Színes Ötletek

a kézügyes blog

A nagytakarítás lavinája, avagy nyílászáróink őszi karbantartása
Tartós védelem a kültéri faanyagoknak Sadolin Extreme lazúrral

4_2_2.jpg

November végén nem kevés aggodalommal tölt el minket az, hogy virágzik az eper a kertben, de a globális felmelegedés ellen csak saját környezetünkben tehetünk. Ezért inkább igyekszünk kihasználni az igencsak késői meleg napokban rejlő lehetőségeket, arra számítva, hogy talán áprilisban esik majd hó. Az olyan elmaradt házimunkák mentén, mint az ablakpucolás, idén ősszel már festettünk konyhát és radiátort is, most pedig egy bejárati ajtót és a hozzá kapcsolódó világító ablakot hoztunk rendbe. Nemcsak azért, mert a rendszeres karbantartásnak jött el az ideje, de egy korábbi felújításkor lemaradt néhány szegőléc, illetve két elemet cserélni kellett rajta, szóval ismét összekötöttük a hasznost a még hasznosabbal. Tavaszra terveztünk ezek felhelyezését, de ha már így alakult, belefogtunk és nyílászárónk egyúttal kapott egy plusz Sadolin Extreme védőréteget is. Beszámolónk a folytatásban!

Biztosan nektek is felcsillan a szemetek, ha valami extra erős, gyors, tartós és öntisztuló, akár barkácsboltban, akár a fodrászkellékesnél jártok. Ez nálunk sincs másképp, ezért a Sadolin vízbázisú lazúrja hamar az egyik kedvenc kültéri bevonatunk lett. Több mint egy éve, újrahasznosított alapanyagból készített készített dekorációnk például télen-nyáron odakint tűri az időjárás viszontagságait, de az említett előnyös tulajdonságok számos olyan felületen - például korlát, kerítés, nyílászárók, homlokzati borítás vagy akár kerti bútor - kihasználhatók, ahol bizony nem mindegy, mennyire időtálló munkát végeztünk a felújításkor. De térjünk vissza a bejárati frontra!

1_9.jpg

A(z a nagy) terv, hogy az utólag szerelt szegőlécek először kettő, majd a meglévő elemekkel együtt, felszerelés után még egy réteg lazúrt kapnak, ezzel pedig az esetleges színeltérés problémáját is nagyjából áthidalhatjuk, be is vált. Úgy gondoltuk, a fa védelme szempontjából megéri ez a kis plusz munka, hiszen így az elemek minden oldala kapott megfelelő védőréteget, ugyanis a Sadolin Extreme nemcsak UV-álló, öntisztuló és vízlepergető képességekkel bír, de véd a penészgombától és a biokorróziótól is. Ha szeretnétek többet megtudni róla és a StayClean® technológiával kezelt felületek tulajdonságairól, nézzétek meg ezt a videót, amiben a lazúrozással kapcsolatban is sok hasznos tanácsot foglalt össze a gyártó!

Az asztalossal elkészíttetett faanyagot először finoman átcsiszoltunk, majd egy réteg Sadolin Base Plus alapozóval vontuk be. A már lazúrozott felületeken elegendő csak csiszolást végezni. Száradás után száliránynak megfelelően két réteget vittünk fel az Extreme dió, egyben az ajtóval megegyező színéből és ezzel végeztünk is a felületkezeléssel. 

A fa bütüjéről ebben az esetben sem feledkeztünk meg! A szálirányra merőlegesen vágott felületet az alapozóval és a lazúrral is érdemes alaposan átitatnunk, hiszen ha nem is látszó részekről van szó, a gombásodás káros hatásainak azért ki vannak téve.

3_8.jpg

Általában ismert tulajdonsága a festékeknek és lazúroknak, hogy a rétegvastagság és az alapanyag fajtája befolyásolhatja a színárnyalatot, ezt próbáltuk kiküszöbölni azzal, hogy végül a javasolt kettő helyett három rétegben vittük fel a bevonatot az új elemekre, hiszen a korábban már lazúrozott felületeket nem csiszoltuk vissza a fáig, hanem csak finoman, a beszívódás elősegítése érdekében. Az utolsó réteg száradása után nem maradt más dolgunk, mint elhelyezni a kopogtatót. Igen ám, csakhogy a nyárit sem váltottuk még le - fogjuk ezt is az időjárásra! -, de hogy ne maradjunk szégyenben, készítettünk egy igazán gyors, 10 perces változatot. 

2_9.jpg

Ha már elővettük a dobozt, egy kerti asztalkával folytattuk a tavaszra szánt előkészületeket, ennyivel is kevesebb dolgunk lesz. Ebben a barkácsprojektben nemcsak a Sadolin Extreme, de a Dulux Easy Care+ is szerepet kapott, ráadásul egészen szokatlan módon. Hogy pontosan hogyan, arról majd a következő fejezetben mesélünk!

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok. Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon, Pinteresten és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9118254877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása