Színes Ötletek

a kézügyes blog

Elronthatatlan ötletek tojásdíszítéshez

Indul a Rayher Hobby Klub! 

rayher_hobby_klub_20240320_092445_0000.png

Bár a klasszikus hagymahéjas technikát mi is évről évre bevetjük a tojásfestéshez - szeretünk kísérletezni a természetes festékekkel és épp olyan jó móka a gyerekekkel a formás levelek begyűjtése, mint maga a festés - mégis jól jönnek az olyan ötletek, amik tartósak és sokoldalúan használhatók az ünnepi dekorációk készítésekor. A közelgő húsvét apropóján nemrég felvetett kérdésünkre csodálatos, aprólékos munkával díszített, már-már műalkotásnak beillő tojásokat küldtetek nekünk - inspirációért csak lapozzátok végig a hozzászólásokat, érdemes! Ugyanakkor talán nem vagyok egyedül a gondolattal, ami némelyik kép láttán eszembe jutott: „A hétszázát, ilyet én biztos nem tudok!” Ezért ma azoknak hoztunk néhány tuti ötletet, akik viszonylag könnyen és gyorsan, valamelyik speciális technikában való jártasság nélkül szeretnének saját kezűleg készített húsvéti dekorációt, esetleg nagyobbacska gyerekekkel együtt látnának neki, ezért biztos sikerélményre vágynak. A gyűjtemény egyúttal a Rayher Hobby-val közösen indított sorozatunk első része is, aminek fejezeteiben számos kreatív tevékenység, jeles napokhoz kapcsolódó kézügyes ötlet, ajándék- vagy dísztárgyak elkészítésének útmutatója bukkan majd fel, hasznos és praktikus tippek sora mellett. Tartsatok velünk!

A sokoldalú szalvétatechnika régi-új köntösben

A decoupage technika gyakorlásával éppúgy lehetőségünk nyílik nagy precizitást igénylő alkotások létrehozására, mint arra, hogy egy végtelenül egyszerű módszerrel új ruhába öltöztessük tárgyainkat. A módszer lényege, hogy a jól ismert, azaz ragasztó - szalvéta - ragasztó kombinációból kivesszük a legtöbb figyelmet és kézügyességet igénylő elemeket, azaz a vékony papírréteg gyűrődésmentes helyreigazítását, vagy a minták kialakítását. Helyettük teljesen véletlenszerűen visszük egymásra a rétegeket a tetszőleges formájú, színű, akár tépett szélű szalvétadarabokból egészen addig, míg elég vastagnak és rusztikusnak ítéljük a felületet.

Mire lesz szükségünk az elkészítéséhez?

1_277.jpg

Amikor megszáradt a ragasztó, a felületet akár festhetjük, de mi ezúttal színes szalvétákat használtunk, és egy különleges anyaggal, viaszpasztával dobtuk fel a tojásainkat, ezzel is fokozva a dekorációnk vintage jellegét. Az ujjainkal vékonyan - voltaképpen csak a kiálló részeket finoman érintve - kenjük fel a pasztát, majd körkörös mozdulatokkal dolgozzuk el az anyagot a teljes felületen!

Ezután dekorálhatjuk kedvünk szerint virágokkal, szalagokkal, különféle zsinórokkal, tollakkal, famatricákkal, vagy bármilyen más tavaszt idéző aprósággal.

4_241.jpg

Nemezelt tojások - absztrakt és hagyományos együtt

Mint sok más technikában, a tűnemezelésben rejlő lehetőségek is végtelenek. Érdemes elmélyülni a gyakorlásában, hiszen egészen részletgazdag alkotások is létrehozhatók vele, ráadásul az alapok viszonylag könnyen elsajátíthatók a teljesen kezdők számára is. Szívecskéinkhez sütikiszúró formát, húsvéti dekorációnkhoz hungarocelltojásokat hívtunk segítségül a kivitelezéshez, a mintát pedig az univerzum csillagpora ihlette - meg az egyszerűség elve, hiszen azt ígértük, elronthatatlan ötleteket hozunk.

Mire lesz szükségünk az elkészítéséhez?

Az alapnak választott színből egy maréknyi gyapjút húzzunk szét a tojás teljes felületének megfelelő méretűre! Ha vékonynak találjuk, téphetünk rá további rétegeket. Egészen vékony, hártyaszerű rétegekben tegyük rá a többi színt bármilyen elrendezésben! Ahogy a tojásra fordítjuk, még csavarhatunk is rajta egyet, majd fokozatosan haladva kezdjük el letűzni a nemezelőtűvel! Folytassuk addig szurkálást, azaz a gyapjú tömörítését, míg a teljes tojást be nem fedi a puha nemez.

A díszítés vietnámi balzsama, a zsinórozás

Sokszor elővettük már ezt az univerzális technikát, amikor valamit egyszerűen és eszközszegény módszerrel kell gyorsan újjávarázsolnunk. Különösen jól jön az olyan felületek dekorálása esetében, amikor az nehezen vagy aránytalanul magas költségek mellett lenne előkészíthető más eljárásokhoz, de bevetettük már tojásdíszítéshez korábban is. Most egy kicsit továbbgondoltuk ezt a lehetőséget, és cuki nyuszikat készítettünk a gyerekek örömére!

5_233.jpg

Mire lesz szükségünk az elkészítéséhez?

Első lépésként a drótból meghajtottuk a füleket, és betekertük őket zsinórral, alul kihagyva kb. fél centimétert. Haladhatunk körkörösen is, de ha szeretnénk egy apró pluszt adni a látványhoz, középen minden körnél bújtassuk át a madzagot, így térbelibb hatású füleket kapunk.

1_278.jpg
A további tennivaló nem is lehetne egyszerűbb: elő a ragasztópisztolyt, és kezdhetjük a tekercselést! A tojás tetejéről kezdve induljunk, néhány kör után szúrjuk a helyükre a füleket, majd folytassuk a munkát a teljes felületen. Néhány soronként elegendő egy pici ragasztó a szálak alá, nem szükséges a teljes tojást bevonni vele.

2_265.jpg

Tipp! Mi a középvonalnál elvágtuk a zsinórt, rögzítettük, majd a tojás aljáról kezdtük el a másik fél betekerését. Ennek nagy jelentősége nincs, mindössze annyi, hogy talán könnyebb kézben tartani a tojást és pontosan igazgatni a szálakat munka közben. 

Ragasszuk a helyükre a farkincákat jelképező pomponokat és rendezzük el kedvünkre a kész nyuszikat tavaszi dekorációnkban!

3_255.jpg

ITT A RAYHER HOBBY KLUB!

Nemcsak számos kézügyes ötletet, de egy kivételes lehetőséget is hozunk nektek új sorozatunkkal. A Színes Ötletek olvasóiként 10% kedvezménnyel vásárolhattok a Rayher Hobby webáruházában nemcsak a cikkekben említett, hanem a virtuális polcokon kapható bármely termékből, ráadásul mennyiségi korlátozás nélkül - használjátok a RAYHERSZ10 kuponkódot!

2_20240319_213529_0001_1.png

Bár a kód csak webáruházas rendelés esetén érvényesíthető, választhatjátok a személyes átvételt, amennyiben Budapesten, a József körút 36. szám alatt található üzletben szeretnétek megvásárolni kedvenc eszközeiteket, hobbi-és dekorációs alapanyagaitokat.

Tartsatok velünk itt, FacebookonInstagramon, és Pinteresten is, hogy a következőről cikkről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4318357553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása