Színes Ötletek

a kézügyes blog

Őszi ablaktisztítás extrákkal, avagy egy instant radiátorfestés története

0_144.jpg

Sokszor tapasztaljuk, hogy egy-egy tevékenység mentén elindul a lavina, ami most az őszi nagytakarítás keretében egy gyors radiátorfestést is magával hozott. Ha szerencsénk van, egy ragyogó napsütéses, enyhén szeles napot éppen hétvégén fogunk ki, amikor - ha épp nem kirándulásra használjuk ki azt - belevághatunk végre az olyan, régóta tologatott házimunkákba is, mint az ablakpucolás, amit - ezt minden háziasszony jól tudja - bármikor nem végezhetünk. Így történt ez nálunk is a minap: minden ablakot kitárva élveztük az őszi nap sugarait, és szorgos tisztogatásba kezdtünk. Igen ám, de a tavaszi radiátorcserét megúszta az egyik darab azzal, hogy újabb, mint a többiek és hibátlanul működik, ezzel együtt bántotta a szemünket, hogy bár a festés ép, de besárgult már és itt-ott és halvány rozsdapöttyök is felbukkantak a felületén azóta. Ha már elpakoltunk mindent az ablakpucolás érdekében, hozzátettünk egy kis plusz munkát, hogy lapradiátorunk is megújult külsővel fogadhassa az idén egészen későn érkező fűtési szezont. 

2_249.jpg

A képen látható régi, öntöttvas darabot korábbi radiátorfelújításunk során már kezelésbe vettünk, így tapasztaltan láttunk munkához. Mivel a takarítás végével együtt pontot kívántunk tenni az annál is kevésbé népszerű feladatra, akárcsak tavaly, a gyors, ugyanakkor látványos eredményt ígérő megoldáshoz nyúltunk, és elővettük a Hammerite radiátor spray-t. Itt fontos megjegyeznünk, hogy az azóta garázsban tárolt, már bontott festékünk éppúgy alkalmas volt bevetésre, mint az új, ugyanis ha a gyártói ajánlás szerint tisztítjuk meg a szórófejet, a spray az első felnyitást követően még nagyjából 2 évig használható. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a festés utolsó lépéseként fordítsuk meg a dobozt, majd két másodpercig fújjuk ki a csőből a festéket! 

3_239.jpg

De térjünk vissza az elejére! Először is lepattintottuk a radiátor tetején lévő rácsot - ez az egyetlen darab, amit külön festettünk le. Ezután kiporszívóztuk a belső részeket, kívülről pedig alaposan letakarítottuk mosószódás vízzel, ezzel egyúttal a zsírmentesítést is elvégeztük. Száradás után csiszolópapírral finoman átdörzsöltük a teljes felületet, majd a pormentesítés után nekiláttunk a környezet előkészítésének. Ha pattogzó a festék vagy erősebb rozsdafoltok is csúfítják a radiátort, ez a lépés kicsit alaposabb munkát kíván, de már több projektünkben teszteltük, hogy ebben az esetben sem kell megijedni a kihívástól.

4_225.jpg

Újságpapír, egy szakad papírszatyor és maszkolószalag felhasználásával kitakartuk a festeni nem kívánt részeket. Csíkokra tépett papírral fedtük azt a felső szakaszt, ahonnan a rácsot eltávolítottuk, mert a belsejét sem szerettük volna lefújni, ahogy a szelepeket sem. Ha spray-t használunk, számítanunk kell arra, hogy a festékszemcsék a levegőben is terjednek, ezért célszerű letakarni a kicsit távolabb eső bútorokat is, nehogy csak száradás után vegyük észre, hogy fehér pöttyösek lettek. 

5_218.jpg

6_182.jpg

A spray-t folyamatosan mozgatva nagyjából 15 centiméter távolságból felvittük az első festékréteget, majd 15 perc után a másodikat. Nem túl problémás radiátorunkhoz elég volt két réteg festék - és még egy kevés, amit csak hibajavításként fújtunk néhány helyen a felületre. Bár a festéshez elegendő, ha a radiátor hideg, kikapcsolt állapotban van, érdemes ezt a munkát még a téli napok beállta előtt elvégezni, mert az alapos szellőztetés javasolt munka közben és a száradási idő alatt is. Ez utóbbi egyébként 4 óra, tehát közben könnyedén végzünk az ablak és a függönyök tisztításával, a növények és kaspóik lemosásával, és a kapcsolódó apróbb feladatokkal is.  

1_257.jpg

A Hammerite már sokszor jó szolgálatot tett nálunk a székfelújítástól kezdve a kerítésfestésig - ha ezekre is kíváncsiak vagytok, korábbi beszámolóinkat ITT találjátok meg!

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, illetve a Facebookon és az Instagramon, hogy a következőről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5618225555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása