Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kézügyes ötletek kis fényképeszeknek: csíráztassunk tojástartóban!

blog_cover_v2_1.png

Nemrég mutatkozott be nálunk a kifejezetten gyerekeknek szánt fényképezőgépeket forgalmazó ZumyZoom. A márka megálmodójával, Vers-Bányai Zitával nemcsak egy interjút készítettünk - ami ITT olvasható -, de hozunk nektek néhány könnyen megvalósítható, érdekes ötletet a kreatív hobbi és a fotózás nem is olyan kicsi közös halmazából. Ahogy a kézügyeskedés, úgy a fényképezés is remek kapcsolódási lehetőség gyermek és szülő között, az elkészült alkotások pedig számtalan módon felhasználhatók az olyan klasszikusnak mondható megoldásokon túl is, mint az albumba rendezés: felhasználhatók saját készítésű játékként, színezőként, egyszerű animációként, vagy éppen szeretteinknek szánt ajándéktárgyak részeként. Felnőttként sok hasznos tanáccsal segíthetjük a kicsiket gyakorlatilag mindenben a témaválasztástól kezdve a komponáláson át a képek gyakorlati felhasználásáig, amivel természetesen mi is új dolgokat tanulhatunk, vagy épp feleleveníthetjük korábbi tapasztalatainkat. Az első fejezetben húsvétra hangolódva játékos biológiaórára invitálunk titeket, amin a kertészkedéshez éppúgy kedvet kaphatnak a gyerekek, mint a fényképezéshez! Hogy miért, azt megtudhatjátok a folytatásból!

Különféle csíráztatási kellékek helyett ezúttal hagyományos vattapamacs ad otthont a kis magoknak, hiszen egyrészt könnyen elérhető és kezelhető alapanyag, másrészt néhány filcdarabka és egy tojástartó segítségével igazi mesevilág születik majd a gyerekek szemei előtt ezekből a bárhol fellelhető hozzávalókból, így talán még látványosabb lesz az eredmény. 

Amire szükségetek lesz:

  • 100% pamut vatta
  • csíráztatni való magok (mi zsázsát használtunk)
  • tojástartó
  • filcdarabok
  • raffia (vagy spárga, zsinór, papírcsík)
  • ragasztópisztoly

A feladat nem is lehetne egyszerűbb! 

1. lépés

A nyuszik füleit, szemeit, orrocskáit filcből, bajuszukat raffiából vágjuk ki és ragasszuk a dobozok kiálló részeire!

1_279.jpg

2. lépés

A tojástartó mélyedéseit töltsük meg lazán vattapamacsokkal!

2_266.jpg

3. lépés

Vessük be a kiskertünket magokkal és permetezzük meg egy kevés vízzel! Szórófejes flakont vagy kanalat használjunk és óvatosan bánjunk velük, nem szabad nagyon eláztatni a dobozt!

3_256.jpg

4. lépés

Gondoskodjunk róla, hogy ne száradjanak ki a magok és várjuk a 2-3 napon belül kezdődő csodát! Kertecskénk lassan kizöldül, mígnem a nyuszik teljesen eltűnnek a fűben".

+ 1 lépés
A kerti zsázsa nyersen is fogyasztható, ideális salátákba, szendvicsekbe is, íze picit csípős. Ha a kiskertet már lelegeltük, vagy növénykéink elhervadtak, távolítsuk el a filcdarabokat a tojástartóról, a melegragasztó könnyedén lepattintható maradványaival együtt, és ha 100%-os pamutvattát használtunk, az egészet bedobhatjuk a komposztálóba!

Hogy jön ide a fényképezés?

Ha még csak most vezetjük be a gyerekeket a digitális eszközök világába, vagy már óvatosan terelgetjük őket egy értékes hobbi felé, a sikerélmények felé vezető ösvényen jól jöhet némi útbaigazítás, ami lehet egy-egy jó tanács is. Például hogy mozdulatlanul lényegesen jobb képeket készíthetnek, mint futva, és persze mindig segítenek a könnyen elképzelhető témák vagy feladatok, ahogy ebben az esetben is. Készítsetek fotókat a pici növények fejlődéséről, nemhogy minden nap, de akár néhány óránként, hiszen miután a maghéjak megrepedtek, a hajtások rohamtempóban növekednek majd. 

Tippek!

  • Figyeljétek meg, milyen különbségeket láttok a kiskertetekben ovi vagy suli után hazaérve a reggeli állapotokhoz képest!
  • Törekedjetek arra, hogy képeitek ne mozduljanak be! Ha nem tudjátok még kézből kitartani a gépet, támasszátok le a karotokat, könyökötöket exponálás közben.

8_148.jpg

  • Gyakoroljatok semleges témákon, hogyan éritek el a gombot biztos fogás mellett! - Jó hír, hogy a ZumyZoom gépek bármely digitális fényképezőgéphez vagy telefonhoz hasonlóan SD kártyára mentik a képeket, így bármikor visszanézhetitek és szelektálhatjátok a képeket.
  • Igyekezzetek azonos helyről és szögből készíteni a képeket, ügyelve a kompozícióra is!
  • Nyomtassátok ki az elkészült képeket és rakjátok sorba őket a növényke életszakaszainak megfelelően!
  • Alkalmazzátok ugyanezt a módszert bármilyen más növény megfigyelésére! Nagyon érdekes, ahogy bimbóból virág lesz.

7_167.jpg

  • Alkalmanként ellenőrizzétek a beállításokat, mert okozhat némi csalódottságot, ha a fontos képeket visszanézve derül csak ki, hogy kezdő fényképészetek véletlenül módosította a felbontást, és az sem baj, ha előre megnézitek, hol található a nyelvválasztás lehetősége a menüben, különben rámehet némi időtök, míg visszataláltok például a kínairól egy számotokra érthető nyelvre!
  • Ha kifogytok az ötletekből, keressétek fel a ZumyZoom ingyenesen elérhető, játékos fotós-projekteket tartalmazó Játéktárát. A  LapKalanddal közösen fejlesztett, 75 fotós ötletet tartalmazó Fotós Kaland kártyacsomag is hasonló célt szolgál: kedves illusztrációkkal és inspiráló fotókkal buzdítja a legkisebb és nagyobbacska fényképészeket kreativitásuk felfedezésére és a bennük rejlő művész keresésére. 

9_119.jpg

Biztosan sok kérdésetek felmerül azzal kapcsolatban, milyen korú gyermeket és mikor érdemes a fényképezés alapjaival megismertetni, egyáltalán szabad-e digitális eszközt a kezükbe adni, hiszen annyi minden szól manapság a képernyőmentes percek jelentőségéről és az egyszerű játékok varázsáról. Ha ez így van, olvassátok el a Gyerekszemmel a világ című cikkünket, amiben szinte mindenre választ kaptok ezzel kapcsolatban Vers-Bányai Zitától, aki maga is kisgyermekes anyuka, tehát jól átgondolt és gyakorlati szempontokat is figyelembe vevő alapok mentén indította el a ZumyZoom gyerek fényképezőgépek forgalmazását.

Ha tetszett a cikk, tartsatok velünk itt, FacebookonInstagramon, és Pinteresten is, hogy a következőről cikkről se maradjatok le! 

Fotók: Színes Ötletek

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7118363475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása