Színes Ötletek

a kézügyes blog

Őszi karbantartások: kültéri favédelemtől a beltéri megújulásig

Tudnivalók egy helyen az új Sadolin Super Deckfarbe fa fedőfestékről

decor_20241003_111231_0000.png

Bár az idei ősz sokak szerint rögtön novemberrel indított, az időjárás-előrejelzés szerint várnak még ránk napos órák októberben is, így ha netán eddig nem jutott időnk a kültéri karbantartásokra, ne keseredjünk el! Nem tagadjuk, kicsit magunkat is vigasztaljuk ezzel, mert fel sem merjük sorolni, hányféle munka maradt félbe, vagy lett teljesen elhalasztva az igencsak szeszélyes időjárás okán a kerítésfestéstől a kerti hinta felújításáig. Pedig a kültéri fa- és fémfelületek védelme igazán fontos tevékenység a közelgő téli hónapok előtt, hogy azok sokáig szépek maradjanak és betölthessék funkciójukat. A fafelületek és kerti bútorok ápolása az őszi szezonban című cikkben hasznos tippeket találtok a fa természetes szépségének megőrzéséhez, amiket bevethettek trópusi keményfa teraszbútorok, vagy akár WPC padlóburkolat védelméhez is. Ezúttal a kül-és beltéren egyaránt használható Sadolin Super Deckfarbe, a gyártó egyik új terméke lesz a főszereplő, ami szintén tökéletes választás sokféle munkához az őszi időszakban is. Mindenképp érdemes tovább olvasnotok, mert most még egy nyereményjátékot is ajánlunk hozzá!

10_119.jpg

A fa erezetét megtartó, kiváló fedőképességű, selyemfényű, vizes bázisú fa fedőfestéket mi is kipróbáltuk egy izgalmas és sokoldalú kültéri játék, a raklapokból összeállított sárkonyhánk készítése során, erről ITT olvashattok és hamarosan néhány beltéri felújítás során is találkozhattok majd vele.

2_289.jpg
Mielőtt ezekre sor kerül, csokorba szedtük a legfontosabb tudnivalókat erről a fafestékről, amik megmutatják, mennyivel több, mint egy átlagos zománc, és miért nyújthat egyedülálló védelmet faanyagaink számára, miközben modern, esztétikus megjelenést is biztosít nekik.

Miért ajánlott a Sadolin Super deckfarbe festék használata az őszi karbantartásokhoz is?

  • Tartós védelem: Ez a festék különleges formulájának köszönhetően ellenáll az időjárás viszontagságainak, védelmet nyújt a nedvességgel, penésszel és UV-sugárzással szemben, így a fafelületek épek maradnak úgy az  erős napsugárzással érintett nyári, mint a kemény téli hónapokban is.

  • Víztaszító hatás: Az őszi esőzések és a magasabb páratartalom mellett a vízcseppek leperegnek a felületről, a fa természetesen lélegezhet, kevéssé ideális feltételeket biztosítva ezzel a korhadás folyamatainak.

  • Rugalmasság: A bevonat nem pereg, nem hámlik le a felületről.

  • Könnyű felvitel: A termék gyorsan és egyenletesen kenhető, így akár egy hűvösebb őszi napon is könnyedén dolgozhatunk vele, amíg 10°C felett van a hőmérséklet. Nagyjából 1 óra elteltével már porszáraz, 2-4 óra után pedig átfesthető a második réteggel. Puhafa felületeken az anyag könnyebben beszívódik, ezért a bevonat gyorsabban szárad, keményfa felületeken hosszabb száradási folyamattal kalkuláljunk!

  • Szagtalan munkakörnyezet: A vizes bázisú festékkel beltérben, zárt ablakok mögött is komfortosan dolgozhatunk.

  • Széles színválaszték: A Sadolin Super Deckfarbe 15 modern és klasszikus színben elérhető, ráadásul ezek egymással is keverhetők, tehát tulajdonképpen bármilyen, otthonunk palettájához illő árnyalatot létrehozhatunk. 

20241003_105959.jpg

Tippek az őszi favédelemhez és beltéri felújításokhoz:

  • Kültéri felületek előkészítése: Minden festés előtt fontos, hogy a felületek tiszták, szárazak és zsírmentesek legyenek. Távolítsuk el a korábbi, repedező festékréteget, szennyeződéseket és az esetleges penészt!

  • Alapozás: A fát kültérben Sadolin Base Plus biocid, impregnáló alapozóval telítésig alapozzuk, beltérben erre a lépésre nincs szükség. Várjuk ki  a 2 óra száradási időt!

  • Védőréteg felvitele: Az előkészített felültre kenjük fel szálirányban a Sadolin Super Deckfarbe festéket, a maximális védelem érdekében két rétegben!

  • Utolsó simítások: A festés befejeztével győződjünk meg arról, hogy a felületek kellő időt kaptak a száradáshoz, és pláne komplexebb elemek, bútorok esetében arról, hogy nem hagytunk ki kevéssé szem előtt lévő területeket! 

Tudtátok? Mivel a fa erezetét megtartó fedőfestékről van szó, használhatjuk öreg, vagy sötét árnyalatú felületek visszavilágosítására, frissítésére is! A régi, festett felületről távolítsuk el a pergő részeket és végezzünk finomcsiszolást, de nem szükséges a teljes festékréteget lecsiszolnunk. Alapos portalanítás után vonjuk be a felületet egy-két rétegben a Sadolin Super Deckfarbe szahara színével. A száradást követően már használhatunk vastaglazúrt az általunk választott - akár a többi faanyagunkhoz passzoló - színben az eddig megszokott módon!

20241003_110556.jpg

20241003_110636.jpg

Ha gyorsak vagytok, 2024. október 8-ig még beszállhattok a Sadolin Magyarország által meghirdetett nyereményjátékba, ahol csak egy egyszerű kérdést kell megválaszolnotok, és ha szerencsétek van, 3 doboz Sadolin Super Deckfarbe fafestéket, valamint 2 doboz Simon Gyümölcs céklás italt tartalmazó ajándékcsomagot nyerhettek, és neki is vághattok a legszükségesebb őszi festési feladatoknak! Nálatok melyik fafelületre férne rá a felújítás? Klikk a Facebook-posztra! 

461925783_940794514760322_1411542978191035046_n.jpg

 

Képek forrása: Sadolin, Színes Ötletek archívum

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3618699708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

inktober_2024_300_x_250_keppont_20241002_135455_0000.png

Programajánló

okt-6-ig_sk_m_b_p_300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása