Színes Ötletek

a kézügyes blog

Híres medvék, 2. rész – Maczkó úr, avagy Dörmögő Dömötör a Színes Medvehéten

dormogo_blog_cover.jpg

A magyar gyerekirodalomban több máig híres mackófigurát találhatunk, hiszen Kormos István piszén pisze kölyökmackója, Vackor, vagy a Bodó Béla által megalkotott Brumi kalandjai első megjelenésük óta több generáció kedvenc gyerekkori olvasmányának számítanak. Ugyanakkor mindkettejüket megelőzte Sebők Zsigmond (1861-1916) mesehőse, Dörmögő Dömötör, aki kezdetben a Mackó úr, vagy Maczkó úr nevet viselte. A folytatásban néhány érdekességet gyűjtöttünk össze róla. (Fotó: Demjén Zsuzsa könyvillusztrációja)

Sebők Zsigmond, aki kezdetben természettudományos vagy tanári pályára készült, előbb hírlapíróként vált ismertté, később több mint 30 gyerekkönyvet írt. Pályafutása elején a Pesti Hírlap tárcaírójaként dolgozott, később Pósa Lajos Az én újságom című gyereklapjának lett munkatársa, majd Benedek Elekkel közösen szerkesztette a Jó Pajtás című ifjúsági folyóiratot. Könyveinek hősei olyan, emberi tulajdonságokkal rendelkező állatfigurák voltak, mint Zebulon és Dorka, Róka Miska és Malac Misi, legnagyobb sikereit pedig Mackó úr, később Dörmögő Dömötör kalandjaival aratta. A történetekben a néha kissé bárdolatlan modorú mackó utazásain keresztül a gyerekek megismerhették az akkori Magyarország különböző tájait a Balatontól a Tátrán át a Vaskapuig, azok földrajzi, néprajzi jellegzetességeit, vagy akár a helyes viselkedés szabályait.

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_49.jpgIllusztráció: Tull Ödön és Elek Lívia grafikái

A szerző halála után még évtizedeken át napvilágot láttak a könyvek különböző kiadásai, de a második világháború után bizonyos politikai változások következtében sokáig nem jelentek meg az eredeti művek, csak a főhős neve tűnt fel az 1957-ben indult, máig is létező, gyerekeknek szóló magazin, a Dörmögő Dömötör névadójaként. Manapság viszont már szinte minden műve újra hozzáférhető hagyományos, vagy elektronikus könyv formájában. És bár pontos információnk nincs arra vonatkozóan, mennyiben tekinthető Vackor és Brumi előképének Mackó úr, az szinte biztos, hogy nem véletlenül tűnnek fel újra és újra a kedves medvefigurák a gyerekkönyvek lapjain, vagy a tévé képernyőin, elég csak a TV Macira, vagy a Dörmögőék kalandjai című bábfilmsorozatra gondolnunk.

A Híres medvék sorozat első fejezetében az idén már 66 éves Maci Laciról tudhattatok meg néhány érdekességet. Ha ő is az egyik kedvencetek, olvassátok el!

yogi_bear_cimlap.jpg

Színes Medvehét apropóján sok-sok macis kreatív ötlettel, tennivalókkal, érdekességekkel és nyereményjátékkal jelentkezünk. Tartsatok velünk itt, PinterestenFacebookon és Instagramon, is, hogy semmiről ne maradjatok le! 

nebulo-medvehet-banner-0129.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1118039898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása