Színes Ötletek

a kézügyes blog

„A közös megélés a kötődést is erősíti” - Családi KultúrTér - interjú
Ismerjétek meg a Művészetek Völgyének új programhelyszínét!

055_1.jpg

Már csak néhány nap, és indul az idei Művészetek Völgye. A fesztivál az egyik legjobb választás a nyári rendezvényszezonban ha családdal, kisgyerekekkel szeretnétek élményeket szerezni, hiszen rengeteg olyan program várja a látogatókat, ami egyszerre akár több korosztály számára is tartalmas szórakozást kínál. Az egyik idén debütáló helyszín a Családi KultúrTér udvara lesz, ahol minden nap reggeltől estig minőségi időt tölthetnek együtt kicsik és nagyok, hiszen a gyerekekkel is nézhető koncertek mellett kreatív művészeti foglalkozások, környezetismereti előadások, jóga és érdekes beszélgetések várják a család minden tagját. Most következő interjúnkban a KultúrTér két munkatársával, Szabó-Varga Melindával és Bain Melindával beszélgettünk arról, miért érdemes őket felkeresni majd a tíz nap során, és persze olyan témák is szóba kerültek, mint a közös élmények és a művészeti nevelés fontossága gyerekek és szülők szempontjából egyaránt. Olvassatok tovább! 

Idén debütáltok a Művészetek Völgye legújabb programhelyszíneként. Mesélnétek egy kicsit a Családi KultúrTér eddigi történetéről?

Szabó-Varga Melinda: A kultúra és a művészet mindig különlegesen fontos szerepet töltött be az életemben. Mélyen hiszem, hogy ezek az impulzusok mindamellett, hogy rengeteget ’adnak’ a mindennapjainkhoz, formálnak is minket. Lányaim születése után kezdtem tudatosan is foglalkozni azzal, hogy milyen hatással vannak ezek az élmények a gyermekeink lelkére, személyiségfejlődésére. Sokat olvastam a témában, többek közt dr. Kádár Annamáriától is, aki az udvarunk vendége lesz egy beszélgetés erejéig. Tudatosan kerestem az olyan alkalmakat, amikor minőségi módon tölthetjük családunkkal az időt. Foglalkozásokra jártunk, kirándulni, bábszínházba, és magam is megdöbbentem azon, hogy ezek a programok mennyire feltöltenek minket felnőtteket is. Az itt látottak, tapasztaltak egy részét az otthoni játékok, meseolvasás, bábozás során is újraéltük. A családi életünk része lett a művészet, a kultúra.  

Amikor a fővárosból Budakeszire költöztünk, - ahol jelenleg is élek a családommal -, nem nagyon találtunk művészeti nevelés alapú, minőségi időtöltésre alkalmas lehetőségeket, ezért jött létre a Kultúrtér nevű kezdeményezés, hogy ilyen programokat szervezzünk lokálisan. Itt működik a Punktum Galéria és Műhely Alapítvány, akik befogadtak engem, és a rendezvényeinket,

Budakeszin nagyon sok kisgyerekes család él, és nagyon fontosnak tartom, hogy a családoknak legyen lehetőségük minőségi módon eltölteni az időt, tartalmas családi programokat választani. Ugyanúgy, ahogy cipőből is igyekszünk minőségit vásárolni a gyermekünknek, kultúrából is próbáljunk minőséget nyújtani neki, hiszen minden, amit ilyenkor kap, a személyisége részévé válik – talán nem is sejtjük, milyen sokat teszünk a mentális egészségükért azzal, hogy minőségi élményeket élünk át családilag. És rá fogunk csodálkozni arra is, hogy felnőttként mennyire szórakoztatóak és élvezetesek ezek a programok Ebből a gondolatból nőtte ki magát az egész Családi Kultúrtér. Először egy családi napot csináltam Budakeszin, aztán Kerekítő, Ringató foglalkozásokat hoztunk a városba, a Punktum Galériába művészeti foglalkozások vannak hétről hétre, és most különösen  örülök, hogy saját helyszínt kaptunk a 32. Művészetek Völgyében, amit 10 napon keresztül mindenféle izgalmas, tartalmas programmal tölthetünk meg.

Részben már válaszoltál a kérdésre, de azért csak felteszem: miért fontos, hogy a család közösen is töltsön együtt minőségi időt, és mondjuk olyan programok felé is nyisson, ami túlmutat az ugrálóváron meg a csillámtetkón, amiknek nyilván megvan a saját maguk helye és értéke? Jól tippelek, hogy ennek a funkciója az, hogy akár már egészen pici korban is kinyissunk bizonyos kapukat a gyerekek előtt?

Szabó-Varga Melinda: Így van. Mondok egy példát: még kezdő anyukaként elmentem J. Kovács Judit,  a Kerekítő módszer megalkotójának egyik foglalkozására, és ott például megtanultam azt, hogyan tudok otthon úgy mondókázni a gyerekemmel, hogy az mindkettőnknek öröm legyen. Amellett, hogy minőségi időt töltünk együtt, ezek a közös élmények a gyerek identitásának a részévé válnak, de minket is formálnak. Szülőként, és ez most talán furcsán hangzik, de megtanulunk úgy foglalkozni a gyermekeinkkel, hogy abban mi is igazi örömet leljünk, majd később beépüljenek a családunk mindennapjaiba. Mi először kerekítettünk itthon, aztán elkezdtem mindenféle kézműves dolgokkal foglalkozni, inspirálódtam rendezvényeken, és ezek az időtöltések már az életünk részévé váltak.

Mondok egy példát, a lányaim rendszeresen játsszák azt, hogy színdarabot rendeznek: csinálnak hozzá díszletet, kitalálnak mindent, ami kell hozzá, és néha ezeket fel is kell venni kamerával. Ez nyilván azért van, mert rengeteget járunk színházba. És ezek mind olyan dolgok, hogy ha oda együtt megyünk, akkor együtt éljük át azt a katarzist, ami együtt teljesen más. Amikor valamit közösségben, másokkal együtt élsz át, mindig egy kisebb csoda születik, amit együtt megélni nagyon különleges élmény. És ezeket persze haza is hozzuk olyan formában, hogy utána ők itthon eljátsszák a darabot. Ilyen alkalmakkor nagyon sok olyan készség és kompetencia fejlődik – kreativitás, empátia - , ami a gyerekek jövőjét illetően nagyon fontos. A munkavállalói piacon sok kutatás szól arról, hogy néhány évtizeden belül már teljesen más képességek lesznek fontosak, mint a problémamegoldó készség, a kritikus gondolkodás, meg persze a kreativitás, és ezeket mindegyikét a művészeti nevelés fejleszti legjobban.

Ráadásul a közös megélés, hogy együtt csinálunk, nézzük, készítünk valamit, a kötődést is erősíti. Utána tudunk róla beszélgetni, előjönnek érzetek, gondolatok, vagy megoszt velünk egy óvodai történetet, ami a látottak kapcsán jutott eszébe. A kézműves foglalkozások esetében is együtt alkotunk, ez mind-mind dedikált idő és koncentrált figyelem a gyerekeknek. Mert sajnos mondhat akárki akármit, hiába vagyunk együtt otthon, nem mindig van arra mód, hogy csak a gyerekekkel foglalkozzunk, ott a konyha, a mosatlan, a mosógép, és még sorolhatnám. A mi udvarunkban nagyon figyelünk arra is, hogy legyen mód közösen eltöltött időre, de legyen olyan is, amikor a gyerekek a gyerekekkel együtt vannak, a szülők meg le tudnak ülni egy kávéra, és valóban szusszanhatnak egyet.

fb_img_1689748720978.jpg

A Művészetek Völgyében tíz napon át biztosan lesz idő arra, hogy az ember ne a háztartással, meg napi taposómalommal foglalkozzon. Hogyan lettetek a fesztivál új programhelyszíne ebben az évben?

Szabó-Varga Melinda: Óriási megtiszteltetés és öröm nekünk, hogy ott lehetünk a 32. Művészetek Völgye helyszínei között. Én ugye nagyon régóta járok Kapolcsra, az első élményem még kamaszkoromból származik. Anyukáméknál laktam még, és láttam a sokkal kevesebb tévécsatorna közül az egyiken, talán a Híradóban egy tudósítást az eseményről. Annyira megvan bennem az a pillanat, amikor hallottam erről, és hogy azt éreztem, oda egyszer el kell menni, mert valami csodálatos dolog lehet. Voltunk aztán többször is, később már a lányainkkal együtt, akkor már megvolt a KultúrTér, és az egyik ilyen alkalommal szembejött velem Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál főszervezője, én meg utánafutottam, bemutatkoztam neki, elmondtam, hogy ki vagyok, mivel foglalkozom, meg hogy imádom ezt a helyet, és hogy nagyon szeretnék velük dolgozni. Innen indult a közös történet, és nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy így egymásra tudtunk hangolódni és fogékonyak voltak arra, amit csinálok.

Szerintem mindenképp egy ilyen új színfolt leszünk a fesztiválon belül, hiszen mi leginkább abból az aspektusból közelítünk, hogyan tudunk fesztiválozni gyerekkel. Ebben van tapasztalatunk bőven: most már 6 és 9 évesek a lányok, de pár évvel korábban, amikor még egész kicsik voltak, akkor is nagyon szerettük a rendezvényt, mindig találtunk olyat, ami az egész családnak jó szórakozás volt. Egy dolog okozott nehézséget, kisgyerekekkel közelekedni a helyszínek között a tömegben, az néha nem volt könnyű. Nálunk az lesz a jó az udvarban, hogy ott tényleg minden egy helyre koncentrálódik, persze szét lehet nézni, de mindig vissza lehet térni, vagy be is lehet idézni, és nem szeretem annyira ezt a szót, de be lehet kuckózni hozzánk, és akkor ott el lehet tölteni akár tényleg egy egész napot is. És tényleg nagyon változatosan és nagyon pihentetően lehet ott szórakozni és időt tölteni a gyerekekkel.

Melinda, te vagy az, aki szintén jelentős részt vállalsz a programok szervezésében. Hogyan kerültél a Családi KultúrTér közelébe?

Bain Melinda: Már régóta foglalkozom programszervezéssel, Melindával meg ismerjük egymást Budakesziről, gyakran találkozunk, és amikor mesélt a lehetőségről, hogy a KultúrTérnek saját helyszíne lehet idén a fesztiválon, úgy voltam vele, hogy ez nagyon jól hangzik; nagyon szeretem a Művészetek Völgyét, tizenhét éve járunk oda, így felajánlottam, hadd segítsek a szervezésben.

Az alapgondolat az volt, hogy egy olyan udvart akartunk létrehozni a Művészetek Völgyében, ami a család egészének örömet és szórakozást adhat. Minden nap reggel fél 10-től nagyjából este 7-ig várjuk a látogatókat, főleg azokat, akik gyerekekkel együtt érkeznek a fesztiválra. Lesznek egész nap művészeti workshopok, kézügyes foglalkozások, de lesznek természetvédelemmel, például méhekkel foglalkozó programjaink is. Utóbbit úgy érdemes elképzelni, hogy lesz egy „méhes stand” az udvarunkon, mindenféle kapcsolódó foglalkozással, előadásokkal a méhekkel, a beporzókkal kapcsolatban, ahol lehet mézet is venni természetesen. Lesz rengeteg gyerekprogram, tehát bábszínházi előadások, mese- és gyerekkoncertek, irodalmi programok, beszélgetések, ezek már inkább a szülőknek, a kora délutáni órákban, amikor a gyerekek kicsit alszanak, vagy legalábbis kevésbé aktívak. Délután ismét egy gyerekkoncerttel, vagy valamilyen kicsiknek szóló programmal várjuk a vendégeket, kora este pedig, mondjuk úgy, gyerekkompatibilis felnőtt koncerteknek adunk helyet, lesz country, bluegrass, világzene, és sok minden más.

Jól tippelek, ha azt mondom, hogy a programjaitok összeállításának a vezérelve egy olyasféle értékteremtés volt, hogy a programok egyaránt legyenek tartalmasak, egyben szórakoztatók is azoknak, akik családdal együtt érkeznek?

Bain Melinda: Ez volt a fő cél, de az a gondolat is szerepet játszott, hogy budakesziek lévén szerettünk volna minél több helyi művésznek lehetőséget biztosítani arra, hogy megmutassák magunkat nálunk. Nyilván vannak olyanok, akiket már nem kell bemutatni, például Bíró Eszter vagy Szalóki Ági, de vannak bőven, akiket kevesebben ismernek, és megérdemlik a figyelmet.

Ha gondoljátok, a teljesség igénye nélkül kitérhetünk néhány konkrét programra, amiket mindenképp ajánlanátok a közönségnek a tíz nap során.

Bain Melinda: Elsőként hadd említsem meg a férjem, Danny Bain Kodzsugukila, a boszorkány című zenés bábelőadását, amivel már számos díjat nyert, és nagyon sok rangos fesztiválon is fellépett vele - igazából már a Művészetek Völgyében is, de akkor a Kaláka udvarban volt, most pedig nálunk lesz. Aki nem látta még, annak feltétlenül érdemes megnéznie. Az Évkerék Társulat többször is fellép majd nálunk, meseelőadásokat és világzenei koncertet hoznak nekünk, őket is ajánlom, mert mindig nagyon jó, minőségi produkciókat láthatunk tőlük. Lesz aztán kicsit nagyobbaknak szóló, de gyerekekkel is bátran látogatható programunk, a Zene és ami mögötte van, egy beszélgetés a dalszerzés folyamatáról Sam Redbreast Wilson, Födő Sándor és Jankovics Márton részvételével. Marci egy kulturális újságíró, aki egyben zenész is, szóval biztos, hogy nagyon érdekes lesz, és valószínűleg egy kis közös zenélésre is sor kerül majd. Redbreast Wilson egyébként fellép majd nálunk szólóban és a The Mad Dog Margaritas zenekarral is, ők country zenét játszanak, és iszonyatosan jók, szintén érdemes megnézni őket. Érdemes megemlíteni még a fesztiválnyitó jógát Bakos Bettina vezetésével, amit szombattól minden reggel fél 10-től családi jóga követ majd egészen a fesztivál legutolsó napjáig. Ezek ilyen 45 perces, gyerekekkel is végezhető foglalkozások lesznek, melyek során egy kis testmozgással ráhangolódhatunk az egész napos fesztiválozásra, szerintem az is kellemes kikapcsolódást lesz az egész család számára.

fb_img_1689748766897.jpg

Melinda, te mivel egészítenéd ki a sort?

Szabó-Varga Melinda: Nagyon nehéz csak néhány programot kiemelni. Én például imádom a bábszínházat, tehát lesz több ilyen programunk is, biztosan mindegyik isteni lesz, de amitől a mi udvarunk szerintem ebben a kategóriában egyedi tud lenni, azok a beszélgetések olyan témákról, amik a gyerekeknek és szülőknek egyaránt fontosak. Ilyen lesz például dr Kádár Annamária és Gőbel Nonó „Bukkancs” Mesék és ami mögöttük van című beszélgetése az én moderálásommal, melynek fő témája a mese, mesélés jelentősége, a személyiség- és lélekfejlődésben betöltött szerepe lesz, illetve az, hogyan találjunk időt a hétköznapokban az összebújós, meghitt, lelassulós meseolvasásra. Jön hozzánk Wertán Sára, aki a Beszélgess jól! blog szerzője, vele azt járjuk körül, hogyan kommunikáljunk, hogyan beszélgessünk szépen a családban a mindennapokban, akár stresszesebb helyzetekben is. Az ilyen beszélgetések nem feltétlenül olyasmik, amikre gyerekprogram címén gondolni szokás, de szerintem nálunk jól működik majd, mert mellette lesznek a művészeti workshopok, illetve környezetvédelmi és természetismereti workshopok a zöld pavilonban, ahol a gyerekek el tudnak játszani, amíg a szülők egy ilyen beszélgetésben részt vesznek.  

Aztán lesz még például Legyél te is kufli! címmel interaktív mesés foglalkozásunk Dániel András író és illusztrátor vezetésével, aki ott lesz velünk a Kicsibácsi és Kicsinéni című meséje alapján színpadra vitt improvizatív és interaktív bábelőadáson.  Lesz nyomozós erdei kalandjáték a Berger Szimat Szolgálattal, ahol persze az udvarból is kimegyünk, körbejárunk egy kicsit Kapolcson, az egyes állomásokon különböző feladatokat kell majd teljesíteni, nagyon izgalmas lesz. Akik pedig leginkább természetközeli élményekre vágynak, azoknak ajánlom a Hajnali erdőfürdő a Belső Erdővel című vezetett túrát. Ez egy kicsit nagyobbaknak ajánlott, és elég korán kell kelni hozzá, hiszen hajnali fél hatkor kezdődik, de érdemes kipróbálni: egyfajta kirándulós, meditatív jellegű elcsendesülésre számíthatnak azok, akik regisztrálnak, amivel garantáltan távol kerülhetünk a hétköznapoktól. A gyerekeknek pedig lesznek ökokreatív kalandok minden nap, amelyek kicsit később kezdődnek: minden reggel 9:30-kor lesz a gyülekező az udvarunkban, aztán irány az erdő, ahol egy profi túravezető, Rendes Niki segítségével mindenféle feladatok várják őket, például vadvirágokat gyűjthetnek, amikből aztán az udvarban a kreatív foglalkozásokon lenyomatokat és hasonlókat készíthetnek. Ez azért is nagyon program szerintem, mert ugyan nem a teljes család számára biztosít közös időtöltést, de 6 éves kortól szülői felügyelet nélkül is jöhetnek rá a gyerekek. Szóval ha valaki gyerekekkel érkezik a fesztiválra, de mégis szeretne egy kis időt délelőtt, hogy körbenézzen, vagy csináljon bármit, amihez kedve van, akkor Nikiék segítségével ez is megoldható úgy, hogy közben a kicsik tartalmasan töltik az idejüket.

Végül, amit még érdemes megemlítenünk, az a déli meseolvasás, ami a Bookline Kids támogatásával valósul meg: nagyon sok szuper könyvünk lesz a könyvkuckónkban, ezek egy része részben a programokhoz kapcsolódik, részben pedig olyan könyvek, amiket azok az udvar vendégei, az előadások beszélgetőpartnerei ajánlanak a látogatóknak. Csupa minőségi kiadvány lesz nálunk elérhető, szabadon forgathatók a könyvek egész nap. Vigántpetenden pedig lesz Bookline Könyvterasz, ahol ezek meg is vásárolhatók majd, ha megtetszettek. Persze ezzel bőven nem értünk még a programok végére, de akit érdekel minden részletesen, az a Művészetek Völgyének Családi KultúrTérrel foglalkozó aloldalán mindent megtalál!

fb_img_1689749545822.jpg

Ti egyébként melyik programot várjátok a legjobban azok közül, amelyek nem a Családi KultúrTér udvarában lesznek?

Bain Melinda: Beszéltük Melindával, hogy a Bagossy Brothers koncertjére jó lenne eljutni.

Szabó-Varga Melinda: Igen, ha lehet, azon biztosan ott leszünk. De egyébként abszolút az udvarra koncentrálunk, szóval én azért igyekszem majd minden nap idejében ágyba kerülni, jó gyerek módjára. Az utolsó programok nálunk fél 6 körül indulnak, így valószínűleg este 8 körül zárjuk majd az udvart, de ez persze attól is függ, meddig lesz igény arra, hogy ott legyünk. Az biztos, hogy nem fogunk senkit hazaküldeni!

További információk a Művészetek Völgye weboldalán, és a Családi KultúrTér közösségi felületein!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3718173562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása