a digitális világba, és természetesen a fényképezőgépválasztáshoz is találtok segítséget!

A májusi jeles napok sorában az édesanyák után a gyerekeket ünnepeljük, ezért az anyák napi kézügyeskedéssel egy akciós időszakot is indítunk a Színes Ötletek olvasóinak. Hogy a kiszemelt ajándékok gyereknapig biztosan megérkezzenek, 2024. május 20-ig 10% kedvezménnyel vásárolhatjátok meg bármelyik ZumyZoom fényképezőgépet! Használjátok a SZOB10 kuponkódot, és még egy textilszütyőt is kaptok ajándékba a gép mellé! 

zumyzoom_szob10_kedvezmeny.jpg

Mivel gyerekeket ábrázoló, személyes vonatkozású illusztrációkat a Színes Ötletek cikkeiben nem teszünk közzé, az ajándéktárgyakhoz felhasznált fotók forrása: unsplash.com

Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket PinterestenTikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr618387369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása