Színes Ötletek

a kézügyes blog

Gyerekszemmel a világ - Bemutatkozik a ZumyZoom

Vers-Bányai Zitával beszélgetünk kicsiknek szánt fényképezőgépekről, kortalan inspirációforrásokról és arról, miért érdemes megbecsülnünk a gyerekek alkotásait

blogcover_v1.jpg

Bár tudjuk, hogy régen minden IS jobb volt, azt talán fölösleges vitatni, hogy a technológia fejlődésének vannak bizonyos kedvező hatásai. Bennem mai napig élénken él az emlék, amikor a kilencvenes évek elején - hogy Joe Hallenbecket idézzem - Bruce Willis, magyar hangja Sörös Sándor -, „Bazira’ öreg vagyok már…” - megkaptam első fényképezőgépem, két 16 kockás, fekete-fehér filmtekercs társaságában, melyek közül az első már a behelyezéskor fényt kapott, a másikat meg szó szerint percek alatt elhasználtam, hogy aztán hosszú hetekkel később megérkezzen első exponálásaim hervasztó eredménye mindenféle életlen, bemozdult, elmosódott képek formájában, melyek előhívásáért derék szüleim fizetésük egy elég jelentős százalékát fizették ki.

Nem csoda, hogy nem lettem kistérségi Man Ray vagy Robert Capa, pedig lehet, hogy lett volna tehetségem hozzá. Szóval amellett, hogy természetesen sokkal jobb volt töltőceruzával visszatekerni a kazettát a walkmanben, mint léptetni egyet a playlisten - vigyázat, a mondat nyomokban iróniát tartalmazhat! -, a magam részéről örülök, hogy a most felnövő gyerekeknek már sokkal szélesebb választék áll rendelkezésükre anyagok és eszközök tekintetében gyakorlatilag bármilyen területen, ha próbára szeretnék tenni kreativitásukat. Hogy miért jutott eszembe ez a kis eszmefuttatás, mindenki számára nyilvánvaló lesz, miután elolvastátok most következő interjúnkat Vers-Bányai Zitával, a kifejezetten gyerekeknek szánt fényképezőgépeket forgalmazó ZumyZoom webáruház megálmodójával.

vers-banyaizita.jpg

Hogyan jött az ötlet? Mi volt a fő inspirációd a ZumyZoom indulásakor? 

Kis költői túlzással akár azt is mondhatom, hogy a ZumyZoom története az 1940-es évekig nyúlik vissza! Nagyszüleim ugyanis ekkor indították el kis vidéki fényképész vállalkozásukat. Édesapám is hivatásos fényképész lett, én viszont csak lelkes amatőr maradtam. Mindig is szerettem volna apukámtól megtanulni fényképezni, de utólag belátom, akkoriban még tényleg nem volt ez olyan egyszerű. Az ő komoly fotós felszerelése egyrészt túl drága volt ahhoz, hogy csak úgy gyakoroljak rajta, másrészt mindkettőnktől több türelmet kívánt volna a sok bonyolult manuális beállítás megtanulása.

Az elmúlt években viszont kislányom élénk érdeklődése a fényképezés iránt elindított engem a ZumyZoom felé vezető úton. Szerettem volna neki egy használható minőségű, minden szempontból gyerekkompatibilis, játékmentes fényképezőgépet, amivel zavartalanul kibontakoztathatja a benne rejlő fényképészt. Hosszas kutatás után külföldről rendeltem fényképezőgépet az 5. születésnapjára, így saját példánkon tapasztalhattuk, milyen sokat adhat egy gyereknek a fényképezés mind mentálisan, mind szociálisan. Egy idő után megfogalmazódott bennem, hogy ezt az élményt szeretném minél több család számára elérhetővé tenni, aminek a módját végül egy saját webshop felépítésében találtam meg, ahol forgalmazom ezeket a gépeket.

zumyzoom_kinalat.jpg

2022 nyara óta dolgozom a vállalkozáson, ugyanezen év novembere óta működik a webshop. A ZumyZoommal ugyanakkor a kezdetektől fogva többek akartunk lenni, mint egy online bolt, ezért a Blogot és a Játéktárat is folyamatosan bővítem hasznos tartalmakkal, és ebből az indíttatásból született a szívemcsücske Fotós Kaland is.

A gyakorlatban mit jelent az, hogy te vagy „a márka megálmodója”? Milyen szinten folysz bele a gépek tervezésébe, gyártásába?

A munkám nagy része nyilván a fényképezőgépek körül forog. Kizárólag olyan megbízható és gyerekbarát fényképezőgépek kerültek és kerülnek be a gondosan összeválogatott kollekcióba, amiket én is jó szívvel adok a gyermekeim kezébe. Ez sok utánajárással, teszteléssel jár. Rögtön az elején fontos vízválasztó volt, hogy le tudtam szedetni a gyártóval a játékokat az Állati jó fényképezőgépekről. Ha ezt nem sikerült volna elérnem, biztosan el sem indítom a webshopot. 

Ugyanebben a szellemben naprakészen követem a gyerek fényképezőgépek fejlődését, és amikor csak lehet, bővítem a kínálatot általunk is alaposan letesztelt termékekkel. Végtelenül hálás vagyok a modern kor vívmányainak, hogy a mai gyermekek számára már sokkal könnyebben elérhető és magától értetődőbb belekóstolni a fényképezés világába, mint az én gyerekkoromban volt.

Saját tapasztalataid szerint milyen életkorban érdemes elkezdeni az ismerkedést a fényképezéssel?

A kislányom ugye az 5. születésnapjára kapott Állati jó fényképezőgépet. Mivel a kisfiamat annyira nem érdekelte a telefonunk és hogy azzal fotózzon, nem gondoltam, hogy neki is kéne már 3 évesen. De mivel a tesó kis fényképezőgépe nagyon tetszett neki, ráadásul kifejezetten ügyesen bánt vele, hamarosan kapott egy Kalandort, amit lelkesen kattogtat azóta is. Szerintem a kicsik már 3-4 éves koruktól egészen jól tudják használni ezeket a könnyen kezelhető, gyerekek számára tervezett fényképezőgépeket, így voltaképpen bárki tehet egy próbát velük, akár ajándék gyanánt is. Ha esetleg azt látjuk, hogy túlzottan érdeklődnek a telefonjaink iránt, mindenképpen érdemes terelgetni őket a sokkal biztonságosabb fényképezés felé.

Van-e esetleg bármilyen saját tanácsod azt illetően, hogyan érdemes használni a ZumyZoom gépeket?

Alapvetően a legtöbb gyerek élvezi, ha kap egy saját fényképezőgépet. A vásárlói visszajelzésekben visszatérő mondat, hogy a kis tulajdonos „mindenhová viszi magával”. De ezen túlmenően sokan szeretnék kicsit célzottabban tanítani a gyermeküket fotózni, és vannak olyan gyerekek is, akiknek konkrétabb célt kell adni egy-egy tevékenységhez ahhoz, hogy elmélyedjenek benne.

zumyzoomxlapkaland.jpg

Igyekszem ehhez minél több segítséget adni a Blogon és a Játéktárban. A gyerekekhez szerintem általánosságban a játékosságon és a kapcsolódáson keresztül vezet az út.  Tehát fontos egyrészt, hogy szórakoztató feladatokkal, projektekkel sikerélményt biztosítsunk nekik, ugyanakkor az is, hogy legalább részben közös, felhőtlen időtöltés legyen a fotózás. A felhőtlenséget pedig sok szempontból elősegíti, ha a gyerekek nem a felnőttek drága okostelefonjával vagy fényképezőgépével kísérleteznek. 

Hasonló célok mentén alkottuk meg a Fotós Kaland kártyacsomagot, és ezért bővítem folyamatosan az ingyenesen elérhető játékos ötleteket is a Játéktárban. Letölthető már természetfotós naptár, ötletgyűjtemény a lelkes kis fényképészeknek az első kattintásokhoz, vagy tippek gyerekekkel közös fotós kiránduláshoz. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a játékok, projektek nemcsak kifejezetten gyerek fényképezőgéppel kivitelezhetők, tehát, ha egy család értékrendjébe belefér, hogy okostelefonnal, vagy akár felnőtt géppel fotózzon a gyermek, akkor is bátran gyűjtsenek ötleteket a ZumyZoomtól.

És a legfontosabb szerintem, hogy becsüljük meg a gyerekek műveit, hívassuk őket elő, tegyük láthatóvá!

Melyik típust kinek és milyen célra ajánlod?

Az Állati jó egy jó minőségű, belépő kategóriás fényképezőgép kisebb gyerekeknek. Nagyon egyszerű kezelni, tökéletesen illik a kisebb kezekbe is, szinte teljesen beborítja a szilikonból készült tok, ezért ezt már egy átlagos 3 éves gyermekre is nyugodtan rá lehet bízni.

allatijo_fenykepezogep_nyuszi.jpg

Annak, aki még jobb minőségű fényképeket vár, akinek gyermeke az átlagosnál is jobban érdeklődik a fotózás iránt, vagy 5 évesnél idősebbnek keres fényképezőgépet, a Kalandor modellt ajánlom. Én különösen szeretem benne, hogy van lencsevédő kupakja, így nagyobb biztonságban van komolyabb terepen is.

A kislányomnak Állati jó gépe van, a kisfiamnak Kalandor, és már bőven másfél éve nyúzzák, a legtöbb kirándulásra velünk tartanak. Mármint a gépek. (De néha jöhetnek a gyerekek is! ) Szóval tapasztalatunk szerint mind a két típus kitűnően megállja a helyét, aktív, kimozdulós családoknál is.

kalandor_portre.jpg

És megsúgom, a családi nyaralásoknál jön még nagyon jól egy saját fényképezőgép a gyerekeknek! Ugye ilyenkor mi, felnőttek is jóval többet fotózunk, mint máskor, de ez könnyen konfliktusforrássá is válhat, mert érthető módon a gyerekek is szeretnének. Egy ilyen gyerek fényképezőgép kis helyen elfér, megkönnyíti a várakozást és az utazást, és nem utolsósorban a szülőknek is csodás érzés lesz visszanézni például a nyaralást a gyerek szemén keresztül.

kalandor_utazas.jpg

Aztán van még ZumyZoom Instant fényképezőgép, amellyel azonnal ki lehet nyomtatni fekete-fehérben az elkészült fotókat. Ugyanolyan menő, mint a Polaroid, csak ezzel a hőnyomtatásos technológiával sokkal olcsóbb a használata. Na ez aztán kreatív játékok végtelen tárházát jelenti a gyermekek számára. Az elkészült képeket felhasználhatjátok kézműveskedéshez, album vagy ajándékok készítéséhez, színezéshez, rajzoláshoz, játékos tanuláshoz. Mellesleg ez az a gyerek fényképezőgép, amitől a legtöbb felnőtt maga is azonnal gyerekké változik! 

instant_fenykepezogep.jpg

instant_kezmuveskedes.jpg

Az idei tavasz nagy újdonsága a ZumyZoom Pro gyerek fényképezőgép. Ez már egy nagyon komoly gyerek fényképezőgép - szuper éles képeket készít, nagy zoomja van, vakuval esti képeket is jó minőségben készít, és nem utolsósorban nagyon hasonlít egy felnőtt tükörreflexes fényképezőgépre. El tudom képzelni ezt a gépet bármely másik ZumyZoom gépen edződött kis fényképész kezében, és szerintem azoknak a kisiskolásoknak is nagyszerű választás lesz, akiket most csapott meg a fotózás szele, és egyértelműen tehetségesnek mutatkoznak, valamint azoknak is, akiket jobban vonz a felnőtt világ másolása, mint a cuki minták.

zumyzoom_pro.jpg

Említetted, hogy a gyerekeknek szánt gépek egyik fontos tulajdonsága, hogy játékmentesek legyenek. Miért fontos ez?

A ZumyZoom küldetése az, hogy minél több gyermek megszeresse a fotózást, és élvezze ennek a hobbinak minden előnyét, fejlesztő hatását. Szeretném, ha ezek a gépek egy biztonságos színfoltot jelentenének a gyerekek digitális világában. Így ugyanis a kreativitást ösztönzik ahelyett, hogy megágyaznának a játékfüggőségnek. Én ezzel a szilárd elhatározással indítottam útjára a ZumyZoomot, és nagyon boldogan olvasom a sok visszajelzést, melyekből kiderül, hogy ez fontos szempont a vásárlóknak is.

allatijo_fenykepezogep_szarvas.jpg

Milyen készségeket, képességeket fejleszt egy, akár már kiscsoportos kortól használható fényképezőgép?

Meglepően sok területre gyakorol hatást a fényképezés már egészen kicsi kortól. Fejleszti a kreativitást, az önkifejezést, az esztétikai érzéket, a megfigyelést, az érzelmi intelligenciát, a logikai gondolkodást, a térlátást, a finommotorikát. Egy saját fényképezőgéppel a gyermek felelősségtudatát és önállóságát is erősíteni tudjuk. Ráadásul minden nyomás nélkül kísérletezhet a fényképezésben rejlő különböző lehetőségekkel, hibázhat és aztán egy gombnyomással javíthat is. Így nemcsak fotósként, hanem az élet más területein is magabiztosabbá válik.

Mi a Fotós Kaland kártyacsomag célja és funkciója?

Nyáron kerestem meg Évit, a LapKaland pszichológus „anyukáját”, hogy lenne-e kedve egy közös fotós-kártyás projekthez. A fotós téma létjogosultságában én szívből hittem, ahogy abban is, hogy a szülő-gyermek kapcsolódást tartalommal megtöltő kártyapakliknak itthon a LapKaland a koronázatlan királya. Abban is hittem, hogy ha ezt a Fotós Kalandot közösen hozzuk létre, az sokkal több, jobb és gazdagabb lesz. A kártyacsomag 25+2 kártyát, 25 témakörben összesen 75 fotós ötletet tartalmaz gyerekeknek – kedves illusztrációkkal és inspiráló fotókkal, a célja pedig az, hogy már a legkisebb fényképészeket is kreativitásuk felfedezésére, a bennük rejlő művész keresésére inspirálja. Tapasztalatunk szerint a lurkók lelkesedése nagyrészt azon múlik, hogy mennyire biztatjuk és bátorítjuk őket, valamint természetesen azon is, hogy milyen célkitűzést tudunk adni számukra. Ezzel a komplex ötletcsomaggal ehhez nyújtunk hosszú távon használható segítséget.

fotos_kaland.jpg

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a ZumyZoomra?

Szerencsére nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik folyamatosan. Amit a legtöbben kihangsúlyoznak, hogy élvezik vele a gyerekek a fotózást, könnyen kezelhető, nincsenek rajta játékok, mindenhova magukkal viszik, tehát nem egy olyan ajándék, amit három nap alatt megunnak, és persze mindig öröm együtt visszanézni a fotókat. Néhányan említették azt is, ami szerintem valójában nagyon sok családot érinthet, hogy a fényképezőgép megvásárlása után a szülő végre visszaszerezte az uralmat a saját telefonja fölött!

Külön öröm, hogy sok pozitív visszajelzés érkezik a szolgáltatás minőségére, a vásárlói élményre. A kezdetektől prioritást élvez, hogy az érdeklődők rövid időn belül választ kapjanak a kérdéseikre, a csomagok gondosan kerüljenek csomagolásra, és időben megérkezzenek, valamint az egy éves cseregarancia is teljesen valós és egyszerűen érvényesíthető.

Hol vásárolhatók meg, hol próbálhatók ki a gépek?

Alapvetően a ZumyZoom webshopban lehet online megvásárolni a fényképezőgépeket - és mint online vásárlás, természetesen 14 napos elállási jog illeti meg a vásárlót, tehát ha valaki megrendeli, de nem tetszik, nyugodtan visszaküldheti.

Március 24-én, vasárnap a Ferencvárosi Művelődési Központ Fotós Börzéjén 9 és 14 óra között élőben is lehet majd találkozni a ZumyZoom termékeivel. Ez egy kivételes lehetőség azoknak, akik a fizikai vásárlást részesíti előnyben az online-hoz képest. A Fotós Kaland pedig nagy örömömre már kapható Budapesten a Mai Manó Könyvesboltban, a Magyar Fotográfia Házában is.

Készültök-e valami újdonságra a közeljövőben?

A már említett ZumyZoom Pro gyerek fényképezőgép az aktuális legnagyobb és legfrissebb újdonság. Emellett imádom a szintén nemrég debütált szilikon fotóstáskát is. A kezdetektől fogva érdeklődnek a vásárlók, hogy van-e tok a gépekhez. Erre megoldás természetesen a már ősz óta kapható vászonzsák is, ami szerencsére szintén nagy népszerűségnek örvend. De azok számára, akik nagyobb biztonságban szeretnék tudni a kis fényképezőgépet, vagy csak - érthető módon - számít, hogy igazán vagány legyen a tárolója / hordozója is, ideális megoldás az új, strapabíró szilikon fotóstáska.

Érdemes figyelni tehát az online felületeinket, hiszen a Blogunk is folyamatosan frissül, sok újdonság várható a nyár folyamán, és talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy az idei Anyák Napjára együtt készülünk majd a Színes Ötletekkel! 😊

További információk a ZumyZoom weboldalán és közösségi felületein!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr518357667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása